Böhmisch-Mährische Bahn ..

Poklad z kovošrotu :)

V Čechách se od 1. světové války vyráběly heslové visací zámky pouze u několika málo výrobců. Jednalo se o firmy Jaso /Studnička & Obrdlík/ z Řep u Prahy a František Zitko z Prahy - Vysočan. V současné době jsou heslové visací zámky modelové řady Delta na výrobním programu podniku Tokoz ze Žďáru nad Sázavou.
Za vynálezce heslového neboli kombinačního zámku je označován zámečník Hans Ehemann /†1551/ z Norimberka a princip otevírání takového kombinačního zámku pomocí otáčení kotoučů s čísly nebo písmeny na sestavení hesla k uvolnění třmenu zámku se používá dodnes.

Nejpoužívanějším heslovým visacím zámkem v Československu byl zřejmě výrobek zn. Zitko, který se od dob 1. republiky používal především pro zabezpečení železničních nákladních vagónů přibližně do 60. let minulého století u ČSD. Poté byl tento typ zámku nahrazen visacím zámkem systému Čekan nebo pojistnými plombami.

zitko

Visací zámky Zitko jsou konstrukčně velmi masivní zámky s kruhovým tělem odlévaným z litiny nebo mosazi a silným třmenem. Horní krycí deska je přinýtovaná k tělu zámku. Na přední krycí desce je po obvodu pevný číselník s rozdělením od 1 do 40 a dva otočné, na sobě umístěné kotouče. Na horním kotouči bývá nápis PATENT ZITKO. Kotouče jsou opatřeny výstupky pro snazší otáčení. Pomocí těchto otočných kotoučů se nastavuje vlastní číselné heslo na stupnici po obvodu přední strany zámku. Jedná se o číslici od 1 do 40 pro každý z obou kotoučů a celková možná kombinace tohoto systému je tedy 1.600 možností.

Dolní kotouč je na vnitřní straně opatřen svislými, vlnovitými lištami, které se při otáčení pohybují v příslušných drážkách třmenu. Oba kotouče mají pro větší bezpečnost spodní hrany po obvodě ozubené, vždy s jedním hlubším zářezem pro stavěcí čep. Pod kotouči je příčně uložený, odpružený závorník, s dvěma blokovacími čepy. Jeden zapadá do zářezů na obou kotoučích, druhý do zářezu delšího ramene třmenu. Při správném nastavení hesla na obou otočných kotoučích a odsunutím knoflíkové pojistky na zadní straně zámku se uvolní lišty kotouče a blokovací čep třmenu, který lze poté vysunout. Heslo na každém visacím zámku tohoto systému je trvale nastaveno, nelze ho měnit. Příjemci železniční zásilky bylo zasíláno poštou.



Bezpečnost systému heslového zámku Zitko není příliš velká vzhledem k omezenému počtu možných kombinací. Proti pokusům otevřít tento heslový zámek i bez znalosti příslušného hesla, jsou otočné kotouče na vnějších spodních hranách ozubené. Stavěcí blokovací čep tak musí při náhodném natáčení narážet do ozubů stejným způsobem, jako do správného zářezu kotouče, který je ale oproti ozubům hlubší. V patentu se píše k možnosti otevření pomocí zvuku, který vydává stavěcí blokovací čep následující:

Poněvadž ani zde, u tohoto zámku není možno docíliti mathematicky přesného provedení, mělo by to ten následek, že by bylo možno i při velmi nepatrné differenci průměrů desek pomalým otáčením jednotlivých desek za současného přitlačování nárazníčků na desky, zjistiti po sobě nárazy, t.j. ona místa, kde nárazníček do výřezů desek zapadá a tak lehce zámek otevříti. By se i tomuto zabránilo, jsou jednotlivé desky na okraji opatřeny mnoha malými zoubky, jež mají ten účel, že při podobném zkoušení nalézti velké zářezy desek, zapadne vždy nárazníček do těchto malých zoubků a tím neoprávněnou osobu zámek otevírající, zúmyslně zplete.



Po nastavení hesla je nutno ještě odsunout na zadní straně knoflíkovou pojistku, která je navíc zajištěna odpruženou tyčkou ze spodní části těla zámku. Při zadávání hesla je nutno mít správně postavené oba kotouče. Nejde tedy jednoduše zkoušet nastavovat jeden kotouč po jednotlivých číslech a pomocí pojistky zjistit to správné číslo na kotouči. Stavěcí čep totiž nejde zasunout do zářezu druhého kotouče, a tím je blokována možnost snadného překonání. Ke ztížení neoprávněného otevření zámku je nutno přičíst i manipulaci s pojistkou na zadní straně těla a tyčkou ze spodní části, která zajišťuje tuto pojistku. V patentovém spise se k tomuto zabezpečení uvádí:

Nad to, ježto zkusmé otevření zámku vyžaduje současně dvou výkonů, tj. pomalé otáčení jednotlivých desek za současného přitlačování knoflíku, což zaměstnává obě dvě ruce oné neoprávněné osoby, nemůže tato zároveň uvolňovati saňkový článek čípkem. Následkem této okolnosti nucena jest osoba ta jeden z prvých úkonů přerušiti, čímž ztrácí opět nutnou souvislost úkonů, cit a trpělivost.

Tento kombinační zámek si dal patentovat František Zítko z Prahy. Patent byl přihlášen 24. července 1919 a patentový spis má číslo 3171. V konstrukci navázal na svůj předchozí patent kombinačního zámku z roku 1909, který měl pouze otočné kotouče bez zajištění zadní pojistkou s blokovací tyčkou. Další zlepšení zámku si už dávali patentovat jeho dědici v roce 1945 a vylepšená konstrukce zvyšovala bezpečnost zámku proti zjištění hesla.

Heslové visací zámky pod značkou Zitko se vyráběly v několika provedeních pro ČSD. Zřejmě nejstarší provedení pro československé dráhy má odlité tělo z litiny a spodní otočný kotouč je mosazný. Průměr těla visacího zámku je 85 mm a výška včetně třmenu 135 mm, průměr třmenu 11 mm. Hmotnost zámku je přibližně 800 gramů. Na přední straně horního kotouče má visací zámek nápis PATENT ZITKO a na zadní straně po obvodu zámku je litý nápis ČS. STÁT. DRÁHY a pod ním bylo vyraženo jméno příslušné železniční stanice. U zde popisovaného exempláře se jedná o Litovice. Další provedení zámků se liší v nápisech na zadní straně. U prvních typů byly nápisy lité a u pozdějších výrobků se jednalo o pouze přinýtované štítky s vyraženou zkratkou ČSD a šestimístným číslem zámku. Za období protektorátu byl na těle vyražen nápis BMB – ČMD, tedy zkratka Böhmisch-Mährische Bahn a Českomoravské dráhy. Poslední provedení visacích zámků Zitko měly už tělo čtvercového tvaru a jejich výrobcem bylo družstvo Deza. Pro Československou poštu, která vznikla v roce 1925, byly vyráběny na zajišťování poštovních vagónů zámky Zitko s litým nápisem ČES. SLOV. POŠTA.

Kategorie artefaktu

Identifikovaná kategorie:
Názory uživatelů: Visací zámky (3 názory), Zámky (1 názor), Československo (1 názor) nastezce: Zámky, Argill: Visací zámky, Master2: Visací zámky, petroff: Visací zámky, HledacPlzen: Československo

Přihlaste se a pomozte určit tento nález.

Fotografie

Böhmisch-Mährische Bahn ..
Böhmisch-Mährische Bahn ..
Böhmisch-Mährische Bahn ..
Böhmisch-Mährische Bahn ..
Böhmisch-Mährische Bahn ..
23 hlasů
23 hlasů
zobrazeno:
2501x,
komentářů:
11,
nálezce:
neznámý
vyfotografováno:
16. května 2020,
vloženo:
17. května 2020

Komentáře

Moc hezký kousek. A díky za informace

Parádní zámek ;-)

;-)luxusní kousek

To je pěkný..... :-O :-O

Super. Už jsi přišel na kombinaci? :-D ;-)

Mam rad artefakty s pribehem :-)

Já bych zkusil kombinaci 3905 :-)

Hezký kousek gratulka a palec ;-)

Navrhuji soutěž.
Udělej klubovku a všichni budem tipovat kombinaci. Kdo se trefí a odemkne, vyhraje např. večeři s Tvou manželkou / přítelkyní.

:-D :-D
Úplně tě chápu a záměrně jsem nedal včera za svou reakci smajlíka. Čekal jsem na reakci a něco podobnýho předpokládal.
Ta soutěž by ale byla zajímavá, prokoumej to.Vezmeš si pár týdnů dovolenou a budeš točit dle LP kolečkem :-)

Havno 8-) 8-) 8-) 8-) 8-)

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru