Ave já! (CONSTANTIVS II IVNIOR)?

Neskutečné se stalo skutečným! Při služebce jsem zahlédl pole, sklizené a otočené. To musím prubnout! Lákal jsem Kurta, ale domácí povinnosti měli přednost(diky za to).V sobotu, po 6h, jsem na místě a jdu na to. Po skoro 2 měsících abstinence(s detíkem!) to začalo dávat nejen bordel, nějaký Hellery, knoflíková válka a padoš 1.republika. Sakra, co bych chtěl, dobrý! Ale po cestě jsem si říkal, Hradisko není vzdušnou čárou zase tak daleko, tady by mohl ten říman padnout…. . Ale, místo římana, hnus ID 49, zase bordel. Máchnu znovu, je tam, křivka není ideál mince, ale jo, prubnu to. A jo, Ag 1 Grešle Poldíka, 1696! Řev na okolí, radost. Nejsu zvyklej na takové náhody. Prošmátrám okolí, nic jiného, tak dál. Asi o 30-40 metrů dál se ozval krátký, silný a ostrý tón. ID 71. Ještě jednou a mrknu na zelenou minci, úplně na povrchu. Tak se milostivě ohnu pro ten “Heller”, když už tam jen tak trčí. Divný tvar, šiška. To není halíř. Očistím, čučíme s hlavou na sebe a ticho. Hercna se rozbušila jako zvon, ruce třesou. Otočím a 2 vojáci se standardou. Nevěřím očím, prohlížím minci. No, zařval jsem jako na poli!!!! Taneček kolem detíku a vítězný ryk. A to byl konec, už nic nepadlo. Nevadí, je splněno do konce roku!
Doma jsem očistil a jal se určovat. Podle kolegů zde, podle katalogu(na starší radu kolegů zde www.com/aes/_rev/). AE 4, avers: CONSTAN(TI) (NV) PF AVG(Constantinus Pius Felix Augustus), hlava císařova je nejvíce podobná na CONSTANTIVS II IVNIOR.
Revers: motiv 2 vojáků opřených o štíty a kopí, standarda uprostřed. Znak na standardně - hvězda (španělský katalog řadí, jako typ 30), GLORIA EXER CITVS, AQS(Aquileia, Secunda officina) značka mincovny.
Bohužel, tato mince byla v AQ ražena pro všechny 3 současné vládce rozdělené říše, takže nelze s jistotou určit, který je ten pravý, vyobrazený na minci. Přikláním se k již jmenovanému. Váha 1,5g., rozměr 16,83x15,35mm. V katalogu, uvedeného linku, jsem minci našel, ale jiné mincovny a s trochu odlišným portrétem. Proto zařazuji do kategorie neurčených mincí, protože neodpovídá číslu, resp. fotografii k minci na Lovci. Mince je běžná, nízké historické hodnoty, dle španělských odborníků.
Pokud bude mít některý specialista na antiku jiný názor, rád se nechám poučit, kde jsem udělal v určování chybu.
Všem vám přeju ten super pocit z nálezu!!!!!

Údaje o minci

Identifikovaná mince: Flavius Iulius Constans (337–350) – AE4 (č. 4124) Flavius Iulius Constans (337–350) AE4

Názory uživatelů

Průměr: 16,8 mm
Váha: 1,50 g
Území ražby: Neurčené římské mince (1 názor)
Panovník: Neurčené římské mince (999 př. n. l.–500) (1 názor), Flavius Iulius Constans (337–350) (1 názor)
Rok ražby:
Nominál: AE4 (2 názory)
Materiál: Bronz (Cu+Sn) (2 názory)
Č. mince: Constantius II. (337–361) – AE2 (č. 5436) (1 názor), Flavius Iulius Constans (337–350) – AE4 (č. 4124) (1 názor)
Rodi: 4124, Sudeten_Objekt88: 5436, Hlas admina (?)

Přihlaste se a pomozte určit tuto minci.

Fotografie

Ave já! (CONSTANTIVS II IVNIOR)?
Ave já! (CONSTANTIVS II IVNIOR)?
Ave já! (CONSTANTIVS II IVNIOR)?
Ave já! (CONSTANTIVS II IVNIOR)?
Ave já! (CONSTANTIVS II IVNIOR)?
Ave já! (CONSTANTIVS II IVNIOR)?

Okolnosti nálezu

Lokalita:Jihomoravský kraj
Stav půdy:Vlhká
Hloubka nálezu:0 cm
Použitý detektor:XP Deus
22 hlasů
22 hlasů
zobrazeno:
1339x,
komentářů:
29,
nálezce:
Kuldare Kuldare
vyfotografováno:
4. července 2022,
vloženo:
4. července 2022

Komentáře

Hezky napsáno...parádni nález!!👍👍

Další Říman, to mě chlapi chcete vytočit?😃 Prdím na práci a jdu někam kopat. 😃
Pěknej je.

Borci, vymodlenej, jako první dítě! Ještě teď mě hercna rumpluje, když to po sobě čtu a vzpomenu si na to. :-D

Tutte le strade portano a Roma :-D :-D :-D

Im 'incipiens credere quod! :)
(pomocí překladače).....

Krásná práce 👍

Krásnej! Mě je všechny vysbíral Fantum! :-D Gratulace! :-)

Celkově krásná práce 👍😃

Krása 🥳 a krása ;-)

Paráda obří gratulace 👍🏅

Pánové, přivádíte mě do rozpaků! Od narození jsem skromný člověk a teď toto? Víc, víc, víc 🤣🤣
Ne, díky moc. Každému to přeju! Ten nález, to je takový duševní multiorgasmus…..

Pánové, přivádíte mě do rozpaků! Od narození jsem skromný člověk a teď toto? Víc, víc, víc 🤣🤣
Ne, díky moc. Každému to přeju! Ten nález, to je takový duševní multiorgasmus…..

Nádhera blahopřeju 😀👍👍

Blahopřeji ke splněnému snu😉👍🙂

Ne, že bych Ti nechtěl dát za pravdu, ale je tam opravdu hvězda. Znovu jsem teď kontroloval. Pokud by tam byl Chi-Rho, identifikoval bych ho.

Gratulují krasavec :-) ;-) :-D

Kuldare mas fajn pristup k badani, ale i tak ma Denar pravdu. Ono to chi-ro nekdy, pri jistem opotrebeni, hodne pripomina hvezdu. Ale ona to muze skutecne byt hvezda, potom by to znamenalo, ze je to Constans, Aquileia RIC VIII 32.

On to ten Constans je každopadne, napovida tomu rozlozeni a rozdeleni opisu obverzu.

Díky za názor. Vycházím z těch španělů, tam mi vychází výše popsané. Je mi jasný, že muže Chi-Rho při opotřebení připomínat hvězdu, ale hvězda tam je jasně patrná, osmicípá. RIC VIII 32 jsem zatím nenašel. Nejsem u PC

Nejpodobnější, co jsem našel je:
http://numismatics.org/ocre/results?q=authority_facet%3A%22Constantine+II%22+AND+material_facet%3A%22Bronze%22+AND+mint_facet%3A%22Aquileia%22+AND+objectType_facet%3A%22Coin%22+AND+portrait_facet%3A%22Constans%22

Poslys, nevim z jakych spanelu vychazis priteli, ...to co jsem napsal, je sice jen muj nazor, a nikomu ho nevnucuji ....Ale, je treba si uvedomit, ze zdaleka ne kazdou minci je mozno najit na PC ... Tim bych chtel rici, ze nekdy je treba pouzit kombinaci nekolikalete praxe a (zatim nejpresnejsim) katalogem zvanym RIC a najit si potrebne udaje... ;-)

Souhlas, příteli. mince řazeny jako RIC. Konkretně ta, kterou myslím a dal jsem link je
RIC VIII Aquileia 23

U te 23 ti vubec nevadi, ze tam neni hvezda, ale dva vzrpimene palmove listy?
https://postimg.cc/jwBDnqtc

Pardon toto: https://postimg.cc/BL3KmQdv

Vice ti nedovedu pomoci... https://postimg.cc/Yvg0TBNL

https://postimg.cc/gallery/yVxdPJD

Psal jsem nejvíce podobná. Ano, není tam hvězda. S hvězdou jsem zatím nenašel, ale to neznamená že není. Razila se v AQ a ANT.
Řadil jsem do AE4 podle nejmenšího průměru mince, jak píšu v popisu. Značku mincovny, 2 palmové ratolesti, ty na minci nejsou, ale nenašel jsem i na jiných. AQS(P) jsou platnýmy značkamy mincovny, pouze jiné dílny.
Toto je vytaženo ze stejného katalogu, nález je zařazen do American Numismatic Society (portrét nejvíce podobný, ve standardě není hvězda, ale kruh, terč(?)).
Zajímavé je, že průměr 15mm a váha 1.85g je řazen do AE3, ale podle katalogu španělů je průměr menší 16mm řazen do AE4.
Díky za Tvoji ochotu a trpělivost, ale nedobral jsem se s jistotou k určení imperátora. Proto si myslím, že zařazení do neurčených mincí bude nejlepší.
Díky

Tak vse co jsi psal je mi davno znamo...Abych te uvedl na pravou miru, u minci typu GLORIA EXERCITVS obecne (leta letouci) plati, ze jedna standarda mezi vojaky=AE4, dve standardy=AE3. Nominaly vychazeji z "follis a 1/2follis"...ale puvodni nazvy techto nominalu v danem obdobi dnes nezname, tak proto je oznacujeme AE3,AE4.
Ja a Denar jsme ti minci urcili, jestli nam budes verit je jenom na tobe... Hezky vecer preji...

A zrovna Rodi i Denar jsou odborníci. Jako fakt....

Absolutně nechci nic zpochybňovat. Jsem rád, za každou připomínku, abych korigoval případné chyby v krocích, při mé cestě k určení.
Díky fšem!

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru