Artefakt

něco AB z něčeho
nevím jestli by to mohlo být ze zvonečku...
délka 75mm

Kategorie artefaktu

Identifikovaná kategorie:
Názory uživatelů: Zvonce (2 názory)
vojta821: Zvonce, MadelnMoravia: Zvonce, Hlas admina (?)

Přihlaste se a pomozte určit tento nález.

Fotografie

Artefakt
Artefakt
Artefakt
1 hlas
1 hlas
zobrazeno:
491x,
komentářů:
7,
nálezce:
Zubr121 Zubr121
vyfotografováno:
25. října 2021,
vloženo:
25. října 2021

Komentáře

Mohla by to klidně být část nádobí... konkrétně např.obruba kolem dna poháru ? Na zvonec mi to přijde moc tenkostěnné. Jak je to silné ?

tak 1-2 mm :-)

Tak to bude nádobí, co já vím tak zvonce se takhle slabé nedělají

a máš k tomu nějaký odkaz k něčemu takovému abych věděl, nevěděl jsem že se z arzenbronzu dělalo i nádobí :-) ;-)

Plosimte arzen je v podstatě v každém bronzu (mědi). Aby se to nepletlo tak se jako Arzen-bronz se označuje slitina která má Arzenu víc jak 1%.

A těžko jednoduše posoudit, zda v konkrétním bronzu byl arsen dodán schválně, nebo byl už prostě v měděné rudě ve větším množství. Proto se určuje jako taková prahová hranice to 1% kdy už se dá říct, že se nejedná o omyl a arsen byl záměrně dodán.

Jinak artefakty vyrobené z arsenického bronzu pokrývají celé spektrum kovových předmětů, od seker až po ozdoby. Způsob výroby zahrnoval zahřívání kovu v kelímcích a jeho odlévání do forem z kamene nebo hlíny. Po ztuhnutí se leštil nebo v případě seker a dalších nástrojů kalil úderem kladiva do pracovní hrany, čímž se kov ztenčil a zvýšila se jeho pevnost.

První arsen - bronz pochází z Iranu někdy kolem 5.tis př.n.l.... Samozřejmě těžko určit, kdy to byl záměr. Jistě to jde říct jen u míst, kde byly vyšší % arzenu ve slitině, nebo byly prokazatelně nalezeny nějaké stopy po zpracovávání materiálů obsahujících arzen (jako Arzenopyrit nebo Realgar atd.)

Docela dobře jde tipnout vyšší obsah arzenu podle barvy bronzu - víc arzenu znamená míň "bronzovou" barvu a víc takovou šedo-stříbro-cínovou :)

Samozřejmě bys musel zeleninku očistit na původní barvu abys to mohl vnímat. Což jak víme není u většiny artefaktů dobrý nápad
:-P

Takže jak vidíš hranice mezi bronzem a tkz. arzenbronzem je velice tenká... Dá se vycházet z té hranice 1%. K tomu je samozřejmě potřeba aspoň ruční spektrometr. Tady na Lovci je to s určováním prostě spíš taková hospodská zábava než seriozní věda, ale i tak je to moc dobré a zábavné. Je to fajn zábava :-) ;-)

díky za osvětu :-) ;-)

Neni zač ať ti to pípá ! :-)

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru