DTJ

Tak zase po delší době odznáček , sice v horším stavu ale ještě čitelný....při vyhrabáni jsem první myslel že je to kus plechu ale i přesto jsem ho radši dal bokem. Doma po očištěni my bylo hned jasno o co se jedna ,bohužel na tomto není určeni ke které obcí naleží a tak jsem trochu zapátral po okolí.

Samotný svaz DTJ byl založen v roce 1903 a po dvaceti letech svého působení sdružoval více něž 11 tisíc jednot a 117 tisíc členů. DTJ mají v České republice dlouhou historii, která však sahá až do roku 1892.
Klimkovice: Již od samého počátku vzniku dělnických spolků byla pozornost členstva věnována mimo jiné i představám a myšlence mít v Klimkovicích své vlastní spolkové sídlo v podobě dělnického domu. V roce 1932 se budovu dělnického domu na vyvýšenině v části města zv. „Fifejdy“ přece jen podařilo úspěšně dokončit, a to zásluhou a osobním přičiněním členstva DTJ a Sociálně demokratické strany ve městě, kteří na stavbě odpracovali tisíce dobrovolných brigádnických hodin. V Klimkovicích byl první Spolek katolických tovaryšů (založený v roce 1873) a Dělnický vzdělávací spolek „Pokrok“, k jehož založení došlo 26. prosince roku 1906. Hlavním důvodem spolkové separace dělnictva bylo odmítání politiky českých buržoazních stran sociálně-demokratickými poslanci zastoupenými za české země v Říšském parlamentu. To vyvolalo velkou názorovou roztržku a také velký odpor v celé tehdejší české národní společnosti. Proti názorům sociálních demokratů vystoupila rázně i organizace českého Sokola, která názory dělnických zástupců považovala dokonce za zradu české národní věci. A tak po roce 1897 odcházeli ze sokolských organizací členové a příznivci Československé sociální demokracie. Brzy nato, začaly vznikat v českých zemích a později i na Moravě první dělnické tělocvičné jednoty (DTJ), z nichž úplně ta první, tzv. „mateřská DTJ“, byla založena 22. srpna 1897 v pražské Typografické besedě. Svaz pořádal veřejná cvičení a po vzoru Sokola se prezentoval veřejnosti i masovými tělocvičnými vystoupeními. Cvičilo se podle Tyršovy tělocvičné soustavy, sport jako takový byl v jednotách DTJ odmítnut, hry, pořadová a prostná cvičení se doporučovaly. Dělnické tělocvičné jednoty začaly vznikat odštěpením od sokolského hnutí na přelomu 19. a 20. století, avšak členové těchto jednot stále aktivně vystupovali na populárních všesokolských sletech a jejich vzorem byl stále Miroslav Tyrš. První samostatná sportovní akce Svazu dělnických tělocvičných jednot se uskutečnila v červnu 1921 v Praze na letenském stadionu, kdy proběhla I. dělnická olympiáda. Této se účastnilo 23 tis. cvičenců, 104 cyklistů, 312 vojínů, 131 zahraničních hostů a prezident T. G. Masaryk. Olympiády se opakovaly až do „zániku“ DTJ po roce 1948.
Zde jsou už tyto odznáčky vložené i v lepší kvalitě :-)
https://www.lovecpokladu.cz/artefakty/nalez/odznak-co-znaci-257598/
https://www.lovecpokladu.cz/artefakty/nalez/dtj-247899/
https://www.lovecpokladu.cz/artefakty/nalez/dtj-219534/
atd ...je jích docela dost tak jde poznat že měly hodně členu a příznivců ...zamyšleni proč je teda u nás známější jak Sokol ?

Kategorie artefaktu

Identifikovaná kategorie:
Názory uživatelů: DTJ - Dělnická tělovýchovná jednota (5 názorů)
haidrich: DTJ - Dělnická tělovýchovná jednota, Mildes: DTJ - Dělnická tělovýchovná jednota, Wladyslav: DTJ - Dělnická tělovýchovná jednota, Master2: DTJ - Dělnická tělovýchovná jednota, kovboj78: DTJ - Dělnická tělovýchovná jednota, Hlas admina (?)

Přihlaste se a pomozte určit tento nález.

Fotografie

DTJ
DTJ
DTJ
DTJ
DTJ
DTJ

Okolnosti nálezu

Lokalita:Moravskoslezský kraj
Stav půdy:Vlhká
Hloubka nálezu:5 cm
Použitý detektor:Vanquish 440
4 hlasy
4 hlasy
zobrazeno:
534x,
komentářů:
0,
nálezce:
haidrich haidrich
vyfotografováno:
22. dubna 2021,
vloženo:
24. dubna 2021

Komentáře

V chatu není žádný příspěvek.

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru