Novela Zákona o památkové péči

Podle chystané novely zákona to vypadá že se na nás chystá podobný zákaz hledání jako je to na Slovensku. Jakákoliv movitá věs starší 70 let je archeologický nález. Archeologické nálezy se mohou vyhledávat jen v rámci archeologického výzkumu a to pouze osoby pověřené. jinak se jedná o nelegální čili trestnou činnost.
Pokud o tom někdo víte víc, budu rád za každé info.

Zdroj Ministerstvo kultury
http://www.mkcr.cz/cz/kulturni-dedictvi/pamatkovy-fond/legislativa/vecny-zamer-noveho-pamatkoveho-zakona-126465/

v kategorii Nezařazené, založil bradleyS 20.9.2014 16:45

Promiňte přátelé, ale já celou věc asi chápu poněkud jinak.
Rozebíráme tu novelu zákona a její případné znění tak, jak by za nedlouho mohlo spatřit světlo světa.
Pane "Elmar". Jsem Lukáš a jsem ze Svitav.
Jsem dělník a zatím ne příliš dlouho nacházím tolik potřebnou relaxaci v krajině vůkol s detektorem v ruce.
Necítím se provinile a jsem přesvědčen, že nepáchám nic špatného, když po sobě nezanechám nepořádek.
Mám takový názor, že když na pozemku "státu" (stát jsem i já), nebo pozemku v soukromém vlastnictví se souhlasem majitele něco najdu, ta si to můžu nechat. Zatím se mi tedy poštěstil jeden dvouhaléř a Poltura, ale to je jedno. Nechci se schovávat a bát se. To potom celé postrádá smysl vůbec dělat.
Pokud jste politik, tak si řeknete......co on se má co obohacovat? dám mu na to daň, nebo to spíš zakážu!
Pokud jste archeolog, tak řeknete.....to musí odevzdat. přece nepřipustím, aby se to poškodilo, ale nabízeným zákonem to ztrácí účel, protože kde bude artefaktu lépe? u mě doma, nebo na věky pod zemí?
Jsou to naše dějiny, tedy i moje a já si jako občan nepřeju aby zůstaly na vždy ztraceny kvůli novele, která mi zakáže je ze země dolovat. Ano, nejsem archeolog a zcela určitě neposkytnu danému nálezu takovou péči jako on, ale tím zákonem přece nebude nález žádný! Není pak lepší nález se špatnou péčí, než s žádnou?
A na konec. Když naleznu objev vysoké hodnoty a velkého archeologického významu, tak ho po plné finanční kompenzaci rád odevzdám do muzea. A proč ne? Kompenzace půjde ze státní pokladny, tedy i ode mě samotného. Tedy do dnes jsem tomu věřil, ale teď se s tímto názorem mezi vámi cítím poněkud zvrácený!
Já bych rád slyšel jak by to podle vás mělo být pane Elmara.
A proč by to nemohlo být takto?

ok.- stojíš pevně na nohách, to se mi líbí - hezky jsi to napsal - ;-)

Ahoj Lukáš-Q. Nejsem sice pan "Elmar" a od jisté doby již nejsem ani "hasič" toho, co mě zde nepálí, ale dovolím si malou technickou. Vše, po čem Lukáši voláš, tu bylo řečeno mnohokrát a opakovaně. Nejsi zde výjimkou, myslím, že zájem většiny stojí na podobných názorech, včetně mně. Pan "Elmar" se změnou zákona těžko něco udělá, tak asi nemá smysl tvoje volání směřovat k němu. Pokud s tím chceš udělat něco víc, asi by to chtělo směřovat tam, kde se o tom rozhoduje. Věř, že ten tlak tu byl, nebyl slabý, a to jak ze strany archeologie, tak naší. Touha ku spolupráci tu je, zákon hovoří jinak, leč zdravý rozum většinou vítězí. Toť asi vše, v dohledné době pozitivní změny v legislativě čekat nelze...

Hm. Teď koukám, že reaguju na příspěvek starý dva měsíce. No nic, stane se :-)

Pokud někdo za slovo zákon dosadí názor diskuzee většinou dost vázne. Navíc vzhlem k tomu že připravovaný nový zákon v případě hledačů nic neřeší je zatím tahle diskuze hodně akademická. ;-)


Zpět do chatu

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru