Bronzová záchrana dne

Zdravím všechny hledače a hledačky.
Bylo sobotní ráno a vyrazili jsme s přítelem a kamarádem do lesa. Konečně se udělalo teplo, byl krásný den, ale nálezy žádné. Po asi 7km procházce lesem skoro bez signálů, jsme se vrátili ma místo, které jsme jednou přecházeli a padl tam Marušky krejcar. Tak si říkáme, že alespoň nějakej další měďák by tam mohl být, ať nejdeme s prázdnou. To místo se mi na první dobrou moc nezdálo. Byl to takovej plácek krásnýho čistýho lesa. Říkám, tady už muselo bejt hledačů, tady nic nebude. Tak hodinku jsme křižovali od stromu ke stromu a maximálně brokovka. Potom jsem mávla hnedka u stromu a ID 16-17, takže jasnej další myslivec, ale kopnu to. V těch kořenech to tedy moc dobře nešlo. A najednou jsem to na dohledávačku chytila. Kousek jsem odkryla a vykoukl na mě bronzík. Volám na přítele, že mám asi bronz, ať se jde mrknout. Přišel ke mě a pomalu jsem začala ten bronz vyndavat ze země. Nechvátala jsem, tohle je pro mě vždycky ta nejlepší část a hrozně rychle pomine. Takže je potřeba si to užít. No a pak už byla na světě, krásná sekerka. Zaměřila jsem souřadnice a bezpečně uložila do sáčku a rukavic. Přítel ten den nic neměl, takže když jsem potom asi 3 metry od sekyrky kopla ještě 3 krejcar Karel II. Liechtenstein 1670, byl to přesně takovej ten pohled jako: to už si děláš prdel ne? A protože sluníčko už se chystalo na západ, vyrazili jsme k autu. Nakonec krásná hledačka, co vám budu povídat.
Jedná se o bronzovou sekerku s hrotitým/srdčitým schůdkem, délka 12cm. Datace počátek střední doby bronzové 1200-1300 př.n.l. Předáno do Jihomoravského muzea ve Znojmě.

Kategorie artefaktu

Identifikovaná kategorie:
Názory uživatelů: Sekery se schůdkem (1 názor) Cesmina: Sekery se schůdkem

Přihlaste se a pomozte určit tento nález.

Fotografie

Bronzová záchrana dne
Bronzová záchrana dne
Bronzová záchrana dne
Bronzová záchrana dne
Bronzová záchrana dne
Bronzová záchrana dne
Bronzová záchrana dne

Okolnosti nálezu

Lokalita:Jihomoravský kraj
Stav půdy:Vlhká
Hloubka nálezu:10 cm
Použitý detektor:Eqx 600
Odevzdáno do: Jihomoravské muzeum ve Znojmě
31 hlasů
31 hlasů
zobrazeno:
2419x,
komentářů:
17,
nálezce:
Cesmina Cesmina
vyfotografováno:
27. ledna,
vloženo:
11. února

Komentáře

Parádní nález i přístup! Přítelův pohled alá to si děláš prdel naprosto chápu, protože k něčemu podobnému došlo před lety, když jsem byl v lese hledat se svou expřítelkyní - Mě padlo pár rozbitých podkov, dvě hilzny a jeden sežraný měďák a madam si jen tak kopla dvě ostruhy - z toho jednu podle archeologa z vrcholného středověku - a k tomu ještě čepel tesáku. Obdobná situace se pak opakovala na poli, kde jsem tři hodiny brouzdal ve vedru pro pár prvorepublikových koleček a jednoho komouše, zatímco expřítelkyně se zadívala z cesty na ornici a volá: jééé, desetníčeeek... ale nějakej divnej... Jdu se podívat a ona stříbrná grešle. To má pak jeden chuť zlomit vztekle ten svůj aparát o koleno a dát se ke včelařům :-D
Každopádně gratulace, moc pěkný nález.

to je velka parada gratulace , tu jeste nemam :,-(

Hodně pěkná sekera. 👍
Prezentace jakbysmet. 😉
Velká gratulace.

Moc pěkné čtení i nález 8-)👍 gratulace ;-)

Parádní nález😉a ten pohled přítele taky chápu😅

Tak ještě jednou moc blahopřeju Cesmíno, krásně napsáno ... 👍🙂

👍👍👍🍀

Parádní všechno - nález, počtení, fotky i přístup ;-)

Povedený nález 👍👍👍👍 jo a omáčka k zážitků , jak má být 👍👍👍 Akorát ta pasáž o pomalém vytahování a užívání si 🤷‍♂️🤭😁 ještě že tu není momentálně Maso 😁

Parádička

Krásný nález a příběh taky 👍👍👍

Jen doplním, typ sekery je správně určený, ovšem střední doba bronzová má počátek 1600 př. n. l. a končí 1300/1200 př. n. l.
U Znojma to bude středodunajská mohylová kultura.

Kráska 👍

Přesně cement. Vytahování bronzu je jako orgasmus, je to nejlepší část a rychle pomine :-D k sekeře: fantastický nález a teprve ještě společně s 3 krejcarem. No, nezbývá než gratulovat :-)

👏👍

Parádička, gratuluju 👍🏻

Gratulace 🎊 hezky příběh! Každopádně i hezky příběh Markomana :-P :,-(

Slintam ....✌️😏

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru