Datace sekery

Zdravím, dokázal by někdo blíže datovat sekeru? Ten klín ležel asi půl metru vedle ve stejné hloubce, předpokládám tedy, že souvisí se sekerou.
Délka 20,4 cm; výška ostří 77 mm; rozměry spodního konce oka 45x30 mm.
Délka klínu 11,6 cm

Kategorie artefaktu

Identifikovaná kategorie:
Názory uživatelů: Sekery (3 názory) Najduvse: Sekery , TienYtong: Sekery , Opin: Sekery

Přihlaste se a pomozte určit tento nález.

Fotografie

Datace sekery
Datace sekery
Datace sekery
Datace sekery
Datace sekery

Okolnosti nálezu

Lokalita:Ústecký kraj
Stav půdy:Vlhká
Hloubka nálezu:30 cm
Použitý detektor:Equinox 800
4 hlasy
4 hlasy
zobrazeno:
628x,
komentářů:
12,
nálezce:
Brumla Brumla
vyfotografováno:
26. června 2023,
vloženo:
26. června 2023

Komentáře

Díky. Můžu vědět, na základě čeho jsi jí takhle určil? V katalogu jsem jí datovanou nedohledal.

např.https://i3.guns.ru/forums/icons/forum_pictures/008012/8012835.jpg

si řikam, nemohla by být třeba i z první poloviny 20. století?

Působí na mě všelijak. Na jednu stranu je velmi podobná té z Tienova odkazu a ve zdejším katalogu jsou stejné sekery možná 3. Takže se zřejmě nejedná o běžnou záležitost.
Na druhou stranu, v otvoru pro topůrko jsou zbytky drolivého dřeva.

https://www.jaroslavvesely.cz/images/stories/kovarna/nastroje/druhy%20seker-001.jpg
vlevo dole

jj podle schématickejch obrázků z veselý kovárny (postihujících letem světem pár základních tvarů) tam vidim rovněž i několik bradatic,které lze zdařile (v určitém nebo rychlém pomatení smyslů) zaměnit též za sekery středověké,takže jde v tomto případě o vyloženě sofistikovaný zdroj na jejich určování.
Následně doporučuju aplikovat jako relevantní pramen při zařazování zde.
Sekera je tedy,jak jsme se dozvěděli nejpravděpodobněji z 1.pol.20.st,doporučuji tedy s ní po nabroušení štípat a nebo dát do výkupu železa.
:-D :-D

bylo pro ilustraci. To, že to někdo z veselé kovárny vyfotil a dal a internet neznamená, že původní publikace je vyloženě mimo, hovoří to jen o mé lenosti. Navíc nikde nepíšu, že je to podklad pro nějaké určování... Lepší by byl samozřejmě dobový katalog výrobků. Spíš to ukazuje na obecný problem, že některé tvary jsou holt průběžné... není na tom co nového vymyslet.
U seker obecně dost prozradí způsob výroby, to poznáš až po očistění. Stejně tak nějaká značka, číslo, norma na ni vyražená.
Pokud ale tvrdíš, že je ze 16. století, podlož to nějakým dobře datovaným nálezem, to že ji maji v muzeu v Záporoží nebo kde, neni argument. Mě se na ní nezdá ten týl, proto se ptám, jestli nemůže být mladší než píšeš, to je celé, je to ale jen pocit.

S tim nasazováním prosím opatrně, někteří mají tendenci nasazovat, leštit a používat i dost staré sekery, což není dobré.

Zbytky topora nejsu taky ukazatel, korozne dřevo prostoupí a nakonzervuje.

:-D Vidím,ž jediný latentní "problém" (pro tebe) ohledně těchto konkrétních institucí bude ,že právě taková " patrně z hlediska regionálního podceňovaná muzea" mají tyto věci převážně stratifikované (mazec) resp. jejich vystavovaný/publikovaný materiál je shromážděn z výzkumů konkrétních a velmi dobře datovatelných lokalit. A jejich fundus pro dané/á období je natolik rozsáhlý,že by se nám-vám/všem protáčely panenky ,neboť polovinu věcí jste buď nikdy neviděli nebo je řadili chronologicky jinam. Právě proto je tady ten konkrétní příklad od nich,jinak se tenhle typ samozřejmě vyskytuje i ve stř.Evropě.
Takový "zázrak" to opravdu i přes tolik komentů vážně není.


Další dotazy i požadovat důkazní tíhu argumentace,jakže to mají vybírané exponáty z "nějakýho muzea" do jejich poměrně exkluzivní publikace (na kterou by jsme se tady popravdě ani nezmohli) je možno samozřejmě směle směřovat i na její autory.
Já myslím, že budou rádi..
https://forum.ww2.ru/index.php?showtopic=1351303
:-D :-D

Ps : a když jsme u těch muzeí- tady je koukám taková zajímavá tuzemská muzejní soutěž..,ale kam v ní zařadit ten typický pozdně středověký ( s teoretickým možným přesahem až do 16st) -nožový tesák-? Do kategorie vrcholnýho co tam -zvostal- nám jaksi nepasuje a ryze teoreticky ten novověk okupuje tříkrejcar. To je dilema...
Ještě,že se nehrálo o hodnotné ceny,protože by to bylo velmi lehce napadnutelný...
https://www.facebook.com/pmpisek/photos/a.759627584054473/4422815514402310?locale=nl_BE
;-)

děkuji za reakce. Prosintě, tohle jsem vůbec nechtěl, když jsem se zeptal, jestli nemůže být mladší než uvádíš na základě analogie z relativně vzdáleného území.
Tak se nečerti, jen mi zarazila jistota, se kterou datuješ fotku něčeho rezatého. To je celé.
O rozsáhlosti tamních sbírek nepochybuji, holt některé regiony jsou bohatší, stačí vyjet do Maďarska nebo Srbska, člověk vidí parádní věci, i dobře publikované, jak píšeš.
V případě tohoto nálezu by stálo za to projít po očištění etnografickou literaturu, případně sbírky. Třeba by se podařilo podobnou najít. Pak je otázka toho tvaru, jestli je to vývoj nebo nějaká specializace.

ps. ten tesák a hlavolam vidím prvně, těžiště mé práce je jinde, předhodím na schůzi.

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru