30 let války

Švec Jakub se vracel do své vsi z blízkého městečka, kde si byl opatřit pár kůží pro svou práci. Na trhu bylo ale lidí i zboží pomálu. Zle se lidem v kraji vedlo. Ve světě byla válka a kvůli blízkosti kladské cesty, se zde často pohybovala vojska. Tu švédská, tu císařská i jiná. Mnoho vsí již v kraji vypálili. Hlavně švédové, ale i od císařských místní lidé mnoho zakusili.
Bylo zde více než jinde protestantů, a nyní se po obnoveném zřízení zemském, kněží katoličtí chovali zle k lidem jiné víry. Jakub přemýšlel o emigraci. Tam, kde víru svou i svých předků může vyznávat beze strachu. A to ještě před pár lety vše vypadalo dobře. Jenže po bělohorské porážce sám viděl krále Fridricha Faltského po kladské cestě utíkat.Kolona vozů jeho s poklady a zbožím protestantských pánů jako by neměla konce. To už je ale dávno.
Náhle v dálce uviděl oblak prachu. To skupina jezdců na koních jela jeho směrem. Shrbil se. Snad ho neviděli. Ještě jsou daleko. Ať jsou, kdo jsou, v bezpečí není. Ale kam se schovat? Les je daleko. Ale blízko jsou kupy sena. Jakub se rychle schoval do jedné z nich. Byli to vojáci cizí. Zaslechl jemu neznámou řeč. Už byli blízko. Viděli ho? Ani nedýchal. Jde mu o všechno. O život. Jezdci ale projeli kolem. Jakub pomalu vylezl z kupy a rychle odříkal modlitbu díků bohu, že přežil.
Utíkal k domovu, byl rozhodnut. Ještě dnes odejde daleko. Do exilu. Jako statisíce jiných. Ani si nevšiml, že mu v kupce sena vypadl stříbrňáček.

Údaje o minci

Identifikovaná mince: Ferdinand II. (1590–1637) – 3 Kreuzer (3 Krejcar) (č. 2546) Ferdinand II. (1590–1637) 3 Kreuzer (3 Krejcar)

Názory uživatelů

Průměr: 20,0 mm
Váha: 1,50 g
Území ražby:
Panovník: Ferdinand II. (1590–1637) (2 názory)
Rok ražby: 1625 (3 názory)
Nominál: 3 Kreuzer (3 Krejcar) (2 názory)
Materiál: Stříbro (Ag) (1 názor)
Č. mince: Ferdinand II. (1590–1637) – 3 Kreuzer (3 Krejcar) (č. 2546) (3 názory) suk58: 2546, Wladyslav: 2546, Opin: 2546

Přihlaste se a pomozte určit tuto minci.

Fotografie

30 let války
30 let války
30 let války
30 let války
30 let války
30 let války
30 let války
30 let války
30 let války

Okolnosti nálezu

Lokalita:Středočeský kraj
Stav půdy:Suchá
Hloubka nálezu:5 cm
Použitý detektor:noX800
32 hlasů
32 hlasů
zobrazeno:
2302x,
komentářů:
25,
nálezce:
joumana joumana
vyfotografováno:
7. ledna,
vloženo:
7. ledna

Komentáře

Pěkný příběh... nejspíš to tak bylo :-)

Pĕkný je👍👍🤠

Pěknej Ferda, já si myslím, že mu vypadly dva kousky ;-)

Diky. Majore,jestli myslis ten 3 kreuzer co jsem vkladal posledne,tak ten lezel uplne jinde. :-D. Tento je z konce leta,z mista kde mi to tuze luxuje jisty pan Prospektor. :-D

Paráda převeliká pane. Hlavně ten příběh, hotovej Shakespear ✋🏻

Diky. Psat me vzdycky bavilo ;-)

mincovna Vídeň – Dolní Rakousko, mincmistr Matthias Fellner

quo vadis-diky za urceni. Tu Viden jsem poznal,ale mincmistra ne. Diky moc. Ja dokonce blbe puvodne urcil cislo mince. Ta razena ve vratislavi je pod ceskym uzemim a jinym cislem,nez trikrejcar razeny ve vidni. To je uzemi rakousko. Pritom jde o 3 kreuzer Ferdinanda druheho.

Pěknej. 😎👍

👏👍👏

Klobouček pane, moc hezké fotky, příběh, všechno. Gratulka a palec hore. ;-) ;-) :-)

Pěknej příběh i troječka 👍😀

Diky moc. Moje nejstarsi vloni kopnuta mince. :-)

Vlastne ne. .to byl Antoninus Pius a jeho Sestercius. Ale jen pulka :-(

Pěkné mince. Paráda.

Pěkná práce - počtení i mince ;-)
A zase tak často ti to tam neluxuju.... :-P

:-D :-D. Ale poznal jsi to tam ne,podle toho vodojemu? ;-)

Parádní nález 👍 já chtěl dnes hledat ale sníh a mráz mi to překazil. Tak alespoň studuji nové lokality. Objevil jsem alespoň novou lokalitu kde 29 pěší pluk pravidelně cvičil dobývání kopce. Tak až ten sníh sleze vyrazime to vyluxovat 👍👍☘️🤗

Parádní mince i příběh.

No, abych pravdu děl, netuším který vodojem to je.... někde u Dymokur???

Parádní vše 👍👍👍 Díky.

Pěkný Ag..To u tý koule jsem našel taky dva kousky... :-O 8-)

Pěkné povídání a mince též :-) ;-)

Pěkný, příběhy se šťastným koncem mám rád, říká se jim pohádka a ten tvůj nález je pohádkovej:) stará stříbrná mince s pěknou čitelnou ražbou ani mi tam nevadí ta trošku kouslá hrana od draka....prostě fááájn diky za příběh

Diky Vam vsem za komentare. :-)Promptnik-razba je pekna,asi kvalitnejsi i stribro. Je to Viden,tak asi protoze to bylo cisarovo sidelni mesto. Mam jeste 3kreuzer razenou ve wroclavi,a to uz je o dost horsi mince. Ale tak stara mince je vzdy radost. ;-)

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru