Dnešní políčko

Škoda stavu, ale to je hold pole.

Kategorie artefaktu

Identifikovaná kategorie:
Názory uživatelů: Za zranění-stříbrný (5 názorů), Za zranění (2 názory), Za zranění - černý (1 názor), Vojenské artefakty - Novověk (1 názor) bono: Vojenské artefakty - Novověk, tutovka: Za zranění - černý, ondrasecek: Za zranění-stříbrný, Hering: Za zranění-stříbrný, Kovoman: Za zranění, mustang: Za zranění, : Za zranění-stříbrný, GATTO: Za zranění-stříbrný, MODREY: Za zranění-stříbrný

Přihlaste se a pomozte určit tento nález.

Fotografie

Dnešní políčko
Dnešní políčko
Dnešní políčko

Okolnosti nálezu

Lokalita:Středočeský kraj
Stav půdy:Vlhká
Hloubka nálezu:15 cm
Použitý detektor:Equinox 800
5 hlasů
5 hlasů
zobrazeno:
1426x,
komentářů:
7,
nálezce:
bono bono
vyfotografováno:
17. listopadu 2018,
vloženo:
17. listopadu 2018

Komentáře

je peknej. porad je ho vic nez min ;-)

Prosím někoho o určení a předem děkuji.

Tohle potřebuješ určit? Asi válkař nebudeš, viď? :-D
Každý jsme na něco jiného ;-) Na pole ještě dobrý, má aspoň jehlu, máv v horších stavech... :,-(

Odznak za zranění 1939 (Verwundeten-Abzeichen 1939)
Tvůj je stříbrný-za tři nebo čtyři zranění...

Podmínky pro udělení vydané Šéfem Vrchního velení Wehrmachtu v den založení odznaku. Z jejich obsahu jsou následně uvedeny odstavce 1 až 4 v plném znění:

„1. Podmínky pro udělení odznaku nejsou splněny v případě nemoci či úrazu i tehdy, pokud jsou tyto zapříčiněny nepřítelem, avšak nikoli vlivem jeho bojových prostředků.

2. Více současně utrpěných zranění platí za zranění jediné.

3. Stříbrný odznak může být udělen ihned bez ohledu na počet zranění, pokud zranění vedlo ke ztrátě ruky, nohy nebo oka, či mělo-li za následek úplnou hluchotu nebo s hluchotou hraničící nedoslýchavost. Může být dále udělen postiženým s poraněním mozku nebo těm, kteří utrpěli znetvoření obličeje.

Zlatý odznak může být udělen ihned bez ohledu na počet zranění, pokud postižený vykazuje vlivem jednoho nebo více zranění více v předchozím odstavci uvedených příznaků. Dále může být udělen zraněným, kteří vlivem bojových prostředků oslepli nebo utrpěli zranění mozku, kvůli němuž jsou odkázáni na pečovatelskou pomoc.

4. Nošen smí být pouze naposledy udělený stupeň odznaku. (Odznak za zranění z 1. sv. války a Odznak za zranění pro německé dobrovolníky ve španělském boji za svobodu musí být tedy při novém udělení odloženy.)“

V následujících měsících a letech až do konce války vyšly k Oznaku za zranění četné kratší či delší texty. Následuje pro informaci jejich výběr ve zkráceném znění:

O.K.W. (Oberkommando der Wehrmacht) 27. X. 1939

Zranění vlivem nepřátelských bojových prostředků budiž postavena na roveň zraněním či poškozením, která vznikla v rámci bojových operací vlivem vlastních bojových prostředků.

O.K.H. (Oberkommando des Heeres) 27. IV. 1940

Podmínky pro udělení Odznaku za zranění mohou být splněny také příslušníky Organizace Todt a Říšské pracovní služby při výstavbě Západního valu, pokud zranění či poškození jsou způsobena účinkem nepřátelských bojových prostředků.

Dalším výnosem z 21. 5. 1940 bylo oprávnění k nošení Odznaku za zranění rozšířeno i na ženijní, zpravodajské i ostatní pracovní jednotky, podílející se na výstavbě a provozu Západního valu, po splnění stejných podmínek. Následující měsíc, byli oprávněni k nošení i na stejném místě činní příslušníci organizace TeNo (Technische Nothilfe).

O.K.W. 30. VIII. 1940

Udělení Odznaku za zranění příslušníkům Říšských drah nepřipadá v úvahu ani po splnění podmínek pro udělení.

O.K.W. 23. XII. 1940

Vůdce a nejvyšší velitel Wehrmachtu se vyjádřil, že oslepnutí, utrpěné při výkonu služby ve Wehrmachtu se stane splněním požadavku pro udělení Odznaku za zranění ve zlatě i v případě, že je toto následkem úrazu bez vlivu protivníkových bojových prostředků.

O.K.M. (Oberkommando der Marine) 13. II. 1941

Odznak za zranění může být zraněným udělen pouze tehdy, pokud zranění vzniklo bezprostředně po užití nepřátelských bojových prostředků. Pokud je zranění způsobeno nepřímým působením nepřátelských bojových prostředků, jako např. při hašení požáru, způsobeného shozem nepřátelských bomb, není v takovémto případě udělení oprávněné.

O.K.M. 26. III. 1941

Vůdce a vrchní velitel Wehrmachtu rozhodl, že udělení Odznaku za zranění za úraz je možné pouze po oslepnutí. Ostatním zraněným, kteří přišli ke škodě úrazem bez vlivu nepřátelských bojových prostředků, nemůže být odznak udělen.

O.K.W. 26. IX. 1941

Odznak za zranění může být udělen příslušníkům zahraničních dobrovolnických jednotek, které přísahaly věrnost Vůdci a bojují v rámci Wehrmachtu při nasazení proti Sovětskému svazu. Udělování odznaku příslušníkům spojeneckých nebo spřátelených zemí není dovoleno, neboť tyto země mají z části své vlastní odznaky za zranění. Pokud to není případ některých zemí, zůstává založení tohoto odznaku jejich záležitostí.

O.K.W. 24. I. 1942

Vůdce stanovil, že po celou dobu bojových operací na východní frontě budou podmínky pro udělení odznaku považovány za splněné, pokud vlivem omrzlin v souvislosti s bojovými operacemi dojde k vážným a trvalým újmám na těle (v první řadě k amputacím).

O.K.W. 20. IV. 1942

Vůdce ve svém vystoupení oznámil, že Odznak za zranění může být udělen příslušníkům policie za splnění následujících předpokladů:

1. Příslušníkům policejních jednotek nasazených na operačním území a podřízených Wehrmachtu.

2. Příslušníkům policejních jednotek, které nejsou podřízeny Wehrmachtu, pokud se tito podíleli v rámci vojenských operací na boji jako vojáci.

3. Jednotlivým příslušníkům Bezpečnostní policie a SD během této války, pokud ke zranění došlo při nasazení na znepřáteleném území.

O.K.H. 3. XI. 1942

Udělení Odznaku zranění vojákům ve výkonu trestu, především příslušníkům trestních praporů je po dodržení obecně platných ustanovení možné.

O.K.W. šéf prezidiální kanceláře 11. III. 1943

Z důvodu stále přibývajících leteckých útoků Vůdce stanovil, že se zpětnou platností má být na všechny muže, ženy a děti, kteří vlivem nepřátelského působení utrpěli zranění na domácím válečném území, pohlíženo stran udělení Odznaku za zranění jako na vojáky, nasazené na skutečném bojišti.

Odznak může být udělen se zpětnou platností od 1. září 1939.

O.K.W. 25. V. 943

Vůdce ve svém vystoupení rozhodl, že Odznak za zranění může být udělen také příslušníkům mimo Wehrmacht, kteří byli zraněni vlivem nepřátelských bojových prostředků na obsazených územích, stejně jako v Generálním gouvernementu a v Protektorátu.

O.K.W. 3. III. 1944

Odznak za zranění může být udělen italským dobrovolníkům, kteří jsou Vůdci zavázán přísahou a nasazeni v německých jednotkách.

O.K.W. 16. V. 1944

Velitelé, oprávnění k udělování Železného kříže a Odznaku za zranění, jsou zmocněni, po prokázání zvláštní statečnosti udělit Železný kříž, stejně jako Odznak za zranění i příslušníkům Říšské pracovní služby a jiných organizací, kteří jsou jim při nasazení podřízeni.

Díky moc Sire Maiku já radši mincičky.

Sire moc hezký příspěvek

Tak škoda že není v lepším stavu, vyměnil bych.. ;-) 8-)

peknej odznak :-D

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru