1 Kčs a krátká filipika

Když jsem letos začal hledat s detektorem, nebylo to proto, abych na nálezech zbohatl. Bavila mě historie a potřeboval jsem pohyb na čerstvým vzduchu. První, co jsem udělal, tak jsem kontaktoval jednu moji známou - archeoložku. Na dotaz, jak mám začít spolupráci, se mi dostalo odpovědi "Nenávidím detektoráře!" Já jsem v tu chvíli ještě nechápal, proč má tak radikální postoj, ale postupem času jsem začal chápat, proč to vlastně napsala.
Když jsem dnes ráno vyrážel na hledačku, měl jsem rozporuplné pocity. Jindy nemůžu dospat, ale dnes jsem šel spíše z povinnosti. Důvodem je to, že jsem v posledních dnech nabyl dojmu, že jsem se stal členem zločinecký organizace. Abych to vysvětlil: Když už někdo vyrazí s detektorem, měl by si uvědomit, jak moc na hraně balancuje. A každý, kdo jde ven s detíkem s tím, že nálezy nebude odevzdávat, by raději měl zůstat doma. Protože se po sítích potom šíří takový nešvar, kdy někdo najde něco vzácného a v diskuzi padne hloupá otázka: "A muzeum jsi informoval?" Na to nálezce narovinu napíše: "Ne, po předchozích zkušenostech si to nechám." No a aby toho nebylo málo, tak se ozve třetí hňup, který napíše: "Máš pravdu, já bych to taky neodevzdal." Jak asi tuto informaci přijme archeolog, když si to přečte? Co si asi tak pomyslí a jaký názor si udělá na hledače?
Když jsem našel svůj první archeo nález, tak jsem nezapochyboval, že mince patří do muzea. Nejenom proto, že mi nepatřila - našel jsem ji na poli, na cizím pozemku, s detektorem kovů - a pravidla jsou nám všem jasná. Proto jsem místo zaměřil a informoval archeologa. Musím říct, že když jsem měl minci doma, tak mě "pálila v kapse". Byl jsem nervózní a bál jsem se, že se jí něco stane. Když jsem ji potom odevzdal, tak se mi ulevilo a v tu chvíli jsem věděl, že jsem udělal to nejlepší, co jsem mohl udělat. Nevím jak vy, ale já než jdu spát, tak raději obejmu syna a ženu, než abych se tulil k nějaké minci. Ale každý to máme jinak...
Co dodat? Snad jen, že každý by se měl zamyslet, co vlastně dělá a uvědomit si, že pokud se bude chovat proti zákonům a bude to zveřejňovat, tak všechny ty věcičky na hledání za desetitisíce nám brzy budou sloužit jen jako tyčky k rajčatům. A pokud chce někdo šahat do svědomí archeologům, ať si nejdřív šáhne do svýho svědomí a nekrmí všechny kolem pohádkami, jen aby mu do klína spadlo pár kaček naleznýho.

Údaje o minci

Identifikovaná mince: ČSR (1945–1960) – 1 Koruna (č. 3211) ČSR (1945–1960) 1 Koruna

Názory uživatelů

Průměr: 21,0 mm
Území ražby: Československo (1 názor)
Panovník: ČSR (1945–1960) (1 názor)
Rok ražby:
Nominál: 1 Koruna (1 názor)
Materiál:
Č. mince: ČSR (1945–1960) – 1 Koruna (č. 3211) (1 názor) airforceone: 3211

Přihlaste se a pomozte určit tuto minci.

Fotografie

1 Kčs a krátká filipika
1 Kčs a krátká filipika

Okolnosti nálezu

Stav půdy:Mokrá
Hloubka nálezu:15 cm
Použitý detektor:D2
1 hlas
1 hlas
zobrazeno:
374x,
komentářů:
13,
nálezce:
airforceone airforceone
vyfotografováno:
28. prosince 2023,
vloženo:
28. prosince 2023

Komentáře

Měl jsem na chlup stejný začátek jako ty.Uplně :-DAkorát jsem ještě nenašel nic co by bylo na odevzdání.(nemám moc času) :-DAť se ti daří 👍

A teď koukám že jsi z mého rodného města.Tak další palec :-D👍

Diky Tome! Ať se daří a nejen s detikem.

Tak pod tuhle filipiku se klidně podepíšu ;-)

Díky, Prospektore, za tvůj komentář.

Velmi dobře napsáno! A roztomilá koruna, to si na ní někdo něco trénoval.

Napsal jsi to moc dobře. Tenhle koníček osciluje mezi rabováním lokalit a snahou o zbohatnutí a zájmem o historii a slušným chováním. Ale tady nemá cenu se o tom rozepisovat, hned by tu přistál nějaký idiotský komentář.
Třeba se někde potkáme a pokecáme, z Rumcajsova do Náchoda není tak daleko ;-)

Díky! Tahle korunka je pro mě dost vzácná. Je pro mě záhadou, nad kterou si už nějaký ten pátek lámu hlavu. Za celou dobu jsem našel jen dvě mince s dírkou. Nejdřív Krejcar 1800 v top stavu a za několik měsíců tuhle korunku jen asi 100 metrů od zmiňovanýho krejcaru. Nedaří se mi vymyslet, proč ty mince dělí 146 let a jestli je kromě dírky něco spojuje...

Obecný úzus je takový - mince se dávala při křtu a měla správný letopočet narození.
Bohatí dávali zlaté a stříbrné mince, náležitě obdařené očkem a případně dalším zdobením.
Méně bohatí nechali měděnou minci jen pozlatit a ti nejchudší vzali měďák se správným rokem a jen tak do něj udělali díru.
Tady si o mincích s dírkou můžeš počíst ;-)

www.lovecpokladu.cz/home/dirky-v-mincich-a-jejich-jine-upravy-7914

Prospektor: Máš pravdu. Bohužel si nevážíme, že kolem nás zatím jezdí policajti a nechávají nás být. Byla by velká škoda, přijít o tenhle koníček.

A díky za článek a odkaz :-)

Já se také rád objímám 😉☘️ hlavně když jsem nalitý. Zrovna před 14 dny jsem se objímal s archeologem. Vážně ☝️✌️. A v srpnu zase s policajty a vojáky. No souhlasím s tebou z větší části. Né však na sto procent. Ale to nevadí né?. Mě nedělá problém odevzdat. Např před měsícem jsem dal do muzea římský folis. Beztak se válela na ponku s bordelem tak co sní 😉💪 ať se ti daří a najdeš co si přeješ 👍☘️ a pamatuj rodina je víc než všechny poklady světa ✌️☘️☘️

Hrobar2: Díky za koment! Já už našel, co jsem hledal, vše navíc je jen bonus. Třeba o tom brzo něco napíšu ;-)

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru