15 Kreuzer

Musím říci, že hledačské štěstí se mi vyhýbalo, proklatě dlouho….bylo to nekonečných 19 měsíců, od doby kdy se mi naposledy pod cívkou objevilo, něco co opravdu stojí za zmínku a prezentaci zde na loveckém webu. Každopádně už teď vím, že můj letošní rok bude bezpochyby vyjímečný a nesrovnatelný s tím loňským.
Byla sobota ráno, venku svítilo sluníčko, velký obchoďáky hlásí zavřeno, děti jsou u babičky a žena mi oznamuje, že potřebuje klid na učení a tudíž mě nechce celý den vidět. (Na začátek jsem si nemohl přát víc �). Ve spěchu beru detík, výjimečně i povaleče čivavu a vyrážíme na předem vytipované místo, které jsem v mapách zvažoval „navštívit“ už hodně dlouho. Týden před tím jsem ho byl omrknout, avšak bez nějakého zvláštního náznaku budoucího úspěchu. Přijíždím na místo, kde můžu odstavit auto, teď mě čeká ještě asi kilometr po svých. Tentokrát již s mírnou znalostí místní situace, se svižným tempem blížím na místo určení, v patách mám zatím ještě čilého povaleče, zato u pasu postrádám dohledávačku, kterou jsem ve spěchu nechal doma ☹. Záměr je lokalizovat a prohledat již neexistující cestu, vedoucí přes rozlehlé louky směrem ke státní hranici. Mířil jsem na konkrétní, poměrně krátký úsek rozdělený na dvě části, na kterém jsem hodlal strávit několik hodin. První část jsem zvládl poměrně rychle, nebyl jsem si jistý jestli jdu správně, ale stejně mě to z nějakého důvodu táhlo spíš k té druhé části, která však měla jen cca 150 metrů. Když jsem tedy dorazil na její předpokládaný začátek, vzal jsem znovu do ruky telefon s mapou a zkusil co nejlépe odhadnout, kudy mohla cesta vést. Strom na konci úseku jsem vytyčil jako cíl a vyrazil. Sem tam něco kopu, stará pivní zátka, úlomek měděného plíšku, indulona, knoflík, čili taková tak klasika… až na konci úseku mince, první republika 10 hal, chvilku na to druhá, tentokrát 20 hal. Otáčím to zpět a zkouším to z druhého směru. Zase padá nějaký ten „bordýlek“ a jinak nic. Když dorazím nazpět (tedy na začátek úseku), ozve se velmi silný signál, který zpravidla znamená velký kus něčeho zrezlého,… jak jinak, bylo to pořádné oko od řetězu. No nic, posunuji se cca o metr bokem s tím, že se opět vydám napříč loukou v předpokládaném směru bývalé cesty. Sotva udělám dva kroky ozve se další, tentokrát výrazně zajímavější signál. Fiskars jede do země a během pár okamžiků se dere na svět, po více jak třech stoletích, patnácti krejcar Leopolda. Byl jsem tak překvapený, že jsem v na něj jen nevěřícně zíral a vůbec si neuvědomoval že je to skutečnost. Nevím jak dlouho trvalo, než jsem se vzpamatoval a jistě to bylo i tím, že jsem fakt hodně dlouho nic pěkného nenašel, ale musím říct že to bylo jednoduše nádherný! A co víc mám se teď zase kam vracet. Tak lovu zdar.

Údaje o minci

Identifikovaná mince: Leopold I. (1657–1705) – XV Kreuzer (XV Krejcar) (č. 1252) Leopold I. (1657–1705) XV Kreuzer (XV Krejcar)

Názory uživatelů

Průměr: 30,0 mm
Území ražby: Rakousko (2 názory), Uhry (Maďarsko) (1 názor)
Panovník: Leopold I. (1657–1705) (4 názory)
Rok ražby: 1676 (3 názory)
Nominál: XV Kreuzer (XV Krejcar) (3 názory), 15 Kreuzer (15 Krejcar) (1 názor)
Materiál: Stříbro (Ag) (2 názory)
Č. mince: Leopold I. (1657–1705) – XV Kreuzer (XV Krejcar) (č. 1252) (4 názory), Leopold I. (1657–1705) – 15 Kreuzer (15 Krejcar) (č. 1253) (1 názor) Accipiter: 1252, Wladyslav: 1252, Rozik83: 1252, zipich123: 1252, 949fanda: 1253

Přihlaste se a pomozte určit tuto minci.

Fotografie

15 Kreuzer
15 Kreuzer
15 Kreuzer
15 Kreuzer
15 Kreuzer
15 Kreuzer
15 Kreuzer
15 Kreuzer

Okolnosti nálezu

Lokalita:Ústecký kraj
Stav půdy:Mokrá
Hloubka nálezu:15 cm
Použitý detektor:Nokta ForsCore
17 hlasů
17 hlasů
zobrazeno:
1066x,
komentářů:
10,
nálezce:
zipich123 zipich123
vyfotografováno:
14. března 2020,
vloženo:
17. března 2020

Komentáře

tak to ti gratuluji jako první :-D ten je parádní

a nebudeš podle nicku z v.března? :-D :-D :-D

koukni na to určení já bych to viděl trošku jinak ;-)

Accipiter: a vždyť já taky ;-)

;-) 8-)

Nádhera! Gratulace! ;-)

Ten je!! :-O :-O
Velká gratulace, luxusní kop :-)

Krása nebeská, velká grt :-). A palec za pribeh ;-)

Gratulace, ro nepadá každý den ;-)

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru