Artefakt

Kategorie artefaktu

Identifikovaná kategorie:
Názory uživatelů: DTJ - Dělnická tělovýchovná jednota (8 názorů) Master2: DTJ - Dělnická tělovýchovná jednota, odysseus: DTJ - Dělnická tělovýchovná jednota, GATTO: DTJ - Dělnická tělovýchovná jednota, cobasico: DTJ - Dělnická tělovýchovná jednota, suk58: DTJ - Dělnická tělovýchovná jednota, petroff: DTJ - Dělnická tělovýchovná jednota, haidrich: DTJ - Dělnická tělovýchovná jednota, wiky: DTJ - Dělnická tělovýchovná jednota

Přihlaste se a pomozte určit tento nález.

Fotografie

Artefakt
Artefakt
3 hlasy
3 hlasy
zobrazeno:
816x,
komentářů:
3,
nálezce:
solim solim
vyfotografováno:
4. dubna 2021,
vloženo:
4. dubna 2021

Komentáře

Okresní cvičeni 28 okresu Třesti v roce 1914 - Dělnická tělocvičná jednota Třešť
Třešťská DTJ vznikla 10. května 1908 a stala se druhou jednotou založenou na jihozápadní Moravě. Podnět k založení Tělovýchovné jednoty Lassalle v Třešti dal zámečník Josef Kešner, který se vrátil z Vídně, kde cvičil v místní DTJ. DTJ v Třešti se rychle rozvíjela, a tak v roce 1913 byl založen odbor žen, kterých cvičilo 24 a také odbor dorostenců, kterých bylo 11.
První veřejné cvičení se konalo 28. června 1914 na cvičišti u Kosíků ve Váňovské
ulici. Cvičení se zúčastnilo 120 cvičenců z několika jednot. Třešťská jednota patřila do 28. okresu se sídlem v Jihlavě, který měl v této době 9 jednot. Veřejné cvičení bylo vyvrcholením, ale také dočasným zakončením činnosti DTJ v Třešti, protože tento den došlo v Sarajevu k atentátu na následníka trůnu Ferdinanda d´Este a následovala tak I. světová válka. V době války organizace DTJ nebyla formálně rozpuštěna, ale protože většina členů odešla na frontu, přestala prakticky vyvíjet jakoukoliv činnost.
Inormace z :https://theses.cz/id/qt66ng/11733516
Doufám že jsem tvou zvědavost uspokojil ;-)

Wow :-) 8-)

Díky , super napsaný 😊👍👍👍👍👍👍

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru