Bronzové dláto

Ahojte lovci, lovkyně, badatelé! Jsem Šípek. Lovím šestým rokem a stejně dlouho sleduji LP. Lovím, protože potřebuji kořist. Někdy je to bumbác a jindy na ni čekám týdny, měsíce, roky...Děkuji těmto stránkám a lidem co přispívají nálezy i informacemi, páč mi to mnohokrát pomohlo v určení a následném dohledání všech info a zajímavostí o daném předmětu. Za tu dobu se mi poštěstilo pár pěkných věcí vyhrabat, aj nějaké ty extra vyjímečné kusy. Třebas méně časté mince, ražby, soubory mincí, starej originální bronz. Ten je pro mě nejvíc. Podělím se s vámi. Byla by škoda aby to spatřily jen mé oči.

Tož. Před pár týdny jsem si zde všimnul parádního nálezu kolegy Fleischmanna. Gratuluji, hodně dobré!!!
I já měl to štěstí. V lese. Mistře Fleischmanne, pokuď jsem správně odhadl místo tvého revíru( dle tvých info a fotek zde zveřejněných), tak oba nálezy od sebe dělí plus mínus 5 km. To mě přivádí na myšlenku, že by to mohlo pocházet od stejné komunity lidí. Jasně, jasně, záleží na časovém období atd, atd. Ale přecejenom tyto nástroje používal jen určitý okruh řemeslníků, sekery se válej všude, zato dlátka nooo, jako šafránu-:) Je to jen moje domněnka nepodložená žádným badatelským faktem. Víc by možná napověděl rozbor kovu, ale to už přenechám zkušenějším odborníkům.
Je to starší nález, zatím neodevzdáno. Ano, ano přiznávám se, jsem lajdák a flákač. Teď po zveřejnění se k tomu už dokopu a zajdu k panu Kalábkovi zase na kafe-:) Vemu také s sebou pár dalších oldskůl drobností.
A tak tedy: byla to asitříhodinovka v lese. Začal jsem na místě kde byly rozesety pb projektily. Po dvacátým mi došlo, že než to tady kompletně odkovím uběhne asi 10 let. Přesunul jsem se o pár stovek metrů dál a vplul do hustého porostu. Čím dál od kraje lesa, tím větší džungle. Nízký porost, neodklizené
suché klestí, ostružiní. Prostě NO friendly detector area. Místama jsem mával v podřepu, pot , krev a slzy cákaly na všechny strany. Nálezy čistá nula, sem a tam pár brokovek. Ale oká, jsem rád, že jsem zmizel z města do lesa. Čas plynul, stanul jsem na staré lesnické cestě a kolem ní val. Na ní pěkný signál, železo, barva. Nesmysl jménem ID vám nepovím, nosím jednotku v batohu a chodím čistě podle tonů a zvuku.
To železo byl kousek drátu. Signál v hloubce, dohledávačka si zpívala svoji písničku a já nevěděl kam přesně šáhnout. Začlo jemně pršet, stmívat se a tak jsem to teda nahrubo podkopal. Vyvalila se na mě jakási tyčka, CO TO??, těch pár vteřin kdy fakt nevíte. Ale nene, vždyť to je starý bronz!! Omlouvám se velice, já to na místě však nepoznal o co přesně jde. Já to považoval za olámané kopí, či mě neznámý nástroj. Patina hned po vykopání tmavá, hnědo-zeleno. A tak jsem tam pak asi půlhodiny stál, přemýšlel, představoval si ty lidi, jak kdyby tam byli se mnou. To dělám pokaždé. Adrenalin a endorfiny šlapaly na plné pecky. Ješte pár mávanců kolem ale jen úplné ticho. Už za tmy jsem se prodral ven z lesa.
Později jsem se tam párkrát vrátil, ale krom pár knoflíků a mincí nic jiného. Já stále věřím, že tam pod zemí jsou nádherné věci, avšak je to obtížně mávatelné, v širším okolí jsou jen zarostlé sečky a to se fakt nedá ani v zimě. Pár roků si ještě počkám a pak...-:))
Samotné dlátko mi přijde opotřebené používáním, špička olámaná, otlučená. Bez zdobení. Bez organických materiálů v tuleji. Nejspíše vytracené z tlumoku? Nebo zahozené? Možno tak a možno i jinak...Délka 8,7cm, šířka tuleje 2cm X 1,7cm.
Radujme se , veselme se. Je zde další krásné, originální tulejové dláto.
Skvělá práce bronzáci, děkuji vám!

Kategorie artefaktu

Identifikovaná kategorie:
Názory uživatelů: Dláta (1 názor) : Dláta

Přihlaste se a pomozte určit tento nález.

Fotografie

Bronzové dláto
Bronzové dláto
Bronzové dláto
Bronzové dláto
Bronzové dláto
Bronzové dláto
Bronzové dláto
Bronzové dláto
Bronzové dláto
Bronzové dláto
Bronzové dláto
Bronzové dláto
Bronzové dláto
Bronzové dláto
Bronzové dláto

Okolnosti nálezu

Stav půdy:Suchá
Hloubka nálezu:25 cm
33 hlasů
33 hlasů
zobrazeno:
2223x,
komentářů:
31,
nálezce:
neznámý
vyfotografováno:
21. května 2021,
vloženo:
24. dubna 2023

Komentáře

Tož vitej v klubu "bláznů" 😁

Krásně a vzorně zpracovaný vklad. Starý bronz je to určitě ale jestli je to dlátko ti nepovim. Musíš počkat na někoho zkušenejšího, někdo se určitě koukne...
Máš to za palec 👍 🙂

Nazdar lajdáku Šípku😁
Je to dlátko s tulejí-určitě!!!Taky jsem měl na něj tu čest!!!
Nejsem zastánce vše urputně odevzdávat,ale tohle by měl určitě archeolog vidět🧐!!Pěknej vklad na nováčka👍je vidět,že to máš za ty leta nakoukaný....🤭
Gratulace k nálezu,je parádní!!!!
Je fajn,že ses hecl a zaregistroval👍😁

Hustej nováček! :-D Ale možná jen tady. :-D Nález jak od Mastera ;-) Gratuluji!
…. Mladší až pozdní doba bronzová, kultura lužických popelnicových polí.

Když se podíváš na Lužickou kulturu mapu sídel, tak možná zjistíš k jakému sídlišti přiřadit. U Olmiku jich pár je. ;-)

Hezky pěkně. :-) Gratulace k nálezu. ;-)

Parádní nález i vklad :-)👍👍
Masáku, ty jseš ten Fleischmann, přece... :-D

Vlastně jo🤦😂😂

Gratulace a parádní čtení 👍

dláto jsem taky našel,vypadalo jinak,najdu fotku

Parádní nález, počtení i fotky :-) Vítej mezi námi ;-)
A jen tak bokem - jestli to tu sleduješ šest let, nejsem ten z YouTube.... :-D

;-)parádní zápisné.Kdyby takhle začínal každej nováček,tak ani nemáme na co brblat :-D

Pěknej bronzík ;-)
prospektor-musíš si dát místo fotky přeškrtnutou ikonku YouTube 😁😜
Kvasak-Tady Šipek to udělal nejlíp.Sledoval,učil se a tak to hned stojí za to😉Pěkně to odprezentoval.

Jívo, to je dobrý nápad, zvážím to :-D :-D

:-D :-D

Opravdu je to dláto? Mě nesedí ten konec. Dláto je přece ploché, tohle má jehlan jak nějaký důlčík. Druhá věc co nechápu. Proč je konec tuleje omlácený? Do tuleje patří dřík/násada přece…
Nebylo by jednodušší a pevnější ten nástroj odlít z jednoho kusu?

Vzhledem k tomu žes to sem napsal asi 86* a já párkrát za tebe, musel by bejt Bořek handicapované, aby si toho za ty roky nevšim, ty Jendo zelenej klokane :-D :-D :-P

Nemám k tomu žádné materiály. Jen se na to dívám z logického hlediska. Ten hrot chápu, že může být opotřebený. Nechápu tu omlácenou tulej. Jak se zlomila násada tak to dláto museli vybíjet ven?

Blahopřeji! Vždycky mě pobaví ty teorie vědců, že takovýmito nástroji staří Egypťané postavili pyramidy- to fakt asi neee :-D

Pekný ..ale dlhýčlánok 8-) :-O :-D :-D

No konečně jsi to dokázal kamaráde a zaregistroval jsi se!!!!:-)
Už jsem tomu ani moc nevěřil, ale tak doufal jsem stále.:-) Věřím, že to zde obohatíš, jak nálezy, tak názory.
Bůh ví, jestli Kvasak ví, že jsi s ním hledal.:-DDD

Parádní nález, a krásná prezentace, pecka!

Zatím zdar.

Krásný dlátko. Taky jsem našel :-) ;-)

Takovýhle nástroje (špičatý dláto s násadou) se používaly v dávný době při těžbě kamene.

Pěknej majzl 8-) gratuluju 👍

:-Dzdravím tě,ikdyž si nikoho nevybavím :-Djen tenhle měsíc tu za mnou bylo asi deset kolegů a z jedním sem byl na polu zrovna včíl a i si pěkně zobl.A Větvičko,pár těch menovanejch sem potkal za poslední rok v terénu.Žijou :-DA do té špice je to podle stop po úderech vytaženo později.A horní lem je sice lehce deformovaný,ale větší část bude po odlití schválně,aby se nástroj netrhal v tuleji. ;-)

Pamparádní příspěvek 👍👍 nález povedený 👍👍👍👍

Pěkný nález 👍

To se moc pěkně četlo.A krásný nález👍

Kvasaku asi máš pravdu. Ten rantl to dost zpevní.

Krásný nález i slohovka :-)

Krásný nález i ten příběh jsem dočetl do konce a to.oc nečtu 😁

Moc😂

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru