Zkušenost s ohlášením nevybuchlé munice.

Šrapnel 750mm 1. světová válka

Již se zde o tom několikrát psalo, tak si i já dovolím podělit se s Vámi o tento zážitek, potažmo zkušenost.

Předevčírem odpoledne jsem ani neměl v plánu vyrazit hledat, ale po cestě od rodičů jsem přibrzdil u silnice abych ukojil potřebu mávat detektorem a čekat na příhodný signál ! Ten se dostavil cca po 7 krocích a já se do toho pustil, v hlavě už se mi honilo co to asi bude...je to něco většího říkám si, no a když se mi podařilo odkrýt asi 20cm jílu, vykoukl na mě zadek šrapnelu (viz.foto 1) Chvilku se to ve mě tlouklo, mám pokračovat , nebo od toho ruce pryč ?! Zvítězila, řekl bych ta moudřejší část mého já. Začal jsem tedy plánovat hovor na místní OOP, stalo se. Hlídka dorazila poměrně brzo a už to jelo , pár vyměněných rozhovorů přes vysílačku a pak už se jen čekalo na pyrotechnika. Ten dorazil vzhledem ke vzdálenosti Českých Budějovic od místa nálezu také celkem svižně. Do té doby probíhala nevázaná konverzace s policistou, se kterým se shodou okolností znám. Pyrotechnik si nechal místo ukázat, no jo je tam..konstatoval.., udělal pár snímků a poslal nás pryč, že prý ,,kdyby něco,,! ,,Tak chlapi, už můžete,, ozvalo se za chvíli.

Tak je prázdnej, konstatoval pyrotechnik . Šrapnel očisti l, posadil na pařízek a nafotil, nechat Ti ho nemůžu, ale nafoť si ho taky jestli chceš....(viz. další fotky)

Torzo munice pak uložil do bedny s pískem.

Ještě jsme pak chvilku klábosili o všem možném,mimo jiné o některých z nás co jsou shopni si donést domů, podali si ruce o rozjeli se každý po svém....

Z mého pohledu jak hlídka OOP tak službu konající pyrotechnik byli profíci se vším všudy a pokud jste se někdo setkal nebo setkáte s oním dilematem volat či nevolat.... radím volat !!!! Budete mít čisté svědomí a všechny části těla na správném místě.

Samozřejmě nevolat na 1ks lugra a podobně !!!

Toliko má zkušenost

Prosím o shovívavost ohledně fotek, jsou pořízeny mobilem.

Pěkné pokud možno netřskavé nálezy....

Planchet

 

 

Šrapnel 750 mm
Šrapnel 750 mm
V téhle fázi jsem to nechal na odborníka
V téhle fázi jsem to nechal na odborníka
Odborník dorazil...
Odborník dorazil...
Už po vyjmutí a letmém očistění
Už po vyjmutí a letmém očistění
Pohled do prázdných útrob šrapnelu
Pohled do prázdných útrob šrapnelu
7 hlasů
7 hlasů
Lovec oceňuje

Komentáře

A proč ti ho jako nemohl nechat? Mě nechali cajti jako suvenýr jednu z minometek co jsem jim pomáhal hledat... (byly poválečně delaborované).

No ale signál to musel bejt pěknej. ;-) a kdyby byla ostrá tak o sobě dá člověk vědět poměrně širokému okolí.Aspoň že přístup policie bývá v těhle případech na jedničku. ;-) :-)

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru