Flákl do něj blesk

Tak takhle dopadl 10 krejcar do kterého uhodil blesk. Chudák kolečko. )))

Údaje o minci

Identifikovaná mince: František Josef I. (1848–1916) – 10 Kreuzer (10 Krejcar) (č. 95) František Josef I. (1848–1916) 10 Kreuzer (10 Krejcar)

Názory uživatelů

Území ražby:
Panovník: František Josef I. (1848–1916) (1 názor)
Rok ražby: 1870 (1 názor)
Nominál: 10 Kreuzer (10 Krejcar) (1 názor)
Materiál: Stříbro (Ag) (1 názor)
Č. mince: František Josef I. (1848–1916) – 10 Kreuzer (10 Krejcar) (č. 95) (1 názor) Hujer71: 95

Přihlaste se a pomozte určit tuto minci.

Fotografie

Flákl do něj blesk
Flákl do něj blesk

Okolnosti nálezu

Lokalita:Středočeský kraj
Stav půdy:Vlhká
Hloubka nálezu:10 cm
Použitý detektor:Minelab E-trac
2 hlasy
2 hlasy
zobrazeno:
1030x,
komentářů:
19,
nálezce:
Hujer71 Hujer71
vyfotografováno:
10. října 2016,
vloženo:
11. října 2016

Komentáře

Tak ten tutově prošel "kamnama" (ohněm)! :-O

Hm tak ten tutově dostal bleskem 8-)

Na louce se vypalovala tráva,pár jsem jich takhle našel.To by byla velká náhoda ,aby to slízl od blesku a hlavně bys ho asi už nenašel.

Nevím jaká náhoda když koukáš na bednu tak občas v počasí hlásej kolik uhodilo blesku a jsou to velká čísla. A v polích už jsem našel takových škvarku hromadu. Když po povrchu přejde oheň tak to nespálí nic jiného než trávu.

A hlavně tam nahoře je poznat že to tam šlo a dolu jedou paprsky. Z ohně by to vypadalo jinak.

Jako titulek je to vtipný a originální, "vo tom žádná", ale realita byla jistě poněkud prozaičtější. Dddd... Si to zkus, bacit do něčeho takovýho bleskem... Takovejch jsem už v práci roztavil.

Ok máte svoji pravdu já svoji tak já si to nechám jak je a vy si to řešte 8-)

Ty vaříš Rum a ne pouštš blesky

Našel si ho v zemi...tak byl uzemněný, tenhle zkusil křest ohněm. Howgh 8-)

blesk má obrovskou energii, takže v místě dopadu by z krejcárku nic nezbylo - i když je v zemi
- blesk je po dopadu rozdělen na "paprsky", které jdou do stran a jestli byl krejcárek v cestě - i pár desítek metrů od epicentra, tak by mohl -teoreticky- utrpět

hujer metelesku blesku :D na facebooku existuje skupina kde se bavi elektrikarskyma kuriozitama. hod jim to tam se svoji teorii... ti se pochcijou smichy

Se pochčiju z tebe. Kolikrát si našel různé škvarky v polích? Hodně krát že jo. Chceš mě říct že všechno to roztavené sklo a podobně je od vypalování trávy? Dochází ti kolik potřebuješ stupňů na tavení skla a ruznejch kovů?

To Hujer71: Tak se nerozčiluj! Nestojí to za to... Jen jednu kontrolní otázku: Ty si fakt jako myslíš, že do tý mince prásknul blesk? To fakt jako myslíš vážně? Většina to tu bere jako "prdel"!

Jestli si to chceš vyzkoušet, tak vezmi tu samou minci, pistoli s propanbutanovým hořákem (malej nebo velkej, ale je to jedno - prodává se to v železářství, taková sada). Pak tu minci dej na nehořlavou podložku (nějakou cihlu, třeba komínovku nebo něco keramickýho) a začni pomalu zahřívat. Pak postupně žíhat a pak lehce tavit. Ale musíš včas s tou pistolí a s tím hořákem uhnout, protože jinak tu minci roztavíš do kuličky. Výsledek natavení by měl být podobný tomu, co jsi našel ty. Takové teploty se dá pohodlně dosáhnout i v kamnech. Ale k natavení mohlo dojít i při požáru, např. nějakýho baráku. No a možná, že ten barák chytnul od toho jak do něj prásknul blesk. Takže... Metalesku blsku... 8-)

Já bych tipovala spíš ty kamna. Dřív se vymetla světnice,co šlo spálit,to se spálilo a zbytek šel na hnůj (i s tím popelem z kamen), kterej se pak vyvážel na pole.Takhle se čistily i kovárny.Těch strusek co se dá najít na polích jsou mraky.Pravděpodobnost zásahu bleskem je mnohonásobně menší než spálení v kamnech,ale nevylučuji to. 8-)

Na stříbro je potřeba cca 1000C to při pálení trávy fakt nedáš. A propanovej hořák mě jako simulace hoření trávy nepříjde jako vhodnej. Ta pětka bylo podle mě docela dost peněz aby to něko házel do kamen. Ale každej má svoji pravdu a nikomu se nechce ustupovat. A fakt se nerozčiluju to pochcávání se byla reakce na předchozího pisatele.

To Hujer71: Je vidět, že jsi to evidentně nikdy nezkoušel. Běžně rozšířené slitiny stříbra se ti začínají tavit už tak při 800, 850 °C (záleží na rozměru/velikosti předmětu). Já nepsal nic o trávě, to byl asi někdo jinej. Proč né propanbutanovej hořák? Je to běžná pomůcka používaná k tavbě.

Deset krejcarů byla zcela běžná mince, kterou měl ve svý době každej. Nic zvláštního a extrovního to nebylo. Vždyť v tý době platily zlatníky, dvouzlatníky, zlatý dukáty a zlatý zlatníky a taktéž papírový peníze. To byly mince a bankovky s vyšší nominální hodnotou!

Ve zlatnictví se k výrobě novýho materiálu používají podobně zničené mince jako je ta tvoje. Pár desítek let jsem se tím živil, tak možná vím o čem to je... Ale nemá smysl ti brát tu tvoji představu o blesku...

asi nemá 8-)

Hujere ty seš "blesk" :D :D po dlouhé době sem se dobře pobavil :D

Normálně se dříve pálilo všechno, oblečeni, starej nábytek... Popel se potom vyvážel na pole.... Proto nacházíme ty smradlavý stavený kovy ;) blesk tu minci na 99,999999% nezničil :D

8-)

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru