Doslova poslední pípanec téhle sezóny

Dnes jsem po pravdě docela váhal, kam vyrazit. Tatík to jako obvykle nechal na mě, tak jsem zasedl k mapám a začal pátrat. Na jednu stranu jsem nechtěl jen tak vyrazit někam, kde už to máme prochozeno, ale vyrazit zas někam na úplně novej flek se mi taky moc nechtělo - přeci jen když už je ten poslední den v roce, člověk by neměl přijít úplně s prázdnou. A tak se po chvíli plánování zvolil sice známou a x krát prochozenou lokalitu, ale protentokrát jsme vyrazili o kus dál propípat další místní křížení cest. Nejdřív to vypadalo tak nějak nemastně neslavně. První hodinu padal jen a pouze bordel, zpestřený jednou vystřelenou nábojnicí, ale pak se to postupně zlepšovalo. Přišla první mince, po ní ještě pár dalších (sice samé běžné kousky, ale každé kolečko se počítá, že), k tomu víčko od fajfky, kus přezky a nějaké další drobnosti. Jenže pak už se začalo stmívat a my to otočili zpět k autu. Po chvíli, když jsme se zas přiblížili k vesnici jsem to chtěl pomalu vypnout, protože jednak jsme se vraceli ve vlastních stopách a nic moc už nepadalo - mávat se tu dá jenom podél jedné strany cesty, protože skoro všude jinde to bylo docela zarostlý, ale nakonec si říkám - ještě aspoň jeden pěknej pípanec. A najednou byl tady - krásný čistý signál. Tak si říkám :" poslední kop sezóny, kéž by to bylo nějaký pěkný kolečko. " I hrábnu do země a ejhle - v nějakých slabých 4 - 5 cm na mě vykouklo tohle. Po pravdě ve mě v tu chvíli docela hrklo, protože když jsem podobnou ID známku našel posledně, bylo to tehdy i s majitelem a dva dny jsem potom nemohl pořádně usnout. (https://www.lovecpokladu.cz/artefakty/nalez/nalez-ostatku-nemeckeho-vojaka-133942/). To už byla ale docela tma, takže následovalo rychlé nafocení, letmé označení místa a mazali jsme k autu s tím, že to tu musíme po novém roce ještě jednou pořádně prošmejdit !!!
Jelikož se v podobných vojenských věcech dvakrát moc neorientuju - vím, že je to Německá vojenská ID známka, ale tím to tak hasne, ponechám její určení v rukách místních odborníků. :)

P.S. Jelikož je ten poslední den v roce, zároveň bych rád touto cestou popřál všem místním hledačům vše nejlepší do nového roku, v téhle švihlé době pak hlavně to zdraví a taky spoustu pěkných pípanců !!!!

Kategorie artefaktu

Identifikovaná kategorie:
Názory uživatelů: Heer (3 názory) Wladyslav: Heer, Franz1983: Heer, Kapsa: Heer

Přihlaste se a pomozte určit tento nález.

Fotografie

Doslova poslední pípanec téhle sezóny
Doslova poslední pípanec téhle sezóny
Doslova poslední pípanec téhle sezóny
Doslova poslední pípanec téhle sezóny
Doslova poslední pípanec téhle sezóny

Okolnosti nálezu

Lokalita:Jihomoravský kraj
Stav půdy:Vlhká
Hloubka nálezu:5 cm
Použitý detektor:xp Deus
15 hlasů
15 hlasů
zobrazeno:
4380x,
komentářů:
11,
nálezce:
Emersonskej Emersonskej
vyfotografováno:
31. prosince 2020,
vloženo:
31. prosince 2020

Komentáře

Povedená 8-)

Pěknej poslední kop👍

Gratuluji 👍

Moc pěknej poslední pipanec, perfekt stav, grt ;-). Nikdy jsem to nezkoušel, tak na Nový Rok se pokusím....
28. Lehký dělostřelecky záložní a průzkumný oddíl...
A nesmějte se mi... o:-) :-D

Jen poopravím: záložní a výcvikový.
Parádní stav. Starší typ známky s většími dírkami.

Aha, už to vidím na Fronta.cz :-). Na Fischerovi to mají jako průzkumný, asi chyba.

Diky všem. Janek67: I mě ten stav překvapil. Jestli je to zinek, čekal bych, že bude sežranější.

A.E.u.A.A. Artillerie-Ersatz- und Ausbildungs-Abteilung

Oddělení výměny dělostřelectva 28 bylo zřízeno 26. srpna 1939 ve Schweidnitzu ve Wehrkreis VIII jako oddělení pro výměnu lehkého dělostřelectva. Zpočátku bylo oddělení podřízeno divizi 168, ale později přešlo k divizi 148. Dne 25. ledna 1941 bylo oddělení přemístěno do St. Avoldu v Lotrinsku, v nové okupované části vojenského okruhu XII. 3. baterie byla použita 15. května 1941 k vytvoření lehké dělostřelecké divize 658 ve Wehrkreisu XIII. 1. října 1942 byla divize rozdělena na dělostřeleckou náhradní divizi 28 a záložní dělostřeleckou divizi 28. Rezervní divize zůstala podřízena nyní překlasifikované 148. rezervní divizi. Náhradní oddělení bylo od 1. října 1942 podřízeno divizi Metz. Po zřízení bylo rezervní oddělení přesunuto do střední Francie. V listopadu 1942 byla záložní divize rozdělena na záložní dělostřeleckou divizi 28 a dělostřeleckou divizi 28 (B). Dělostřelecká divize 28 (B) byla zřízena jako jednotka Brunhilde se 2 bateriemi. Náhradní útvar se vrátil do Schweidnitzu v obranném obvodu VIII 3. prosince 1942. Od 3. prosince 1942 bylo náhradní oddělení podřízeno divizi 408. Na začátku ledna 1943 měla dělostřelecká jednotka 28 (B) pouze jednu baterii . Rezervní divize se připojila k nově zřízené 189. rezervní divizi 10. května 1943. V roce 1943 byla dělostřelecká divize 28 (B) rozpuštěna, poté byla sloučena do 338. pěší divize. V prosinci 1943 se rezervní oddělení přesunulo do Clermont-Ferrand. V lednu 1944 ministerstvo daní za zařazení III. Oddělení dělostřeleckého pluku 278 k dispozici. V srpnu 1944 se rezervní oddělení podílelo na stažení bojové skupiny Schwerin na Belfortu. Poté bylo rezervní oddělení rozděleno.

Bojová skupina Schenk pod oddělením výměny dělostřelectva 28

chybí: 66, z toho:
XI./42 Stalingrad (1)
I./44 Schweidnitz, Opole (2)
XI./44 Schweidnitz (1)
XII./44 Schweidnitz (3)
I./45 Schweidnitz (17) a a. (9)
II./45 Lauban, Breslau, Schweidnitz, Lissa (7)
III./45 Zopten, Zittau (5)
IV./45 Berlín, Slezsko, Jägerndorf (3)
V./45 Breslau, Hlinsko (2)

Náhradní oddělení poskytlo mimo jiné náhrady za následující jednotky:

Pozice dělostřeleckých divizí: 805;

Dělostřelecké pluky: 28; 181; II./298;

Artillerie-Ersatz- und Ausbildungs-Abteilung "Feldherrnhalle" Die Artillerie-Ersatz- und Ausbildungs-Abteilung Feldherrnhalle wurde am 1. September 1943 in Elbing, im Wehrkreis XX, aufgestellt. Die Abteilung wurde mit 3 Batterien aufgestellt. Die Abteilung gehörte zur Ersatz-Brigade Feldherrnhalle. 1945 wurde die Abteilung in der Kampfgruppe Nagerl eingesetzt.

Kommandeure:

Major der Reserve Karl Becker (1945)

Tak nevim ,co je správně! :-D

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru