č. 95 - jak se zbavit sirného povlaku

Přidávám notoricky známou minci 10 kreuzer FJI. Na tento minci povazuji za zajimave to, ze ve stavu "fotka s paprickou" jsem jiz nemel moral na dalsi cisteni (citronka, jedla soda, ultrazvuk, solvina...). V podstate jsem to vzdal. prepokladam, ze se nejednalo o "zaslou spinu" ale o (neberte mne za slovo) nejake oxidanty siry, ktere proste nesli dolu ani za prase. k docisteni pomohlo vareni v kastrolu s kusem alobalove folie, soli a jedle sody. Pri procesu "vaření" sice k uvolneni "spiny" jeste nedoslo, ale v zapeti pri jemne promnuti v ruce s jedlou sodou se pozadovany vysledek dostavil. Treba to nekomu pomuze. Mam v nalezech jeste 20ti kreuzer ze dna Orliku, kdyz byl temer bez vody, chystam se na nem pokus zopakovat a potvrdit (aktualni stav): http://www.lovecpokladu.cz/artefakty/nalez/vypusteny-orlik-85893/

Údaje o minci

Identifikovaná mince: František Josef I. (1848–1916) – 10 Kreuzer (10 Krejcar) (č. 95) František Josef I. (1848–1916) 10 Kreuzer (10 Krejcar)

Názory uživatelů

Území ražby:
Panovník: František Josef I. (1848–1916) (1 názor)
Rok ražby: 1872 (1 názor)
Nominál: 10 Kreuzer (10 Krejcar) (1 názor)
Materiál: Stříbro (Ag) (1 názor)
Č. mince: František Josef I. (1848–1916) – 10 Kreuzer (10 Krejcar) (č. 95) (1 názor) agaki: 95

Přihlaste se a pomozte určit tuto minci.

Fotografie

č. 95 - jak se zbavit sirného povlaku
č. 95 - jak se zbavit sirného povlaku
č. 95 - jak se zbavit sirného povlaku
č. 95 - jak se zbavit sirného povlaku

Okolnosti nálezu

Lokalita:Středočeský kraj
Stav půdy:Vlhká
Hloubka nálezu:10 cm
9 hlasů
9 hlasů
zobrazeno:
1034x,
komentářů:
5,
nálezce:
agaki agaki
vloženo:
29. srpna 2016

Komentáře

No zkoušel jsem, zdali touto cestou nevznikne zlato :-)))

Podobnou metodou taky čistim a s úspěchem :-D ja nechávám povařit pouze s jedlou sodou a občas přidám kapku citrónu :-), špína se pěkně uvolní a stribrnaci jsou jak nový. :-)

s tím rozpinanim a smrstovanim kovu souhlasim, je to logické jako treba kolejnice v létě. Toto ale není případ krustičky, ta šla dolu vesele, zde se jednalo o fleky, které byly "zažrané" nedarilo se mi s nimi již dále "mechanicky" pohnout. ted valim domu a zkusim jemne povařit toho Leopolda a ještě je v zásobě včerejší grešlicka, která je naopak pouze krustovitá :) no uvidim a výsledky/změny dodám :)

Na tohle sem vyzkoušel pastu na zuby a taky to pomohlo ;)

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru