Brakteát

Zhruba před čtyřmi týdny, v době, kdy se stromy ještě nezelenaly jako dnes, jsme s kolegou vyrazili prozkoumat menší bukově - smrkový les. Nachází se uprostřed chatové oblasti, která se nachází uprostřed průsečíku nedalekých městeček v okolí :) Je tomu skoro pátým rokem, co se na toto místo vracíme. Už jen skalnaté svahy rozeseté v terénu vypadají, jako by si z tvrdé skály ukouslo nějaké stvoření pár soust. Z nějakého důvodu se domnívám, že by se mohlo jednat o středověké lomy na kámen. Les je také přímo poset kameny různých velikostí, jenž udávají kouzlo atmosféry těchto skal, úvozů, a do kterých se vplétají kořeny vzrostlých buků.

"Tak co, kumpáne, dneska máš zákaz na mince, je ti to jasný" pronese kolega a započne takové to předstartovní hecování. "Jasný šéfe". A tak se touláme po známém místě, kde jsem dříve objevil groš Vladislava Jagellonského (mince se objeví v nadcházejících příspěvcích), a podaří se vykopat pár krejcarů Františka II. a protentokrátních mincí. Začíná postup na jedno z posledních panenských míst lesa. Lesní pěšinu lemuje zleva rozpadlý val z kamení, u kterého si nejsem jist, zda jest pozůstatkem lidské činnosti, nebo přírodních živlů. Napravo se nachází skalnatý svah. Už jen ten pocit procházet se tímto místem je nepopsatelná. Jakmile se začnou ozývat z detektorů i barevné tóny, začíná tanec. Víčko, kus tuby, baterie, Goldy. Kolega zahajuje řízený ústup na louku z druhé strany kopce. "Píp", ozve se z cs6ky. Krásně čistá barva, do dvaceti centimetrů od mohutného balvanu. "Tak pojď, jdem si vykopat zbytek tý hliníkový tuby", říkám si pro sebe, a pouštím se do díla. Jako vždy si nejdřív očistím svrchní vrstvu zeminy. Po opětovném přejetí cívkou tón reaguje naprosto čistě a velmi blízko.
Lopatkou načechrám trochu hlínu, a rukou začínám šmátrat. Hrst po hrsti kontroluji zeminu a tón zatím stále v jamce. Po nabrání poslední spodní vrstvy v odhadem tak pěti centimentrech, se ozve vytoužený zvuk. "No dopr.... , to není možný!" Krev v těle mi ztuhla a adrenalin byl na maximu. "Brakteát!!!" "Můj první!". Nevěřícně hledím do dlaně s blaženým úsměvem na tváři. "Já už tě snad zabiju, to není možný!", ozývá se z nedaleka.

SuperHumusák

Údaje o minci

Identifikovaná mince: Neurčené mince (999 př. n. l.–současnost) – Neurčené mince (č. 3509) Neurčené mince (999 př. n. l.–současnost) Neurčené mince

Názory uživatelů

Průměr: 19,0 mm
Území ražby: České území (3 názory)
Panovník: Přemysl Otakar II. (1247–1278) (1 názor), Václav II. (1278–1305) (1 názor)
Rok ražby:
Nominál: Brakteát středního střižku (2 názory), Neurčené mince (1 názor)
Materiál: Stříbro (Ag) (2 názory)
Č. mince: Neurčené mince (999 př. n. l.–současnost) – Neurčené mince (č. 3509) (1 názor) Enki: 3509

Přihlaste se a pomozte určit tuto minci.

Fotografie

Brakteát
Brakteát

Okolnosti nálezu

Lokalita:Středočeský kraj
Stav půdy:Vlhká
Hloubka nálezu:5 cm
Použitý detektor:cs6mxi
45 hlasů
45 hlasů
zobrazeno:
2939x,
komentářů:
9,
nálezce:
Superhumusak Superhumusak
vyfotografováno:
26. dubna 2015,
vloženo:
26. dubna 2015

Komentáře

Brakteát a není z alumínia... Gratuluji, to se jen tak nevidí! :-)

Pěkně napsaný,nález super.Gratuluji. 8-)

Krásnej nález i počtení,gratuluji ;-)

takze toto ti naslo na farbe a nie mincu?

Gratulka, taky jeden z mých skromných a dosud nesplněných snů :-) Moc pěknej, čtení taky fajn :-)

Já bych ani nevěděl co to je .. A že to má cenu .. Teď si to už budu pamatovat ..

Superhumusácký!!!
A čtení jak vod Voneguta. ;-)

Tohle se jen tak nevidí, nádhera. :-) A co se týče toho určení, tak se mi to na Václava II. nezdá. Jistá podoba tam je, ale moc mi to nesedí. :-)
http://www.lh-shop.cz/-pic/mince/m17b.jpg

Mazec,palec :-O ;-) :-D

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru