Štítek Lubojaty

Někdo psal že se podobné štítky používaly v lesnictví, na značení stromků(výsadby),někdo že to je známka drobný skot ovce kozy ? A někdo že drůbež , no drůbež nevím. Když si vezmu velikost 4cm (namakana slepice) materiál měď/mosaz je docela těžká na slepici nebo jinou drůbež. Takže se přikláním na známku drobný skot ovce kozy ...popřípadě mně napadá pes ? Kopnuté na jednom polí ale kolem se pasou kravičky tak nevylučují ani ovce a jinou drobotinu. No nechci se v tom zamotat a tak nechám určeni na vás. Jinak je tam i název místa a tak trocha historie neuškodí ? Nalezeno v České republice , kraj moravskoslezský. Kdo chce muže číst dal :
Lubojaty (německy Laubias)
Lubojaty jsou nejstarší doloženou vsí na Bílovecku. První zmínka o nich je v latinsky psané listině z roku 1276. Z existence kaple v roce 1276 se dá vyvodit, že osada musela být dostatečně osídlená již nějakou dobu před tímto datem. Urbář z roku 1606 zaznamenává, že v Lubojatech v té době žije fojt (rychtář), 13 sedláků a 3 domkáři (zahradníci). Celková roční renta vrchnosti z Lubojat činila v té době 239 zlatých a 18 grošů. Urbář z roku 1696 přináší podrobnější popis Lubojat. Ty tehdy měly 8 a čtvrt lánu půdy, dědičné fojtství (Ondřej Richter), 13 sedláků a 3 zahradníky. Roku 1768 měly Lubojaty 33 domů a 157 obyvatel, v roce v roce 1834 je to již 47 domů a 321 obyvatel. V roce 1843 byl v Lubojatech kromě 47 domů také kostel s farou, škola, větrný mlýn, hájenka, chlévy pro ovce a valcha bíloveckých soukeníků. Nepokoje se objevovaly na bílovecku už od poloviny 40. let a v Lubojatech naplno propukly na počátku roku 1847. Po otevřené vzpouře lubojatských sedláků proti robotě vrchnost odpověděla vězením pro nejodbojnější z nich a nakonec do Lubojat povolala vojenskou kompanii (rotu) pro obnovení klidu. Revolučního roku 1848 byla také u kostela postavena škola, kterou kromě lubojatských navštěvovaly i děti z Bítova a Lhotky. V roce 1866 byla při škole zřízena knihovna a roku 1877 provedena přístavba školy. Dnešní budova školy je z roku 1912. V Lubojatech působila v té době i řada spolků – např. sbor dobrovolných hasičů (od roku 1891), Dělnická tělovýchovná jednota, hospodářský spolek nebo Matice Opavská.
Mimo jiné na fotografiích je Kurkův mlýn, foto jednoho ze dvou dřevěných větrných mlýnů v Lubojatech (druhý lubojatský mlýn Rudolfa Matznera byl zbourán v květnu 1924).

Kategorie artefaktu

Identifikovaná kategorie:
Názory uživatelů: Dobytčí známky (1 názor) haidrich: Dobytčí známky

Přihlaste se a pomozte určit tento nález.

Fotografie

Štítek Lubojaty
Štítek Lubojaty
Štítek Lubojaty
Štítek Lubojaty
Štítek Lubojaty

Okolnosti nálezu

Lokalita:Moravskoslezský kraj
Stav půdy:Suchá
Hloubka nálezu:10 cm
Použitý detektor:Vanquish 440
5 hlasů
5 hlasů
zobrazeno:
495x,
komentářů:
4,
nálezce:
haidrich haidrich
vyfotografováno:
11. října 2021,
vloženo:
19. října 2021

Komentáře

Pěkný ;-)

Pěkný ;-)

Parádně dohledanej nález. Zajímavá historie 👍

Krásný 8-) grt 💪👍

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru