Sekyra

Kategorie artefaktu

Identifikovaná kategorie:
Názory uživatelů: Sekery (3 názory), Sekery (2 názory)
Kapsa: Sekery , Karinn: Sekery , Fox71: Sekery , Wladyslav: Sekery, waffen: Sekery, Hlas admina (?)

Přihlaste se a pomozte určit tento nález.

Fotografie

Sekyra
Sekyra
Sekyra

Okolnosti nálezu

Hloubka nálezu:20 cm
Použitý detektor:Deus
6 hlasů
6 hlasů
zobrazeno:
1048x,
komentářů:
15,
nálezce:
mikir mikir
vyfotografováno:
8. srpna 2021,
vloženo:
9. srpna 2021

Komentáře

🤔

Nejsi si jistý že? ;-)

Typnu si, lichobeznikovy tvar oka, Slovan

Jen mě nepřijde jako novověk ale já se v tom nevyznám 🤔😁

No todlenctononc novověk není. A jestli jó tak jedině na tureckej med. Ale je dobré že neskončila v loveckejch píšťalkách :-D :-D

To nemohla... Kategorie lovecké píšťalky byla zrušena ;-) :-D

To je škoda byly kolem toho vždycky parádní diskuse. :,-(

Tak třeba nám to Karinn nebo ostatní co to zařadili do novověku něčím svoje poznatky doloží

Když jsi zahlasoval ty tak já tedy taky. Taky bych se chtěl přiučit studijními poznatky kolegů. Kdyby nějaká analogie nebo odkaz na ikonografii. :-D

Já tedy žádné poznatky k tomu nemám, studie k tomu žádná není a ani se doposud nezná účel využití těchto mini sekéreček.Nekolik jich vidím v Novověku a tahle se od nich moc neliší, z toho jsem tedy vycházel.

No tohle moc pidisekerecka neni. Pod tím pojmem si představuji kousky do šesti centimetrů velikosti. Ty se tu čas od času objevují. Já tu mám tuším taky jednu. A o těch už taky bylo napsáno dost. Sice ne v Čechách ale na východ od Slovenska se nacházejí často a i se na tohle téma hodně publikuje. A co se týče tyhle vystaveny sekery tak i ta se objevuje velmi často v publikacích. Je to v podstatě typicky tvar pro dané období.

Waffen a mohl by jsi se podělit o své znalosti a zkušenosti s touto sekyrkou? To abych nejenom já měl nějakou představu až se s tím příště setkáme.

Karinn teď už je zařazena kam si myslím že patří. Mrkni do toho chlivku seker. U některých nálezu je dostatek kvalitních odkazů. Nebudu tady vypisovat literaturu kde jsou nálezy ranneho středověku popisovany. A už vůbec nechci dělat premoudrelyho a psát poučky. Jak se do toho období zakousnes tak se ti do toho zamotaj Slovani, Slavnikovci a první Premyslovci. Objevíš práce pánů Lutovského a Galušky a nejen encyklopedie. Já sednul do auta a vyrazil na Moravu do muzeí a skanzenů. Abych pochopil. Když jsem se vrátil tak jsem zjistil že srovnávat období Slovanů a ranneho středověkuna Moravě a v Čechách nejde. A mnel jsem v hlavě ještě větší guláš. Nějak jsem rozepsal. :-D ale takhle já to cítím a tak to i mám.

Áno v pořádku, díkes mrknu na to ;-)

Ahoj, moc děkuji za určení tohoto kousku. ;-)

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru