Že by bronz?

Já doufám, ze nevkládám nějakou kravinu, kdyžtak požádám o smazání. Ani jsem nedělal nálezovku. Proste hřebík, že. Ale tenhle hřebíček mi po vykoupaní v destilce trošku zezelenal. Zkusil jsem magnet a je nemagnetický. Takže bronz? To přeci není standartní materiál pro výrobu hřebíků. Nebo se mýlím? Nerad bych vyhodil do sběru něco zajimavyho. Juknete na to a díky. Jak říkám, v případě, ze je to proste jenom hřebík, nechám smazat.

Kategorie artefaktu

Identifikovaná kategorie:
Názory uživatelů: Hřeby (2 názory) Singer: Hřeby, Makoves: Hřeby

Přihlaste se a pomozte určit tento nález.

Fotografie

Že by bronz?
Že by bronz?
Že by bronz?
Že by bronz?
Že by bronz?

Okolnosti nálezu

Lokalita:Pardubický kraj
Stav půdy:Suchá
Hloubka nálezu:4 cm
Použitý detektor:Garret 150
4 hlasy
4 hlasy
zobrazeno:
1295x,
komentářů:
26,
nálezce:
Makoves Makoves
vyfotografováno:
29. července 2022,
vloženo:
29. července 2022

Komentáře

To ja taky. A dik, jsem takovej klidnejsi. Nechci byt kamenovan za vkladani blbosti :-D

Neboj já tě nebudu kamenovat 😉😉✌️👍 zajímavý hřeb.👍☘️

Dík hrobaři. Trošku doufám ze je to doba bronzová. Dneska jsem si domlouvsl "rande" s archeoložkou, která má zajem o moje nákončí a Pardubickeho lvicka, tak bych ji to tam tovnou dal taky.

Spíš než hřebík, tak nějakej nástroj. Třeba nějakej průbojník. Jsou tam jasně patrné otřepy od úderů, o opotřebování po stranách. Zajímavý nález, jsem zvědav jestli to někdo dá o:-)

No, asi to bude ono Lucky. V tom případě budu mirně zklaman.

Tenhle je o dost starší, to budou bronzáci. Kdysi sem jich pár našel a místě kde byly i spony ;-)

Sponu jsem tam nenašel, bohužel. Chodil jsem, ale jen dvě hodiny, takže to nemám celý prochozený.

Mě psal archeolog že středověk.

Makovec- to že si tam nic našel, tak neznamená že někdo před tebou třebas něco našel, vesměs je jen málo míst kde nikdo nebyl. Já bych neházel flintu do žita, třeba to bude něco staršího, proč ne ;-)

no, nevím, jestli se dá 100%ně určit něco tohoto tvaru - pokud se tam z té doby toho válelo víc, tak snad ano, ale jako solonález??

Jo, to bude asi těžký určit. No, já to vezmu k archeoložce a ať si s tím dělá, co chce. A jak píše Lucky, třeba je to už vysbíraný a tohle zbylo na mě. Proto sólo nález. Jenom v té obci já vím od dvou chlapech co chodí s detektorem. A nedávno jsem tam potkal jednoho, co byl někde odjinud. Takže kdoví, třeba mi tam ty hřebíky vybrali. :-D

No spíš nálezy podle kterých by to šlo zadatovat :-D
Já to měl jednoduchý, byla tam spona a korálky. :-)

No, však vidíš na poslední fotce. Samej šrot. :-D👎

To doba bronzová nebude... mám jich taky pár je to max ten středověk.... Někde sem četl že se to používalo např.. na splav nebo mlýnský kola nebo cokoliv co bylo dlouho v kontaktu s vodou protože Fe by byly za pár let v háji....

Jak píše Doom787 👍

No, tak nakonec si myslim, ze je to novoveky. Podle nalezených minci, to bude tak maximalne pocatek 19. Století. No, ale kdyz uz jste si s tim takhle lamali hlavu, tak to tady nechám. A všem díky.

áno, je to jako s přeslenama - samej středověkej se u nás nachází /dle mnoha zdejších, bo ono to líp vypadá/, ale jináč se na tom fleku nic z té doby nenašlo, to je zdejší klasika
- kdyby mince -chválabohu- neměly vyraženej rok, pak jsou taky všechny ve středověku - i ty hliníkový :-D

taky hliník je starý materiál :-) :-)

No, jo přesleny, ale jiná kategorie než středověk tu pro ně není a přitom je snad každému jasné, že se mohli používat ještě třeba za 1. republiky.

Jo a ještě na bronzové kroužky jsem zapomněl. Těch z koňských postrojů se také do kategorie Doba bronzová, zatoulalo dost.

tak to právě není jasné, už jsem tu měl mnoho a mnoho výstupů s tím, že JEHO přeslen je právě ten středověkej a je a je a je!!!!!! :-D

tak vokroužky, to je taky kategórie složitá :-D

Já jsem našel tedy jen jeden. Dal jsem ho té archeoložce a ani ona nebyla schopna určit, na první dobrou, stáří. Jenom mi potvrdila, to co tady píšeš. Není každý přeslen středověký.

Takovéto měděné hřebíky nacházím nejvíce na jednom poli, kde se povaluje hodně středověké keramiky a i tak mi kdysi z muzea odpověděli, že středověk- starší ne. Ale je to složité. Našel jsem tam i pár nýtů- vypadá to téměř stejně, jen mají hlavičky na obou stranách. Podle zbytků původní krusty, jsou ale z úplně jiné doby, což se mi potažmo potvrdilo nálezem fragmentu čepele bronzového meče. Takže kde si nejsem jist, oč se jedná- nevyhazuji :-)

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru