Dutý haléř Karla IV._RR!

Ahoj.
Tak tahle muchatina na mě vykoukla 15.10.2019 v 15:10 hod. První nástřel směřoval k brakteátům Přemysla II.. Tam jsem ale shodu nenašel, proto jsem začal brát stránku po stránce v numismatické encyklopedii. No a na straně šedesát dva jsem něco objevil a bylo to doma. Prý jich jsou necelé dvě stovky. Vááu. Zajímavé. A jelikož jsem v kontaktu s odborníkem na středověké mince s panem Ondřejem Černohorským, informoval jsem ho, že jsem odchytl jednoho vypuštěného lva z období vlády Karla IV.. Toho nález zaujal a nabídl se, že by o něm napsal pár řádků. Takže pokud má někdo zájem, může si přečíst na níže přiložené adrese malé pojednání o 198. publikovaném exempláři duté mince brakteátového charakteru s vyobrazením lva s celistvým tělem v České republice. Dosavadních 197 mincí se lvem pochází ze dvou depotů nalezených v letech 1895_Česká Skalice a 1951_klášter Na Slovanech_Emauzy. No a já Ondrovi ještě jednou děkuji, že se mu věnoval a těším se na další spolupráci, která byla již započata.

https://www.academia.edu/54322210

V roce 2003 pan Hus učinil ve svém pojednání výčet těchto mincí. Se lvem v počtu téměř 200 kusů (známe je ve dvou variantách – lev s hřívou složenou z měsíčků a se lvem s celistvým tělem a zároveň dva typy v křížení smyček ocasu lva), se sv. Václavem cca 15 mincí, s portrétem Karla IV. snad 7 nálezů a s korunou v počtu jednoho exempláře, který byl součástí celku nalezeném v roce 1951. Ten je v onom pojednání porovnáván s druhým exemplářem s korunou nalezeným v roce 2001_Svrčovec (druhá variantou duté mince s korunou). Pan Hána (2005) se zmiňuje o třech exemplářích s korunou. Je dost možné, že ve finále budou tyto mince čtyři. Podobná či shodná mince, kterou porovnával pan Hus, zřejmě měla v nalezeném souboru bratříčka, ten se bohužel k panu Husovi nedostal a o jeho nálezu se ví pouze z neověřených a nepotvrzených zpráv. Tu a tam se objeví nějaký ten dutý haléř i na aukcích, tak jich bude asi o něco málo více. A právě díky tomu se mi podařilo objevit i dutý haléř s portrétem Karla IV. a tak vám mohu nabídnout kompletní, doposud známou, obrazovou náplň dutých haléřů.

Ovšem, při korekturách v NM přišel pan Militký s velice zajímavou informací. V depozitáři NM se nacházejí doposud neprobádané dva depoty s přítomností dutých haléřů. Jeden bez konkrétních nálezových okolností a druhý je z archeologického výzkumu v Sezimově Ústí. Každopádně tyto dva soubory v sobě skrývají spoustu informací. Možná tam je další duťák s korunou, možná s novým motivem. Věřím, že se časem najde nějaký zapálený student numismatiky a tyto dva depoty podrobí podrobnému zdokumentování a s výsledkem seznámí odbornou i laickou veřejnost.

Co se týče jejich výroby. Dá se s určitostí říci, že postup byl stejný jako u brakteátů. Menší průměr razidla než průměr střížku způsobil okrajové zvlnění mince. Podle popisu větší či menší výraznosti vzhledu obrazu v depotech je jasné, že se razilo několik mincí najednou a podle praktických zkoušek se předpokládá, že položka byla z kůže. Váha jednotlivých mincí nás vede k tomu, že se razily, způsobem al marko, to je že se ze stanovené váhy stříbra razil pevně daný počet mincí TEČKA.

Vzhledem k vypsanému výčtu o počtu dutých haléřů Karla IV. a přes info o dalších dvou depotech v NM jsem si dovolil k minci připsat RR!_VZÁCNÁ

S pozdravem Martin

Literatura a obrazová příloha:

Numismatický sborník 33/2_2019
Ilustrovaná encyklopedie české, moravské a slezské numismatiky – Zdeněk Petráň
https://publikace.nm.cz/file/5d5ea7404125b681abdf23ff34629e74/17853/nl2-2003.pdf
https://docplayer.cz/16181645-Halere-rotlevovy-a-kaplirovy.html
http://stribrnak.cz/karel-iv-a-mincovnictvi/
https://nuvi.cz/aukce/aurea-numismatika-55-aukce-16-5-2014/?list=8

Údaje o minci

Identifikovaná mince: Karel IV. (1346–1378) – Dutý haléř (Hohlheller) (č. 3538) Karel IV. (1346–1378) Dutý haléř (Hohlheller)

Názory uživatelů

Průměr: 13,8 mm
Váha: 0,22 g
Území ražby: Čechy do roku 1637 (1 názor)
Panovník: Karel IV. (1346–1378) (1 názor)
Rok ražby:
Nominál: Dutý haléř (Hohlheller) (1 názor)
Materiál: Stříbro (Ag) (1 názor)
Č. mince: Karel IV. (1346–1378) – Dutý haléř (Hohlheller) (č. 3538) (1 názor) quo_vadis: 3538

Přihlaste se a pomozte určit tuto minci.

Fotografie

Dutý haléř Karla IV._RR!
Dutý haléř Karla IV._RR!
Dutý haléř Karla IV._RR!
Dutý haléř Karla IV._RR!
Dutý haléř Karla IV._RR!
Dutý haléř Karla IV._RR!
Dutý haléř Karla IV._RR!
Dutý haléř Karla IV._RR!
Dutý haléř Karla IV._RR!
Dutý haléř Karla IV._RR!
Dutý haléř Karla IV._RR!
Dutý haléř Karla IV._RR!
Dutý haléř Karla IV._RR!
Dutý haléř Karla IV._RR!
Dutý haléř Karla IV._RR!

Okolnosti nálezu

Lokalita:Pardubický kraj
Stav půdy:Vlhká
Hloubka nálezu:8 cm
Odevzdáno do: Regionální Muzeum ve Vysokém Mýtě
25 hlasů
25 hlasů
zobrazeno:
1591x,
komentářů:
17,
nálezce:
quo_vadis quo_vadis
vyfotografováno:
30. ledna 2022,
vloženo:
5. února 2022

Komentáře

👌to je z nějaké společné, Víchem organizované akce ?

Radost to číst Martine. Gratuluji k nevšednímu nálezu :-)

Je to prostě paráda, číst tvé příspěvky.
Mezi tou hlušinou, dokola se opakujících všedních nálezů jsou tvé vklady živou vodou.

Velmi zajímavé, báječné.

Další náplast, na těžce poraněné LP 👍

Smekám 👍

pěkná práce, gratuluji ;-)

Blahopřeji k nálezu a velmi obsáhlému seznámení s touto mincí LP má takto fungovat abychom se více dozvěděli.

Gratuluji! Měl jsem také tu čest a nález putoval do muzea v Rychnově nad Kněžnou, pokud si to správně pamatuji, taky o něm někdo něco psal, ale odkaz na publikaci nemám :-( těch nálezů bude mnohem víc, ale v dnešní době se to nestíhá zpracovávat...

Akorát pokud si to správně pamatuji, tak tenkrát byla mincovna určena jako Vratislav... tady máš Kutnou Horu...takže nevím co je pravda...

8-) Gratulace.

Hezký příspěvek Martine. A nález samozřejmě také. Díky ;-)

Vratislav ne, je to KH.

Parádní kop a super čtení díky

pro L2021PS : Sólo akce. Ale kousek vedle jsem byl několikrát na akci s kamarády, kteří jsou v úzkém týmu u pana Vícha. Tam jsem nalezl prvního římana, který se stal i mou nejstarší mincí (je na LP). Bez povolení se tam ale nedostaneš.

pro namora: U některých nálezů je možnost Romčo jít do větší hloubky. Někdy to dohledávání informací k tomu co jsi objevil, přinese spoustu zajímavých zážitků i setkání. A když můžu a to už jde, jelikož jsem syna vyprovodil na střední, rád se podělím.

Ráda jsem si početla!!! :-)

quo - tak se budeme těšit na další příspěvek :-)

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru