"Echt" sekera

Několikatýdenní hledací půst byl znát (chronický polní specialista) a tak jsme se s kolegou domluvili, že zajedeme do domluveného lesíka v "našem" rajónu. Některé části jsou pěkně choditelné i uprostřed vegetační špičky a dokud se člověk nezpotí kopáním podkovy v půlmetru, tak ho ani téměř neotravuje lesní havěť.

Jak už to tak bývá, v lese jsme se hned oddělili a jediná nápověda souřadnic toho druhého byly tóny našich detektorů, které byly tlumeně slyšet z povzdálí.

To si takhle kopu již asi patnáctý kus alobalu, který se stále hlásí v té sámé škále id, ale co kdyby náhodou, že? Když v tom najednou volání mého jména, jelikož jsem vydedukoval, že kolega je minálně 80 až 100 metrů ode mne, okamžitě jsem vytáhnul mobil, protože jsem nechtěl hučet na celý les.

Já: "Copak, je tam agečko?"
K: "Hele mám sekeru"
Já: "Je zelená?"
K: "Jo"

Okamžitě jsem zanechal kopání dalšího alobalu a valil jsem sviňským tempem ke kolegovi.

Sekera se potvrdila a já tak okamžitě, ač přes absenci signálu, kontaktoval mého kolegu a specialistu na tyhle staré věci, který mi potvrdil, co jsem si už myslel.

Již jsem začal shánět číslo i na našeho společného archeologa, nicméně řekli jsme si, že zkusíme dohledat a pokud bude byť jen jeden další kus tak voláme. Nicméně i přes další hodinu na cca 30m se nám již další kus či kusy najít nepodařilo a my tak nemuseli v tento sváteční den svolávat kolegy na výjezd.

Tato sekyra je momentálně ve fázi určování, náš společný archeolog bude v nejbližších hodinách kontaktován a v září bude odevzdáno i s dalšími společnými věcmi, které jsme našli nebo ještě do té doby najdeme.


Foto jsem použil umělečtější již po vytáhnutí artefaktu, foto nálezového stavu bude dodán našemu kolegovi Archeologovi, taktéž máme zaznamenanou GPS polohu a hned jak to bude možné, bude dohledávka s poctivou prospekcí.

Mám radost z toho, že tento kus bude odevzdán a kdo ví, třeba se příjde na to, že máme novou lokalitu osídlení.

Tímto díky Martinovi, který tento nález našel a postaral se tak o luxusní zážitek a taktéž děkuji Petrovi, který mi i přes absenci datového signálu uprostřed lesa, dokázal navést a poradit a též hrubě zařadit i přes prvotní nekvalitu nálezových a roztřepaných fotek.


Děkuji

Lovu zdar!

Jestřáb

Kategorie artefaktu

Identifikovaná kategorie:
Názory uživatelů: Sekery s laloky (4 názory), Sekery (1 názor) Lukas87: Sekery s laloky, Ghost88: Sekery s laloky, Dejv358: Sekery, Tom78: Sekery s laloky, petr86pm: Sekery s laloky

Přihlaste se a pomozte určit tento nález.

Fotografie

"Echt" sekera
"Echt" sekera
"Echt" sekera
"Echt" sekera
"Echt" sekera
"Echt" sekera

Okolnosti nálezu

Stav půdy:Suchá
Hloubka nálezu:10 cm
Odevzdáno do: Archeologický ústav AV ČR Praha
21 hlasů
21 hlasů
zobrazeno:
2452x,
komentářů:
8,
nálezce:
jestrab jestrab
vloženo:
7. července 2023

Komentáře

Supr počtení,sekyra parádní!!!👍😁

Parádní nález, počteníčko i přístup - takže u mě za klobouček ;-)

Pěkný ;-)

Super kop. :-) :-) :-)

Nádhera :-)

Děkuji bratři ve zbrani.

Kraska, gratulka!

Koudelnikuv.syn - díky za určení a všem ostatní taky!

Zmizelej - data dodáme x)

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru