Dýmka - prosím o určení

Půdní nález z jílu s rákosem. Stavba domu se datuje někdy kolem roku 1860. Materiál dymky asi pálená hlína.
Netuším odkud k čemu a jak může být dýmka stará.

Kategorie artefaktu

Identifikovaná kategorie:
Názory uživatelů: Fajfky (2 názory), Porcelánové Fajfky (1 názor) Hehous: Porcelánové Fajfky, Invictus: Fajfky, vcelka: Fajfky

Přihlaste se a pomozte určit tento nález.

Fotografie

Dýmka - prosím o určení
Dýmka - prosím o určení
Dýmka - prosím o určení
Dýmka - prosím o určení
Dýmka - prosím o určení
Dýmka - prosím o určení
Dýmka - prosím o určení
Dýmka - prosím o určení
Dýmka - prosím o určení
Dýmka - prosím o určení
Dýmka - prosím o určení

Okolnosti nálezu

Lokalita:Moravskoslezský kraj
Stav půdy:Suchá
5 hlasů
5 hlasů
zobrazeno:
1613x,
komentářů:
10,
nálezce:
vencator vencator
vyfotografováno:
20. července 2020,
vloženo:
21. července 2020

Komentáře

Pěkná moc :-)

Krásná :-)

Na té první fotce to teda moc jako dýmka nepůsobí :-D

Na poslední fotce je vytlačena značka výrobce. Bohužel ji nerozeznám, zkuste někdo jiný. ;-)

Ahoj. Jsem dýmkař- dýmky mám, ale takovou jsem ještě neviděl. Hliněný dýmky byly většinou bílé s glazurováním aby se dobře čistily. Rozdíl mezi hliněnou a z briáru je, že z ní můžeš kouřit prakticky celý den. Dřevo se nasákne vlhkostí a dýmka by tzv. zkysla (správně po kouření by jsi měl počkat min. 24h. aby vyschla). U hlíněných to neřešíš- vyklepneš, vyčistíš, nacpeš a kouříš. Troufnu si tvrdit že tohle je buď modní výstřelek, nebo je starší jak 1860 (na plakátu výstavy dýmek jsem viděl čistě červenou jako cihla a ta byla hooodně stará) a nebo je to jenom dekorace. Vyfoť krček dýmky (tam kam se nasazuje naustek)- podle toho jak je dělaná vevnitř se vyvrátí jestli je to dekoračka. Rozměry by se taky hodily- pokud je malá nemusí to být dýmka ale šlukovka. Průměr tabákové komory by byl zajímavý údaj. ;-) Za palec a pokusím se prohledat dýmkařský forum jestli něco neobjevím ;-)

Fotky donahrány. Moc diky.

Super práce- podle toho jak je dělaná a jakou má velikost, tak se z ní opravdu kouřilo. ;-) Na dýmkařské forum jsem dal fotky, uvidíme co tamní matadoři vybádají. Budu přeposílat 8-)

Tak jsem dostal rady na dýmkařském foru. Vygoogli si pdf "Keramické dýmky v archeologických nálezech" a nejenom že je to zajímavé počtení, ale i se mi zdá že by mohla být tato dýmka z turecké dílny. Používali i soudkové tvary a cituji: Tophane – dnes předměstí Istanbulu –dosáhlo věhlasu především díky velmi kvalitním dýmkám zčervené hlíny s engobou.
Navíc ta značka na krčku vypadá exoticky (jako rozsypaný čaj a nebo tabák? ) Každopádně na 100% by to určilo muzeum, možná by nebylo od věci ho kontaktovat a třeba by měli o dýmku zájem jako exponát.

Ještě jedna citace komentáře: v Uhersku v 19. století působila fa Zachar v banské Štiavnici a podobné "čibuky" vyráběli. Jestli byla nalezena na jižní moravě tak by mohla být od nich. Jinak je asi vyráběl kde kdo. Ale viděl bych to spíš na to Turecko.

Moc děkuju. Přidávám zajimave odkazy. Zkusil jsem dýmku prohnat přes google Lens. Stranky jsem překládal přes google translator.

https://starcheolog.livejournal.com/365645.html

http://azovmuseum.ru/news/24543.html

http://coins.su/forum/topic/217722-trubka-kuritelnaya/

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru