Františkův čtvrťák

sobota 13.11. byla mlhavá, zakaboňená a občas i jemně sprchlo. Ani tato nepohoda mě ovšem neodradila od hledačky. Vyhlídnul jsem si políčko u cesty schované za vzrostlými křovisky. Už dvakrát se mi tam nedávno zastříbřilo tak jsem očekával, že série bude pokračovat.

No naplánoval jsem si to hezky, ale udělal jsem jednu zásadní chybu – zapomněl jsem si doma svačinu, což jsem zjistil až na poli. Ještěže čajíček v termosce byl na svém místě v batohu, protože tam tak nějak pořád mrholilo a byla docela zima.

Jak už to v blízkosti okresek bývá, pípalo to tam skoro všude. Plíšky, drátky, prázdné nábojnice a další marast. Kopal jsem jednu jamku za druhou až se ze mě kouřilo. Po třech hodinách bezvýsledného kopání jsem toho začínal mít právě dost. Blížila se dvanáctá a mě už kručelo v břiše. No jo ale přece nepojedu s prázdnou domů…Ha támhle na tom stromě u cesty jsou ještě nějaká neopadaná jablka. Sice jemně přejetá mrazem, ale trochu energie na další kopání bych potřeboval…Za chvíli již hltavě chroupu ve stoje jablko a přemýšlím co dál.

Nic, toto pole se mnou dnes nějak odmítá spolupracovat, však ono není samo na světě. Tady to zabalím a přejdu 400 či 500 metrů tam na to zdánlivě hluché pole kde široko daleko nevede žádná cesta.

A dobře jsem udělal. Už prvním kopem na novém poli nalézám pěknou svátostku Mater Dolorosa (Panna Marie Sedmibolestná) a pak ještě několik docela zachovalých měďáků. Mezi nimi i tento františkův čtvrťáček, který jsem předtím našel jen jednou a to ještě totálně sežraný. Kupodivu se podle všeho nenalézá tak často, jak bych si myslel. Františkův jednokrejcar je na našich polích a lukách nejspíš o dost rozšířenější.

Domů se mi nakonec jelo docela fajn…

Ať to pípá:-)

Údaje o minci

Identifikovaná mince: František II (I.) (1792–1835) – 1/4 Kreuzer (1/4 Krejcar) (č. 599) František II (I.) (1792–1835) 1/4 Kreuzer (1/4 Krejcar)

Názory uživatelů

Průměr: 18,0 mm
Váha: 0,90 g
Území ražby:
Panovník: František II (I.) (1792–1835) (1 názor)
Rok ražby: 1800 (1 názor)
Nominál: 1/4 Kreuzer (1/4 Krejcar) (1 názor)
Materiál:
Č. mince: František II (I.) (1792–1835) – 1/4 Kreuzer (1/4 Krejcar) (č. 599) (1 názor) Zlatokop777: 599

Přihlaste se a pomozte určit tuto minci.

Fotografie

Františkův čtvrťák
Františkův čtvrťák
Františkův čtvrťák
Františkův čtvrťák
Františkův čtvrťák
Františkův čtvrťák

Okolnosti nálezu

Stav půdy:Vlhká
Hloubka nálezu:10 cm
Použitý detektor:GM One
7 hlasů
7 hlasů
zobrazeno:
415x,
komentářů:
5,
nálezce:
Zlatokop777 Zlatokop777
vloženo:
15. listopadu 2021

Komentáře

Paráda :-)

Krásný kousek gratulujeme 👍

MadelnMoravia a Hrobar1: díky :-)

Excelentný kúsok historie ;-) ;-)

Díky :-)

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru