BZS

Dneska po cca. měsíci konečně aspoň na chvilku s detektorem. No nalez nic moc jeden 10h a 5h ( z poslední ražby) + nějaké těsnění a jeden kousek z kroužku dělos.granatu. Takže nic moc , no ale potěšíl nalez asi v pulce hledačky. Hned po vykopnutí jsem myslel že mam knoflík ale trochu jsem to očistil a bylo jasné že tvar knoflíku je divný. Když jsem se později podíval bylo jasné že se jedna o odznak. A zrovna dneska nalezeny v den kdy se na Karvinsku zase zavírá další důl ČSA :-( Jeden z dolu na kterém jsem taky fáral. Jedna se o odznak BZS - Báňská záchranná služba zhruba let 1970-1989. Pro porovnaní jsem opět udělal koláž odznaku z internetu s mým nalezeným.
No a něco z historie:
Báňská záchranná služba je záchranářská služba specializovaná na zásahy v obtížných podmínkách, zejména v podzemí. Záchranná služba je zřizována na základě vyhlášky Českého báňského úřadu o báňské záchranné službě. Letopočet 1897 se připomíná jako rok vzniku organizované a báňským předpisem nařízené báňské záchranné služby. V roce 1914 byla schválena a vybudovaná první stanice v historii hornictví, zřízená regionálně bez ohledu na majetkové vztahy, a to Ústřední záchranná stanice v Lazích.V roce 1979 byla definitivně ukončena pohotovostní služba v historické budově Ústřední stanice v Lazích. Dnem 1. ledna 1966 se stala HBZS v Ostravě samostatným závodem podle příkazu č. 19/1965 generálního ředitele OKD OŘ. V letech 1950–1979 sídlila HBZS v prostorách Vědeckovýzkumného uhelného ústavu v Ostravě-Radvanicích. Od roku 1979 sídlí HBZS na adrese Lihovarská 10/1199, 716 00 Ostrava-Radvanice. Celkově slouží u BZS přibližně 2 000 záchranářů, z toho nejvíce, přibližně 1 400 na Ostravsku.
Tak Zdař Bůh a lovu zdar ať to pipa :-)

Kategorie artefaktu

Identifikovaná kategorie:
Názory uživatelů: Spolkové a civilní odznaky (1 názor), Odznaky -horníci (1 názor) Spendlik: Odznaky -horníci, haidrich: Spolkové a civilní odznaky

Přihlaste se a pomozte určit tento nález.

Fotografie

BZS
BZS
BZS
BZS
BZS
BZS
BZS

Okolnosti nálezu

Lokalita:Moravskoslezský kraj
Stav půdy:Vlhká
Hloubka nálezu:5 cm
Použitý detektor:Vanquish 440
8 hlasů
8 hlasů
zobrazeno:
733x,
komentářů:
5,
nálezce:
haidrich haidrich
vyfotografováno:
27. února 2021,
vloženo:
27. února 2021

Komentáře

Za tři 👍👍👍

8-) pěkně ;-)

Zdař Bůh Haidrich.

Tata už bohužel neni,robil na Švermě,pozdrav Čest praci odpovidal jdi do prdele chumaju ;-) ale robotu jich tych zachranařu určitě ocenil. Zdravim mongol.

Jo táta taky robil na šachtách pod VOKD ale jak píše rekordy netrhal a používal vždy jen Zdař bůh s jeho životopisem by ho do strany ani nevzaly k tomu byl jeden příběh.... Lanařil ho jeden náborový kadr ať vstoupí , po týdnu přemlouváni mu teda táta podepsal. Když táta vyfáral tak ho ten samy člověk skoro seřval proč mu táta nic neřekl , že dostal seřvané koho to chce narvat do strany . Taťka se jen pousmál a řekl - já jsem ti to říkal ( no rodina v západním Německu a narozen taktéž v kraji Hessen). Od te doby už to nezkoušely. No já Ostravské šachty jsem nestihl ale některé Karvinske už jo.

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru