Co dokáže špenát II/2

No a tady je druhá troječka. Pracovně jsem si ji označil jako "světlejší", (ta druhá byla logicky "tmavší") protože mě v tu chvíli žádný další rozlišovací parametr nenapadl. Až později, když ošpenátování pokročilo a na obou mincích se objevily detaily, bylo možné obě "holky" rozlišit i jinak, ale stejně jsem jim ty jména ze srandy nechal. I když není ani jedna úplně dokonale zachovaná, přesto myslím, že jsou obě moc hezké !!

Údaje o minci

Identifikovaná mince: František II (I.) (1792–1835) – 3 Kreuzer (3 Krejcar) (č. 1196) František II (I.) (1792–1835) 3 Kreuzer (3 Krejcar)

Názory uživatelů

Území ražby: České území (1 názor)
Panovník: František II (I.) (1792–1835) (1 názor)
Rok ražby: 1812 (1 názor)
Nominál: 3 Kreuzer (3 Krejcar) (1 názor)
Materiál: Měď (Cu) (1 názor)
Č. mince: František II (I.) (1792–1835) – 3 Kreuzer (3 Krejcar) (č. 1196) (1 názor) Emersonskej: 1196

Přihlaste se a pomozte určit tuto minci.

Fotografie

Co dokáže špenát II/2
Co dokáže špenát II/2
Co dokáže špenát II/2
Co dokáže špenát II/2
Co dokáže špenát II/2
Co dokáže špenát II/2
Co dokáže špenát II/2
Co dokáže špenát II/2

Okolnosti nálezu

Lokalita:Jihomoravský kraj
Stav půdy:Vlhká
Hloubka nálezu:15 cm
Použitý detektor:deus
37 hlasů
37 hlasů
zobrazeno:
1942x,
komentářů:
14,
nálezce:
Emersonskej Emersonskej
vyfotografováno:
8. května 2017,
vloženo:
13. května 2017

Komentáře

Dokonalý co vic si přát pekna patina supr :-P

Jak dlouho jsi jí nechal v tom štenatu? Jinak je moc hezká.

Ono sama o sobe je mince docela pekna i bez spenatu. Ja jsem takovy trikrejcar nenasel, vdycky byl jety az moc.... gratulka.

Pěkný :-)

Kubaj94 : Nalezeno v pondělí 8.4, tentýž den vraženo do špenátu a včera definitivně dočištěno.

Čím jsi dostal dolů ten zelenej hnus? :-)

Špenát je opravdu supr minci neškodí, ale chce to trpělivost. Moc pěkné a pěkná prezentace

ajkabaris: to máte naprostou pravdu - s tím čištěním se nesmí spěchat. On špenát sice zvládne mědenku, ale musí na to mít čas a hlavně se mu s tím musí každodenně pomáhat. Já to dělám tak, že ty mince každý den ze špenátu vyndám, omyju je vodou a pak jemným kartáčkem a mýdlem z nich odstraňuju tu část krusty, kterou ten špenát zvládl rozrušit. a když je ta krusta někde zvlášť odolná, můžu si pomoct ještě dřevěným párátkem.

Hanter: No špenátem. Stačí klasický neochucený z hypáče. Nechat rozpustit (ale nepoužívat mikrovlnku!!) , lehce naředit, pak v nějakém kastrůlku ohřát na teplotu, kdy v něm ještě udržíte prst, no a pak do toho ty čištěné mince vložte tak, aby se pokud možno nepřekrývaly a aby v tom plavaly (nesmí dosednout na dno - to by se jedna strana hůř čistila.

Johnek: Tak ono dost záleží samotném místě nálezu a na půdních podmínkách. Tyhle troječky jsou lesní a tudíž hodně zachovalé. Mám i jednu dřívější z pole a ta se s nima zachovalostí nemůže srovnávat. Halt x let hnojení a každoroční orby...

Emersonskej...davas je do nejaky sitky teda aby nelezely na dne?Nebo jak jinak zajistis aby "plavaly"?Uz ten spenat musim taky vyzkouset,mince vypadaji krasne... :-)pouzivas jakoze listovej,nebo ten drcenej?Dikes

Rodriques: Špenát používám tu nejobyčejnější zmraženou dřeň z obchoďáku - jen nesmí být nijak ochucená. Prostě ten špenát nechám pár hodin přirozeně rozpustit někde v hrnku (žádná mikrovlnka, nebo tak něco - to by totiž ten špenát místy začínal vařit a tím by se pro čištění znehodnotil.), pak ho trošku rozředím vodou, za stálého míchání na sporáku ohřeju na takovou teplotu, abych v něm ještě dokázal udržet prst, no a pak už ho vyklopím do misky, v niž bude samotné špenátování probíhat a přidám tam mince.
Jo ještě k tomu ředění - když ten špenát rozmrzne, pustí vodu a člověk má potom pocit, že jí je tam dost, ale pokusama jsem zjistil, že to přeci jen chce trošku vody přidat. Jednak je pak ten špenát tak nějak účinnější a jednak je taky třeba počítat s určitou dobou čištění, při niž se ta voda může odpařovat. Ale zas se to nesmí přehánět, protože kdyby byla směs moc řídká, hlavně těžší mince by měly tendenci klesat na dno a jedna jejich strana by se potom hůř čistila a krom toho moc řídkej špenát hůř čistí. Prostě to chce postupně dojít vlastní praxí k ideálnímu poměru vody a špenátu. Samosebou je potřeba mince každý den ze špenátu vyndavat a opatrně z nich čistit - třebas jemným zubním kartáčkem rozrušenou měděnku, s čímž taky souvisí správné zvolení množství špenátu - musíte počítat, že při čištění o část příjdete. A na závěr pak drobná poznámka - špenátujte při pokojové teplotě. Žádná lednička !! Tam by čistící procesy probíhaly zpomaleně a taky by se tu hůř rozvíjela plíseň, která má podle jiných "špenátologů" čistící efekt špenátu ještě umocňovat.

Super,dekuji za vycerpavajici odpoved :)

Já používám sekanej špenát, jeho výhoda je v tom, že je v balíčku v takových jakoby větších granulích, takže nemusím rozmrazovat vše, ale vyndám 2-3 granule, dam do misky a nechám samovolně rozmrazit. Neohřívám nic. Chce to hooodně trpělivosti, ale výsledek za to stojí

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru