Chondrit

Kamenný meteorit obsah železa 10 % váha 70 dkg , na obyč. magnet reaguje velmi slabě na neodymový silněji , nález v lese , poslední dvě fota ilustrační kamenný meteorit .

Kategorie artefaktu

Identifikovaná kategorie:
Názory uživatelů: Přírodniny a fosílie (3 názory) : Přírodniny a fosílie, 444lupa: Přírodniny a fosílie, GATTO: Přírodniny a fosílie

Přihlaste se a pomozte určit tento nález.

Fotografie

Chondrit
Chondrit
Chondrit
Chondrit
Chondrit
Chondrit
Chondrit
1 hlas
1 hlas
zobrazeno:
2850x,
komentářů:
11,
nálezce:
neznámý
vyfotografováno:
29. listopadu 2016,
vloženo:
29. listopadu 2016

Komentáře

Ahoj, nerad ti beru iluze, ale toto chondrit nebude. Vidím části krystalů křemene u tvého nálezu. Chondrit je druh kamenného meteoritu, který vznikl nahromaděním prachu mateřské mlhoviny – jde tedy o tzv. kosmický sediment. Jeho zrnitost je střední až hrubá, barva většinou hnědošedá s černou kůrou.

Jednou jsem našel na břehu řeky něco, co se taktéž velmi podobalo svým vnějším vzhledem meteoritu (chondritu). Celkem dlouho jsem věřil, že mám opravdu nefalšovaný meteorit. Pak jsem se jednoho dne rozhodl do toho trochu "třísknout". "Flákl" jsem to kladivem asi na tři kusy. A ejhle, žádný meteorit to nebyl, ale šlo o cement, smíchaný s hrubozrnným pískem a drobnými železnými šponami, a rázem bylo po "meteoritu"... :-P

To byl Libet ;-) -litý beton

Také jsem si to prožil, vím o čem mluvíš.

Heleď, trvalo to dokonce pár roků, měl jsem to v krabici a pořád jsem si říkal, že to odvezu na analýzu do ČGS. Pak nějak nebyl čas, no a pak přišlo to jednoduchý řešení - kladivo. No a jak to dopadlo, to už jsem psal. On původně vypadal jako valoun z řeky a na povrchu byla krásná rezavá "šlupka"... Mezi těmi kameny tam u řeky, byl takovej jedinej široko daleko... No jo... Na meteority, jedině na Saharu... tam jsou místa, kde jich je i stovky kusů (mikrometeority) na 1 m2.

Na území ČR bylo nalezeno něco kolem 10ti meteoritů. To spíš najdeš bednu se zlatem.

Tohle opravdu vypadá na nějaký slepenec s příměsí železa.Dost často vzníkají na místech bohatých na železo,kdy se rozpuštěné železo ve vodě znovu usadí v jiné hornině. ;-)Taky mám v nálezech jeden nadějnej kámen,ale šance je poměrně malá. ;-)

Ty ilustrační fotky se mi vůbec nezdají.Nebyl by nějaký odkaz odkud to je?

Před chvilkou sem vzal 3 houkací kameny flexou ze dvou šel čevenej prach magnetickej a u posledního byl řez meděnej tak nic je uklizeno :-)

Zrovna nedávno jsem kdesi četl,že po dobu existence Národního muzea,tam ještě nikdo z lidí nepřinesl pravý meteorit.Lidé nosí kde co,ale s opravdovým se v muzeu prý nesetkali.No když člověk nikdy neví-co kdyby. ;-)

Tak o tomto si myslím své.Mám osobní zkušenost.Také jsem myslel že jsem našel meteorit a proto jsem poslal fotky toho kamene na adresu Národního muzea.Přišla mi odpověď že se skoro s jistotou nejedná o meteorit,ale že jim ho klidně mohu poslat.Nakonec jsem se na to vykašlal a prostě ho říznul.Uvnitř to bylo jak klasické železo.Kolega z jiného webu mi sehnal kyselinu dusičnou se kterou jsem to přetřel.Ejhle najednou se začaly na železe ukazovat pruhy.Přítelkyně vzala ten kámen na spektrometr známé do práce.Železo 82,2%,nikl 16,1%,zbytek byly ostatní minerály.Jasný meteorit.
Navíc na jiném webu se řešilo to že dotyčný poslal nalezený kámen do muzea na určení.To ho sice dostalo,ale neodeslalo zpět.Nikdo neví kde je.

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru