Zlatý námořník.

Hliníkový pozlacený knoflík Kriegsmarine . Značený RS&S 1939. Průměr 25 mm.
Info o výrobci:

Richard Sieper založil Siku v německém městě Ludenscheid v roce 1921. Richard se narodil v roce 1880 a pracoval jako nástrojař v různých firmách kovoprůmyslu a plastikářství. Po první světové válce, v roce 1921, začal Richard vyrábět hliníkové příbory.

Ve dvacátých a třicátých letech se továrna Sieper postupně rozrůstala o další zakázky, zpočátku vyráběla nástroje, až do roku 1933 byl sortiment rozšířen o výrobu vojenských odznaků a vyznamenání, přezek na opasky a knoflíků.

Oba Richardovi synové Werner a Kurt vstoupili do společnosti v roce 1937 a společnost byla přejmenována na Richard Sieper & Sons. V roce 1937 byla postavena první nová budova, která se do roku 1939 musela dále zvětšovat. Dalším důležitým krokem v jejich vývoji byl postup ssing termoplastů, mezi nimiž se staly lídrem právě v tomto oboru.

V roce 1943 byl postaven další závod v Musen a v roce 1950 se registrovaný název stal SIKU, vytvořeným z prvních dvou písmen Sieper a prvních dvou písmen Kunstoff, což je německy syntetický materiál nebo plast.

V roce 1955 byly vyrobeny první modely Siku v měřítku 1/60 a v roce 1963 se výroba hraček změnila z plastu na kov. V roce 1970 bylo zaměstnáno více než tři sta pracovníků a asi stovka pracovníků, aby uspokojila rostoucí poptávku. Bylo nutné postavit další budovy jak pro výrobu, tak pro management. Po 50. výročí v roce 1971 opustil společnost Kurt Sieper a stal se jediným vlastníkem Werner Sieper a zároveň se název společnosti změnil na „Sieperwerke“.

V roce 1972 do společnosti vstoupil Volker Sieper (narozen v roce 1941), syn Wernera, a stal se manažerem v roce 1978. Dva další Wernerovi synové Harmut a Wieland převzali vedení závodu v Musenu. Werner Sieper odešel v roce 1978 do důchodu a převedl své podíly v podniku na všechny své čtyři syny a dceru, čímž je předal další generaci a udržoval společnost pod kontrolou rodiny.

V roce 1984 převzala Siku společnost Wiking v Berlíně, čímž pokračovala v expanzi. Společnost utrpěla velký neúspěch v roce 1986, kdy došlo k velkému požáru a výrobní haly musely být přestavěny.

Dnes Richard Sieper & Sohne působí pod názvem SIKU a je světovým lídrem ve výrobě tlakově litých modelů, vyrábí více než tři sta modelů a vyváží do téměř stovky zemí.

Kategorie artefaktu

Identifikovaná kategorie:
Názory uživatelů: Námořnictvo (3 názory) GATTO: Námořnictvo, kacuro: Námořnictvo, Franz1983: Námořnictvo

Přihlaste se a pomozte určit tento nález.

Fotografie

Zlatý námořník.
Zlatý námořník.
Zlatý námořník.
Zlatý námořník.
Zlatý námořník.
14 hlasů
14 hlasů
zobrazeno:
877x,
komentářů:
10,
nálezce:
Kaparaso Kaparaso
vyfotografováno:
18. listopadu 2021,
vloženo:
18. listopadu 2021

Komentáře

Knoflík je hezký. A určitě potěšil. Velkou chválu si zaslouží Tvá presentace. Ty detaily se mi moc líbí. Moc hezké kolego Kaparaso. ;-) :-)

Výrobce Richard Simm & Söhne , viz http://www.warcross.cz/wordpress/?p=1565

Paràdní nález imoc pěkná prezentace.👍👍👍

Ano příkladná prezentace ;-)

Moc pěkný kousek i foto.👍👍

Díky za určení,odkaz i chválu :-D

Každý chválí ale aby někdo napsal, že to není zlacený ale pouze "eloxovaný" hliník" tak to ne :-P :-P

SeppDT55 děkuji za připomínku k předmětu. Prosím tedy o odkaz. V Odkazechykteré jsem našel já je psáno ,,zlacený". Aspoň se to upřesní. Eloxovaný hliník zní až moc moderně, ale nejsem odborník na toto období. Hezký den.

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru