Prsten s ornamenty či písmem

Ahoj hledači, dávám k posouzení jeden nález. Jedná se zřejmě o prsten, průměr cca 25 mm, zatím neznámý kov (bronz asi ne, pod černou patinou lesklý kov). Zajímavý je nápis (ornamenty nebo písmo ?). Děkuji předem za vaše názory. Předesílám, že se nejedná o nález z archeologické lokality a že záležitost konzultuji s ředitelem muzea ve Středočeském kraji, jím doporučenými archeology a souběžně také se znalci starých písem (např. germánské, slovanské runové písmo a také hebrejské). Dva znaky vypadají jako hebrejské, ale ostatní nedávají zatím smysl. Myslím si, že nic zajímavějšího jsem dosud nenašel. Uvidím, co na to odborníci. Na základě žádosti v jednom
z komentářů přikládám pokus o přepis (prosím, berte to s určitou rezervou) a ještě negativní zrcadlově obrácené foto (otisk), kdyby to náhodou sloužilo jako pečetidlo....Víc už asi fakt nedám.

Kategorie artefaktu

Identifikovaná kategorie:
Názory uživatelů: Šperky (2 názory), Prsteny (2 názory), Církevní předměty (1 názor) AKSUU: Prsteny, Kaparaso: Šperky, HledacPlzen: Církevní předměty, HonzaH37: Šperky, Pasek: Prsteny

Přihlaste se a pomozte určit tento nález.

Fotografie

Prsten s ornamenty či písmem
Prsten s ornamenty či písmem
Prsten s ornamenty či písmem
Prsten s ornamenty či písmem
Prsten s ornamenty či písmem

Okolnosti nálezu

Lokalita:Středočeský kraj
Stav půdy:Suchá
Hloubka nálezu:2 cm
Použitý detektor:nepoužit
38 hlasů
38 hlasů
zobrazeno:
4312x,
komentářů:
24,
nálezce:
HonzaH37 HonzaH37
vyfotografováno:
30. července 2020,
vloženo:
13. srpna 2020

Komentáře

Hezký, zajímavý. Ještě by se hodila fotka překlesleného nápisu, abychom mohli popřemýšlet.

překresleného :-D

Zavání to středověkem. Paráda, gratulace! ;-)

Argill- To přímo voní středověkěm :-D ;-)

To bude určitě starší než jen středověk.

to vypadá parádně.
těším se na info od archeologů :-)

To sem zvědav, na tohle si počkám. Můj tip stěhování národů. Též tipuju kandidát do top nálezů. Moc pěknej!!

Tak to je pecka. Gratulace.

Že by možná hebrejština?
http://www.zidovskehrbitovy.cz/index.php?id_cat=107&new=2538

Pořád by se hodil ten překreslený nápis. ;-)

Tak 2 znaky jsou hebrejské, ale dál to prý nějak nedává smysl, kontaktuji další odborníky a také amatérské nadšence do starých jazyků. Něco to přeci znamená! Nebo na prsten někdo kdysi dávno vyryl něco jen tak beze smyslu?

Tady je nadsencu halda, zkus vic fotek, co se tu obcas rozlusti je k podivu ;-)

Ahoj, tak Achab Haidler , který přečte kdejaký prastarý nápis na židovských hřbitovech se kloní spíše k názoru, kdy se nezávisle shoduje s názorem pana ředitele muzea, že se nejedná o hebrejštinu. Otevírá se tedy pole pro znalce jiných starých 👅 👅. Zajímavé...

Hebrejština to určitě není. Nevypadá to na žádné staré písmo, které umím číst nebo znám. Prsten nemusí být ani nijak starý. Může to být suvenýr, okultní, romantický nebo orientalistický výtvor.

Tak se mi pomalu scházejí informace od znalců starých písem. Také domlouvám rozbor kovu na odborném pracovišti. Je to čím dál více zajímavější! Snad se "záhada prstenu" podaří rozlousknout.

Já jsem též jednu odbornici oslovil, poslal jsem i odkaz sem, ale nejspíš na to hodila bobek...už je to přes tri týdny bez reakce.. No jsem zvědav až se to rozlouskne.

LuckyLucky - A co měla ta odbornice udělat?

Pouze názor na písmo, nebo přesměrovat na nějakého jiného odborníka. Nerozumim tvojí pichlavé poznámce.

V čem je má poznámka pichlavá? Zajímalo mne pouze, na co „hodila bobek“. Nemělo to vyznít jako „a co teda jako podle tebe měla dělat“ ale jako „a o co jsi ji požádal“.

No vidíš, kdyby jsi rovnou napsal "o co jsi ji požádal", tak by to vyznělo jednoznačně ;-) On někdy ten psanej text vyzní jinak, než je myšlenej. Jsem rád, že si to vysvětlil :-D

Jinak koukám, že prsten už je zařazen...

Tak opět něco aktuálního k prstenu. Názory odborníků na stará písma se liší. Jeden čte nápis zleva doprava, jiný zprava doleva. Jeden v něm vidí některé hebrejské znaky, jiný starořečtinu a další znaky fénické. Většinou se shodují na 2 hebrejských znacích, ostatní jim smysl nedává. Na doporučení Muzea v Roztokách jsem si zajistil na vlastní náklady rozbor kovu (spektrometr XRF a po dvou odlišných výsledcích elektronovým mikroskopem) a výsledek? Cu 88,4%, Zn 10,3 a Pb 1,3%. Tedy materiálem je mosaz. Datování od roku nula k současnosti. Bylo mi doporučeno RTG vyšetření, které zobrazí vrstvu pod patinou a písmo se tak stane čitelnějším. Písmo nebylo do prstenu vyryto, ale jedná se zřejmě o odlitek. Záhadou zůstává poškození prstenu, které svědčí o nějakém hrotu (trojúhelníkový tvar otvoru), snad dýka ? Ještě k té mosazi: může jít o artefakt starý 200 až 2000 let. Nejvíce mi k prstenu sedí názor Achaba Haidlera, že Šporkové (na jejichž bývalém panství se artefakt našel) byli, cituji "pěkný hint". přivedli sem poprvé zednáře do Čech. Zajímali se o astrologii a stejně jako Valdštejnové se obklopovali okultisty a alchymisty. Možná má prsten se Šporkem, který vlastnil do roku 1840 lovecký zámeček v Kostomlatech, nějakou souvislost. I když na tom samém místě byla kdysi tvrz a tak kdoví, jak se prsten do této lokality dostal. Nejdou určit archeologické okolnosti, jedná se, jak jsem psal v komentáři k nálezu, o prakticky povrchový nález. Je samozřejmě ještě možnost zajistit detailnější rozbor kovu i se stopovými prvky a dle tohoto určit lokalitu, kde byl prsten vyroben a zmiňované prosvícení RTG kvůli určení písma. Jak se člověk do něčeho zabere, tak mu to nedá, aby zjišťoval více a více....tak ještě uvidím, co bude v mých finančních možnostech.

Ty bláho, skvělá práce i bádání. Pěkný počtení! Otázka zdali se to vůbec povede přesně určit. Tak držim palce ;-)

Takže jsem se s tím okultismem trefil :)

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru