Beil aus Bronzezeit?

Kategorie artefaktu

Identifikovaná kategorie:
Názory uživatelů: Sekery (2 názory), S postranními lištami (2 názory), Sekery s laloky (1 názor), Sekery se schůdkem (1 názor)
Opin: S postranními lištami, JG: Sekery s laloky, Richard2008: Sekery, nastezce: S postranními lištami, Wladyslav: Sekery, Karinn: Sekery se schůdkem, Hlas admina (?)

Přihlaste se a pomozte určit tento nález.

Fotografie

Beil aus Bronzezeit?
Beil aus Bronzezeit?
Beil aus Bronzezeit?
Beil aus Bronzezeit?

Okolnosti nálezu

Hloubka nálezu:25 cm
Použitý detektor:Nokta lite
5 hlasů
5 hlasů
zobrazeno:
1416x,
komentářů:
17,
nálezce:
Micha Micha
vyfotografováno:
28. ledna,
vloženo:
28. ledna

Komentáře

jo

Ano sekera z doby bronzové gratuluji ;-)

Krass :-O
Danke

8-)👍

a jak je to u vás s odevzdáváním nálezů muzejních??
- ale samosebou gratuluju - ;-) :-)

Kráska.
Půjde do muzea?

To není sekera s postranními lištami, tohle je sekera se schůdkem. To je úplně jiná doba bronzová. S postranními lištami jsou ze starší doby bronzový, tahle je ze závěru střední doby bronzový.

Ano, souhlas s Harryllem, tyto sekery mohou mít i ouško
Wlady ta sekerka z tvého odkazu je špatně zařazená, zmiňoval jsem se o tom v diskusi a je to moje chyba, že jsem nepoprosil o přeřazení.
Takže tímto někoho, kdo má tu možnost prosím o přesun obou nálezů do odpovídající složky, děkuji.
typologii seker naleznete na předposlední fotce zde

www.lovecpokladu.cz/artefakty/nalez/ostri-bronzove-sekery-z-nedokonale-odliteho-celku-296017/

to je taky se schůdkem, ale vlastně ze začátku toho vývoje, tahle je naopak z konce. Prostě ten vývoj šel tak, že se k sekerám s postranními lištami někde na konci starší doby bronzový začal přidávat ten schůdek (samozřejmě kvůli lepší možnosti upevnění), nejdřív byl poměrně mělkej, pak různě srdčitej, nakonec takovej hlubokej jako tady a pak to korunovali tím, že k tomu přidali ucho, no a to už byl jenom krůček k tomu aby je napadlo se na schůdek vykašlat a místo toho tam udělat s tím uchem rovnou tulej, ale to už bylo v mladší době bronzový

já jsem nehlasoval, protože už když jsem k tomu přišel, tak bylo vymalováno a jelikož mi bylo jasný, že čtyři nepřehlasuju, tak proto jsem se ozval takhle :-)

tady je typologie seker se schůdkem od konce starší doby bronzový až k přechodu mezi střední a mladší dobu bronzovou, tahle je tak cca ta 47:
https://ibb.co/4gZvc2m

quo_vadis přehodím jí ;-)

Harryll - to je super ten odkaz, co jsi sem dal, samozřejmě i jsi přesně určil typ té sekery.
Máš někde pokračování datace těch bronzových seker?

Jen mě zaráží jedna věc, že jsem viděl někde v publikaci depot, jak tam byly zároveň sekery se schůdkem a zároveň i sekery s postranními lištami a lištami italského typu. Nevím, jak to vysvětlit si mám, než jako to, že ten přesah těch seker s postranními lištamí byl ze starší doby bronzové do té střední.

Jinak samozřejmě pěkný nález.

Marky, já jsem ten vývoj zjednodušil pouze na vztah seker s postranními lištami a se schůdkem, ale ono je to ještě složitější, jelikož se tam do toho navíc motají sekery s laloky, který se taky objevují ve střední době bronzový a taky navazují na sekery s postranními lištami a pak je tam průnik seker s laloky a seker se schůdkem v sekerách s lalokovým schůdkem, ale máš pravdu Marky, že se některý typy seker s postranními lištami používaly min. i na počátku mohylových kultur. Tady je taky ještě odkaz na nějakou typologii bronzových seker:
https://www.studocu.com/cs/document/masarykova-univerzita/znalectvi-hmotne-kultury-doby-bronzove-a-halstatske/5-sekery-a-jejich-typy-doby-bronzove-a-halstatske-k-poznavaci-zkousce-a-statnicim/46133325

Harry - ano, konkrétně tady na Moravě středodunajská mohylová kultura, jelikož to byla publikace moravských nálezů.

A díky za ten odkaz ;-)

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru