Novela Zákona o památkové péči

Podle chystané novely zákona to vypadá že se na nás chystá podobný zákaz hledání jako je to na Slovensku. Jakákoliv movitá věs starší 70 let je archeologický nález. Archeologické nálezy se mohou vyhledávat jen v rámci archeologického výzkumu a to pouze osoby pověřené. jinak se jedná o nelegální čili trestnou činnost.
Pokud o tom někdo víte víc, budu rád za každé info.

Zdroj Ministerstvo kultury
http://www.mkcr.cz/cz/kulturni-dedictvi/pamatkovy-fond/legislativa/vecny-zamer-noveho-pamatkoveho-zakona-126465/

v kategorii Nezařazené, založil bradleyS 20.9.2014 16:45

Pokusím se shrnout co jsem zatím pochopil z návrhu zákona. Bez znalosti úplného znění a znění doprovodných vyhlášek a přílepků je to vaření z vody ale hrubý obraz to poskytuje.
Předměty starší 70let jsou archeologické nálezy které se smí vyhledávat ( Tedy ne jen s detektorem !) jen jako součást archeologické výzkumu. Archeologický výzkum smějí provádět pouze osoby pověřené, splňující podmínky zákona. Např. studenti archeologie to provádět nesmí. Oprávněna osoba si může na výzkum někoho najmout, kohokoli. Pokud budu bez patřičných náležitostí vyhledávat archeologické nálezy budu po zásluze odměněn resp. potrestán.
Zajímavé že novela vůbec nerespektuje soukromé vlastnictví a ani vlastník půdy nesmí na svém pozemku hledat s detektorem. To je velmi zajímavá záležitost, jasné nerespektování soukromého vlastnictví . Není to protiústavní nebo nějak nezákonné?
Zákon mi ukládá jednu další velmi zajímavou povinnost a to je při učinění náhodného archeologického nálezu, tedy předmětu staršího 70ti let. Nalezeného jindy než jako součást archeologického výzkumu, tuto skutečnost oznámit na patřičný úřad. Za co mi kupodivu náleží nálezné.
Naleznuli tedy při procházce, na houbách atp. např. 2h Fj z roku 1898, staře vypadající náprstek, plombu nebo smeťák kde se tyto předměty vyskytují tak jako zákonu dbalí občan tento nález neprodleně písemně oznámím a budu to dělat klidně každý den.Samozřejmě předpokládám že při splnění zákonem daných podmínek dostanu nálezné.


Zpět do chatu

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru