Artefakt

Ahoj..
Asi před třemi tisíci lety, o krok před dobou laténskou a halštatskou žili tam kde i já předkové keltů, běžní lidé z doby bronzové.
Většina jejich sousedů (ve střední Evropě ) měli něco společného. Spalování mrtvých a pohřbívání v nádobách (popelnicích) na rozsáhlích žárových pohřebištích.
Proto existuje také termín lidé popelnicových polí.
Mimo jiné i tyto kultury ukládali do země tzv.depoty. Velké soubory plné krásných bronzových šperků a nástrojů a nebo menší depoty obsahující jen části bronzových výrobků spolu s potřebnou surovinou v podobě slitků bronzu.
Proč zakopávali do země své velké cennosti v některých případech poukazuje na důvod NEJSPÍŠ náboženský (sakrální), votivní oběť bohům. V některých případech by mohl být NEJSPÍŠ důvodem uložení cenností úmysl pozdějšího vyzvednutí. Nejspíš..
V mém případě někdo z lidí tzv. Lužické kultury uložil do země své cennosti na vrcholku lesní vyvýšeniny (necelých 300m) s tím, že se pro ně někdy vrátí. Možná byl lesní kopec pro jeho lid duchovním místem(blíž bohům) a možná proto si ho vybral jako svou schovku..(nebyl jediný kdo tak učinil, jak sem se poté dozvěděl, našli se tam ještě další, větší depoty).
Tak si to vykládám já, je mi jasný, že obsah může mít chyby a nepravdy tak sorry za to..
A jak to bylo..
Snažím se najít pražskej groš (jako vždycky) v jednom lese a nejednou divnej signál, malej kousek bronzu, nějaká čepel, skoro jen pod listím, pak o metr dál další větší signál, u stromu vyhrabu něco co vypadá jako část sekery, potom vedle jen dohledávačkou a rukama jsem vyhrabal nějaké slitky, stále mi to nedochází, pak o trochu hloubš(15cm) vypadl z hlíny kousek sekery a v zápětí další ostří sekery. Pak o další metr jsem zase rukama vyhrabal kousky srpu a z druhé strany skoro pod listím kopí. Už mi bylo jasné, že je to depot na povrch vytlačený kořeny stromů a erozí půdy i dost roztahaný.. Tak tam tak sedím a přemýšlím, říkám si ty vole aspoň fotky si mohl udělat, tak dodatečně. Ještě sem dohledal rydlo. Řekl jsem si že už je pozdě a že archáčovi volat nebudu, zabalil jsem to a opatrně odvezl domů. Archeolog přijel asi za 3 dny, no.. Dostal jsem ,,vylágoš" Radost z mého činu neměl z nálezu sice ano ale z vyzvednutí už ne. Takhle se to nedělá. Jestli bude nějaké příště, volám hned!
Díky moc všem za přečtení a přeji všem zažít něco podobného..

Kategorie artefaktu

Identifikovaná kategorie:
Názory uživatelů: Depoty (1 názor) Karinn: Depoty

Přihlaste se a pomozte určit tento nález.

Fotografie

Artefakt
Artefakt
Artefakt
Artefakt
Artefakt
Artefakt
Artefakt
Artefakt
Artefakt
Artefakt
Artefakt

Okolnosti nálezu

Odevzdáno do: Muzeum východních Čech v Hradci Králové
29 hlasů
29 hlasů
zobrazeno:
1826x,
komentářů:
14,
nálezce:
zahaj.da zahaj.da
vyfotografováno:
26. února 2023,
vloženo:
11. března 2023

Komentáře

Hezká práce a luxus prezentace-gratulka ;-)

Moc pěkný👍👍

😯👍👍👍

Tohle je opravdický nález. Grt.veliká👍👍👍
Zajímavý povídání včetně kajícného přiznání. Takže vše OK.😁🙂

Bronzovej masakr!!!👍👍😁

Krásnej depot :-O :-O :-O

Díky

Velká gratulace! Super nález a ta prezentace je bezchybná! :-O :-)

Gratuluji k nálezu pane. A musím říci že jeden z nejkrásnějších úvodů, co jsem zde zatím četl.

Smekám před Vámi...

Pěkný soubor😉jenom ty kopečky tam máte nějaký malí.To tady jsem i na rovině o dost výš.

Kočko.. tak úplně vše ok není.. Tohle se nesmí stávat, pravda je, že můj depot byl roztahanej a nebyl v hloubce na svém místě uložení, kdyby to tak bylo, nechal bych ho tam.. Ale takhle sem to tam nechtěl prostě jen tak nechávat..
Moje rozhodnutí nebylo správné! Nevyzvedávejte depoty sami a volejte vždycky archeologa!!

zahaj.da
Jasně tak by to mělo být,ale víš sám že to vždycky možný není. Obzvláště pokud máš za zadkem třeba traktoristu nebo houf čumilů chytrolínů,kteří už v hlavě přepočítavají kolik by za to bylo. Tak bych byl v klidu a nedělal si výčitky. 🙂🐱

Jiva: To je pravda, u nás jsou ty "kopečky" fakt dost výrazný v tom lesním terénu i teď po těch tisících letech, co užza tu dobu jistě tak "trochu" slehly :-) V jednom místě jich tu máme asi sedm, ty největší mají v průměru asi 8 metrů a na výšku přibližně 150 centimetrů. Všechny už by měli být údajně z dřívější doby vykopané. O kus dál jich prý v minulosti bylo kolem 40ti :-) Avšak v okolí i v bezprostřední blízkosti jsem nikdy nic nenašel. Daná oblast ani není braná jako archeologická, o mohylách v těch místech není v současnosti nikde žádná zmínka :-)

:,-(

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru