Co s ním?

Ahoj,
aktuálně.
Zase u našich na zahradě brouzdám s cigarem jen tak, byl jsem tam už tisíckrát. Prostě se občas něco ukáže.
No toto jsem nečekal.
Koleso jak svině.
Průměr 32mm
Váha 15,8g
ID 30-32 skákalo.
Takže si tipuju, že by to mohl být nějaký větší nominál krejcaru.
Než ho začnu šudlit, poradíte co s tím nejlépe takto?
Přijde mi že bude asi aj spálený.
Nebo nevím co s tím mám dělat, takové koleso!🤤🥴😄

EDIT
O DVA DNY POZDĚJI.

Díky uživateli Kočka za super návod na elektrolýzu.
Neuvěřitelné, fakt pecka!
Minci jsem tam měl asi na 5x dohromady cca 2,5h.
Pustilo to.
Použil jsem autonabíječku 12V.
Tak snad to nebylo moc invazivní.
Podle mě je to zázrak a objevil jsem Ameriku (nic nebouchlo, nebo slyšeli jste něco?) 😄😄😄
Už tam padlo dalších pár kousků a čistím a čistím.
Fakt paráda. Díky moc.
Výsledek ohodnoťte sami.
Nebýt toho, že mi mince tak milionkrát spadla na beton, tak by byla asi pěknější. Ale jsem to už starý člověk a ruce se mi třesou 🥴

Údaje o minci

Identifikovaná mince: František II (I.) (1792–1835) – 3 Kreuzer (3 Krejcar) (č. 1196) František II (I.) (1792–1835) 3 Kreuzer (3 Krejcar)

Názory uživatelů

Průměr: 32,0 mm
Váha: 13,78 g
Území ražby: Rakousko-Uhersko (1 názor)
Panovník: František II (I.) (1792–1835) (1 názor)
Rok ražby: 1812 (1 názor)
Nominál: 3 Kreuzer (3 Krejcar) (1 názor)
Materiál: Měď (Cu) (1 názor)
Č. mince: František II (I.) (1792–1835) – 3 Kreuzer (3 Krejcar) (č. 1196) (1 názor) Sluchan: 1196

Přihlaste se a pomozte určit tuto minci.

Fotografie

Co s ním?
Co s ním?
Co s ním?
Co s ním?
Co s ním?
Co s ním?
Co s ním?
Co s ním?
Co s ním?
Co s ním?
Co s ním?

Okolnosti nálezu

Stav půdy:Suchá
Hloubka nálezu:10 cm
Použitý detektor:Minelab Vanquish 540
1 hlas
1 hlas
zobrazeno:
1762x,
komentářů:
27,
nálezce:
Sluchan Sluchan
vyfotografováno:
1. července 2023,
vloženo:
1. července 2023

Komentáře

Tak jo, očistím ho a pak dám vědět.

Asi ne mince.

Stoprocentně mince.

Možná že silná krusta sleze, když tomu dáš čas, nechat x dní naložené v oleji, pak párátko... Třeba i tak by to mohlo jít. Vyhodit to můžeš vždycky, s tím bych nespěchal. Samozřejmě že každého věc, ale tak nějak bych to viděl.... :-) :-)

Možná bych dal na chvíli do lízi. Pak by se vidělo.🤔

Nevičištěný kolečko no......to můžem akorát spekulovat co to je...?

To bude ten 6 krejcar. Na poslední fotce jde vidět spodek hlavy. kousek toho reliéfu. Leží od večera v oleji, tak jak dopiju kafe, hned ho půjdu okoupat a uvidíme víc.
V oleji ho pak ještě nechám, to je jářku pořádná krusta.

Oliváč je běh na dlouhou trať.🙂

Lízu ještě nemám, tak asi je na čase do ní jít. Do budoucna by se hodila. Na takovéto nánosy je to asi nejúčinnější. No každopádně, dnes jsem ji vytáhl a trochu opravoval a zelená se to, takže snad něco vyleze. Už jsem tady našel o kus dál před garáží 3krejcar, ten byl teda prohnutý, ale v lepším stavu.
Dám vědět jak to dopadlo.

Máte prosím někdo zkušenosti s tzv cídidlem? Bylo by to moc na něj?

Sluchan- Líza je jednoduchá věc,tady máš návod,kterej jsem dělal kdysi pro Járina.

https://youtu.be/0VCytW3QsnY

Super, díky za to. Takže mi bude stačit obyčejná nabíječka, co má režim 6V? Takovou náhodu mám, vyzkouším to teda s nějakýma mrzkýma vzorkama a pak, bude-li to mít efekt, pošlu tam tu šestku. Dík.

Sluchan
6V by mělo stačit,na napětí ani tak nezáleží ale proud by chtělo aspoň 6A . I když to funguje i s menším proudem,jen to dýl trvá.Dávej pozor až budeš dávat mincí do krokosvorky aby zoubky byly až na kovu a ne na krustě,a bacha na pólování. Když to otočíš místo čištění budeš provádět pokovování. Plus na destičku,mínus na mincí. Plus bývá většinou červenej drát,nebo je označená přímo svorka.
A ještě jedna věc. Voda je jak známo složena z kyslíku a vodíku,nic jinýho tam není,a při elektrolíze uniká do prostředí čistej vodík. Proto je dobře provádět tuhle činost venku,nebo aspoň mít okno dokořán. Aby sis pak nezapálil cigáro a neulítla ti střecha. Vzpomeň si jak dopadl Hindenburk. Kdyby si něco nevěděl ozvi se . Pokud budu vědět poradím. Až vyndáš mincí z lízi nech ji uschnout a přegumuj tvrdou školní gumou. To je ta modrá,nebo alespoň dej mezi prsty tu sodu a promni ji. Mince vyndaná z lízi je tmavá a není na ní moc vidět.
Ať se daří.🙂

https://photos.app.goo.gl/sxvfvVxrKSZRv3jb8

Díky, to je vyčerpávající ;-)
Dám vědět jak jsem pokročil a jestli se neozvu, tak mi to bouchlo :D

https://youtu.be/nPdM3fGTptI
🤭😂😂

No snad to tak nedopadne a dojdu zdárně k cíli. Nerad bych aktivoval článek 5 :D

Sluchan- NZ🙂

Maso 👍👍👍🤯😁🐱

Kdo je tady na šrot? ...na šrot specialista?
😄😄😄😄😄
Mám radost převelikou, i když je to nakonec trojka, přece jen šestka už by byla moc 😆
Elektrolýza je top!!! Já objevil Ameriku 8-)

A hele, pěkný kolečko. Zásluhu nemám já nýbrž kolega Michael Faraday.😁
Teď už bych jen zavoskoval a uložil do plast. kapsle. Můžeš ještě vyrobit patinu ale to záleží na tobě jak se ti mincička líbí. Jà nechávám tak. Vosk dodá takovej zvláštní plastickej vzhled. Ale aparaturu si vyrobil pěknou 👍👍

https://photos.app.goo.gl/9GZUFTppyjoDW14L9

Zmizelej - díky.....to mě se asi nestane. Já takový štěstí nemívám. Můj dosavadní jediný depot byl cca 8 víček od omniovek propíchnuty nějakým dřevem, ležely u sebe a já se mohl zbláznit u kopání :-D :-D :-D
Jinak teda kolečko hezký a zabalím ho do futralu a vystavím.

Kočka - díky za ty dary i panu Faradayovi!
Fakt jsem toto vůbec nečekal a už tam jdu nacpat další.
Jen ještě drobný dotaz - vodu měnit jak často? A používám jen destilku, je to lepší? Na Aparát jsem využil tatovu nabíječku a frčí jak sviňa. Musím pořídit svou.
Mince je moje nejpěknější a největší doposud. A to je prosím pěkně ze zahrady :D ty nej kousky jsem našel prostě doma :D

Sluchan
Jsem rád že si pronikl do tajů elektrlízi.Někteří hledači ( ti nedočkaví jako já ) ji používají často,a někteří vůbec Jdou chemickou cestou,chelaton,šťavelka,kys.citrónová nebo na dlouhou dobu oliváč a párátko. Vodu používám normálně z kohoutku a když na to přijde i dešťovku. Destilka je zbytečná. Důležitá je soda která zvyšuje vodivost a rozruší povrchový napětí.
Vodu vyměním až když je prostě špinavá. Třeba po třech až pěti mincích. Náklady jsou minimální.Soda stojí pár korun a odběr že sítě je malý.
Nabíječka autobaterijí je v poho. Jenom až si budeš kupovat svou nechoď k Vietnamcům. Kup v normálním krámu. Budu o pár korun dražší,ale životnost je nesrovnatelně delší. Určitě se vejdeš do 1500,- Kč. Ještě ti mohu dát jednu radu. Kdyby ti někdo říkal že místo sody je lepší sůl nedělej to. Ono to sice funguje ale sůl minci poškodí.
Tak ať se ti daří kolego😁🐱

Jasný Kočko, nebudu brát nějakej levnej brak. Investice se vyplatí. Staré pořekadlo praví - nejsme tak bohatí, abychom si kupovali levné věci.
Tak budu teď čistit do haleluja :D
Je to super, ještě trochu vychytat upínání.
Jinak teda včera jsem tu vodu docela zahřál. Nevím jestli je nějaké optimální maximum jak dlouho to tam může být. Ale jeden knoflík, co byl řádně zanesen, jsem tam nechal hned ze startu cca hodinu a voda měla těch 40 stupňů.
Poslední dotaz zní, je lize jedno co tam je za kov? Železo, hliník, olovo atd. Vše můžu Lízit stejně?
Kopu zdar 8-)

Sluchan
Ahoj,to že se voda zahřívà je úplně normàlní. Pokud se vyloženě nevaří je to v poho. Teplota záleží na výkonu aparatury ,respektive na velikosti proudu (v ampérech) jakou do celý aparatury pouštíš.Čistit můžeš měď a její slitiny. Hliník ne,olovo ne,zinek ne. Alespoň já mám špatný zkušenosti.Naopak můžeš touhle cestou čistit železo a klidně velký kusy jako podkovy,ostruhy,sekerky, části zbraní a tak. Chce to jen větší nádobu a větší výkon. Pokud máš zakrustěný stříbro lze taky,ale velice opatrně,spíš bych na Ag doporučil ultrazvuk,nebo chemický roztoky k tomuto účelu určený.
Zlato nevím nikdy jsem žádný nenašel.😁
Pokud necháš Cu mincí v líze delší dobu,v podstatě se nic nestane,jenom pokud je hodně mělká ražba mohlo by to poškodit reliéf. Nemám vyzkoušeno,zatím se mi povedlo mincičku vždycky vyndat včas. Tak ať se ti daří kámo.👍😁😺

Díky, za vyčerpávající informace a rady. Využívám zodpovědně a k užitku věci. Ag, pokud mám štěstí a najdu, čistím opatrně. Takže do Lízy asi jen v nouzi. :-D nicméně potěšila mě informace o využití k čištění železa, konkrétně podkovy, tu mám v dílně a vypadá pěkně, prubnu to.
Zatím jsem povytahoval staré nálezy a jedu je postupně, podle toho jak který se tam hodí a můžu říct, že už jsem jich pár vyčistil pěkně.
Takže pokud bude další krusťák, půjde se koupat.
Díky moc.
Kopu zdar. 8-)

Nz. Ať se daří🙂🐱

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru