AB knoflík

Kategorie artefaktu

Identifikovaná kategorie:
Názory uživatelů: Arsenbronzové (3 názory) nastezce: Arsenbronzové, petroff: Arsenbronzové, ufo: Arsenbronzové

Přihlaste se a pomozte určit tento nález.

Fotografie

AB knoflík
AB knoflík
AB knoflík
AB knoflík
AB knoflík
AB knoflík
AB knoflík

Okolnosti nálezu

Lokalita:Vysočina
Stav půdy:Vlhká
Hloubka nálezu:10 cm
Použitý detektor:Minelab Equinox 800
3 hlasy
3 hlasy
zobrazeno:
534x,
komentářů:
7,
nálezce:
Jituska Jituska
vyfotografováno:
29. června 2020,
vloženo:
29. června 2020

Komentáře

Tohle není arsenbronz ale bronz. Nebo tak aspoň vypadá. On totiž arsenbronz je spíš označení pro druh bronzového knoflíku aniž by musel obsahovat arsen. Bronz je jak jistě víte měď a cín jež zajišťuje tvrdost. V oblasti alp v době bronzové při prvních metalurgických pokusech lidé používali neúmyslně minerál, jež obsahoval arsen, v řádu procenta. Ukázalo se to však jako slepá cesta a po vytěžení rudy se arsen v bronzu přestal objevovat. Ale ono označení už zůstalo v německé literatuře. Podobné to bylo například s olovem. Ale ona bronz má specifické procentuální zastoupení mědi a cínu a vytváří onu specifickou bílo barvu a ta je i na arsenbronzových knoflících. A právě pro onu podobnost se starověkou bronzí se i mezi detektoráři začalo používat označení AB bronz. Teď jsem dával pomocí jednoho mladého archeologa na výzkum materiálu jak AB knoflíky tak i bronzové a uvidíme jaké bude procentuální zastoupení prvků. No to co máte vy už podle barvy bude knoflík, který je v katalogu pod kolonkou bronzový. On je tedy, jestli jste mě pochopila bronzový i arsenbronzový ale má specifické procentuální zastoupení prvků Cu a Sn. :-)

dodatek: lidé je také zařazují do arsenbronzových z důvodu motivů na knoflíku, ale podobné motivy jsou i na bronzových nearsenbronzových. ;-) ;-) ;-)

Jenže bronzové se dívám v katalogu nejsou. Tak teď nevím. Jen štítové, to jsem z toho jelen.

Chápu, děkuji. Hned jsem o něco chytřejší. Náhodou jak může být starý nejde určit? Mě se strašně líbí, ještě jsem takový nenašla. Navíc je hrozně tenký...

18. Století. Možná začátek 19.

Pan Wladyslav má stránky kdejich je plno typu o se našlí.
arsenbronze. eu

Super, děkuji!

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru