?

Napadá mě část malých vah, ale zatím jsem nevypátral nic. Někdo se s tím už určitě potkal. Díky za případný odkaz, nebo určení. Materiál asi mosaz, délka 54mm, váha12,1 g.

Kategorie artefaktu

Identifikovaná kategorie: neznámá

Přihlaste se a pomozte určit tento nález.

Fotografie

?
?
?

Okolnosti nálezu

Stav půdy:Vlhká
Hloubka nálezu:10 cm
Použitý detektor:nox 800
1 hlas
1 hlas
zobrazeno:
562x,
komentářů:
8,
nálezce:
Mildes Mildes
vyfotografováno:
13. září 2022,
vloženo:
13. září 2022

Komentáře

Podobné se používaly na konec řetízku k hodinkám ,protahovalo se to knoflíkovou dírkou :-)

https://cz.pinterest.com/pin/412642384593004832/

jenže tadle tyčinka je 2x tlustčí, to je na hodinky předimenzovaný provedení jak vazák na dobytek

Jeldo díky, fungovat by to mohlo, nikdy jsem to v reálu neviděl. Luke tobě díky, že se tím zabýváš, snad se podaří ještě něco vypátrat.

Jj, na konci pruhu látky se to všilo...za ten kroužek se to pak buď zaháklo nebo tak.

také jsem asi 2x stejný našla a do ted nevím k čemu to o:-)

z vah todle není, ty měly delší ramena a todle není ulomený
- mezi nálezy hodinkových řetízků je těchdle podobností dost, ale jak pravím, tá kulatina má +- 5mm a hodinky měly tak 3mm, navíc - jak velká by asi byla díra /knoflíková/, aby tohle monstrum šlo zaháknout?? - +- 3,5cm!!!

Díval jsem se taky na ty řetízky k hodinkám, pár kousků tam je. Průměr tyčinky 5,9 mm, v nejširším místě s tím očkem to má 15,4 mm. Zkoušel jsem to protáhnout knoflíkovou dírkou u maskáčů a samotná tyčinka se protáhnout dala. Jako ukotvení hodinek přes knoflíkovou dírku to nápad špatný není i kdyby se prostrčilo nejdřív z vnitřní strany to očko a pak se třeba přes karabinku připevnil řetízek s hodinkami z vnějšku. Dva postřehy ještě mám. Ten povrch je místy takový krupičkovatý, neopracovaný do hladka. To by se nošením hezky obrousilo. Žlábky na koncích jsou dost hluboké, ne jako okrasa, ale jako k něčemu praktickému. Kdyby to bylo zašité v nějaké stuze pro její zavěšení, tak by se ten povrch neobrousil do hladka a ani by nebylo třeba ho do hladka upravovat. Při tom mě napadlo že by se takovou stuhou dal ovládat třeba zavěšený zvonek u dveří. Zkoušel jsem to vyčistit sitolem a mosaz to bude. Díky za vaše komentáře a snahu se dopátrat.

tak těch dokonce 6mm, to už je pořádnej matroš, nač by někdo plýtval materiálem na něco, co udrží poloviční průměr, tohle bylo k něčemu jinýmu, ono vlastně, pokud tam byl řetízek, protáhneš knoflíkovou dírou i tyčku 10cm dlouhou, ale ty cibulový závěsy určitě neměly tydle rozměry, no nějaký závěs to bude, ale z čeho, toť otázka.....

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru