1/2 Batzen

Sobota 25.3. 2023 byla na březen poměrně teplá (od rána 11 stupňů). Ale pofukoval čerstvý vítr a na odpoledne hlásili občasné přeháňky. Do malé pohraniční obce jsme proto vyrazili s kolegou hned po ránu. Auto necháváme na parkovišťátku u místního hřbitova a vydáváme se po svých na ještě nezaseté políčko tyčící se nad obcí směrem ke státní hranici.

Již po první půlhodině hledání je nám jasné, že sem hledači nejspíš moc nechodí. Signál vedle signálu a za hoďku mám v kapse dobrých deset měděných mincí FJI i nějaký ten artefakt. Jenže všechny tyto věcičky už jsem našel mnohokrát a tak hledám usilovně dál.

Tu najednou uslyším nezaměnitelný zvuk, který my hledači popravdě až tak moc nemusíme. Traktor! Ale jede po polňačce 50 metrů od nás, musel nás bezpečně vidět a tak přiznávám barvu a strejdovi v traktoru zamávám pravicí. On pozdrav opětuje a frčí si to se svým traktorem nerušeně po prašné cestě dále.

Trochu jsem si oddechl ale po vyzrazení mé pozice se přesunuji přeci jen pro jistotu o kus dál nahoru ke vzrostlému šábí. Tam se dnešní scénář opakuje. Jednoheller, dvouheller, zlomený křížek…Pořád to není to pravé ořechové. Blíží se doba oběda a v dáli jsou vidět blížící se zlověstná tmavá mračna. Za 10 minut začne pršet. Bleskne mi hlavou a zaťatě mávám cívkou těsně nad zemí o poznání rychleji.

A najednou je to tady. Běžný signál barvy, jakých už jsem tady dnes měl stovky - ale z hlíny tentokrát vytahuji tenké tmavé kolečko mírně eliptického tvaru. Stříbrňák! Sice na první dobrou není poznat co je zač, ale je to bezpečně stříbro. Konečně!

„Ty sis dal tedy chlapče na čas“ promlouvám k němu když ho zlehka třu mezi prsty. „Já věděl, že tady v tý spoustě měďáků musíš být taky“ Všechno dnešní napětí ze mě spadlo a volám na kolegu, že za chvíli budu končit. „Jo, já taky a chlubí se mi velmi podařenou a čistou poldovou grešlí.

Tak to dneska docela šlo, ne? Řeknu ve chvíli, když se začínají z nebe spouštět první kapky deště. Nasedáme a jedeme spokojeně domů...

Ať to pípá😊

Údaje o minci

Identifikovaná mince: Regensburg (Řezno) město (1200–1800) – 1/2 Batzen (2 Kreuzer) (č. 4319) Regensburg (Řezno) město (1200–1800) 1/2 Batzen (2 Kreuzer)

Názory uživatelů

Průměr: 18,0 mm
Váha: 1,00 g
Území ražby: Regensburg (Řezno) město (1 názor)
Panovník: Regensburg (Řezno) město (1200–1800) (1 názor)
Rok ražby:
Nominál: 1/2 Batzen (2 Kreuzer) (1 názor)
Materiál: Stříbro (Ag) (1 názor)
Č. mince: Regensburg (Řezno) město (1200–1800) – 1/2 Batzen (2 Kreuzer) (č. 4319) (1 názor) Zlatokop777: 4319

Přihlaste se a pomozte určit tuto minci.

Fotografie

1/2 Batzen
1/2 Batzen
1/2 Batzen
1/2 Batzen
1/2 Batzen
1/2 Batzen
1/2 Batzen

Okolnosti nálezu

Lokalita:Jihomoravský kraj
Stav půdy:Suchá
Hloubka nálezu:10 cm
Použitý detektor:xp orx
7 hlasů
7 hlasů
zobrazeno:
309x,
komentářů:
3,
nálezce:
Zlatokop777 Zlatokop777
vyfotografováno:
26. března 2023,
vloženo:
26. března 2023

Komentáře

😉👍

Hezka mince a moc hezky napsane. Jsem z tech co si k nalezu i rad pocte nejaky pribeh. Diky a gratulace :-D

Pánové Hehous a joumana díky:-)

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru