Snad svátostka ??

Tatíkův pár týdnů starý úlovek z pole kousek od naší práce. Našel ho skoro až navečer, když už jsme se vraceli zpět k autu.
Původně jsem měl za to, že jde o nějakou běžnou svátostku, ale doma po odmočení se ukázalo, že ten spodní výstupek je vlastně druhé očko, takže je docela dobře možné, že dřív byla ta věcička součástí něčeho většího. Když jsem ji doma čistil, nejdřív došlo pouze k lehkému odbahnění, po němž ta věcička stále vypadala jako normální jednolitý kousek kovu. Teprve až když jsem na ni vzal párátko a posléze i špendlík, vyšlo najevo, že se vlastně skládá ze dvou celkem propracovaných dílů a to vnitřní postavy s jakoby svatozáří, která je do vnější zdobené obroučky vsazena za pomoci čtveřice jakýchsi zobáčků. Bohužel celek je pokryt poměrně dost odolnou hliněnou krustou, která místy odolává i výše zmíněnému špendlíku. A jelikož jsou pod lupou patrné zbytky zlacení, rozhodl jsem se raději už v dalším čištění nepokračovat. I tak to myslím vypadá moc pěkně. :)

Kategorie artefaktu

Identifikovaná kategorie:
Názory uživatelů: Části růžence (4 názory) petroff: Části růžence, Tvrdikja: Části růžence, kacuro: Části růžence, GATTO: Části růžence

Přihlaste se a pomozte určit tento nález.

Fotografie

Snad svátostka ??
Snad svátostka ??
Snad svátostka ??
Snad svátostka ??
Snad svátostka ??

Okolnosti nálezu

Lokalita:Jihomoravský kraj
Stav půdy:Vlhká
Hloubka nálezu:10 cm
Použitý detektor:Teknetics Eurotek pro 11dd
6 hlasů
6 hlasů
zobrazeno:
524x,
komentářů:
5,
nálezce:
Emersonskej Emersonskej
vyfotografováno:
23. února 2022,
vloženo:
24. února 2022

Komentáře

Pěkný a zajímavý kousek gratuluji 👍

Petroff : Díky za určení. Já si říkal, že to asi bylo součást něčeho většího. :-)

Je to možný ;-)

Část růžence to skoro určitě není, je to vellice stará svátostka, která se dala použít i jako tzv. poutnický odznak, takže ty dvě očka se používaly proto, aby se svátostka dala přišít při pouti viditelně na oděv.

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru