Fuj bum bum💥

Gewehr sprenggranate 30. Sice jsem nic jinýho nenašel, ale tak aspoň je o jednu mršku míň😃. PČR přivolána, na pyrotechnika jsme nečekali, protože měl přijet zhruba za dvě hoďky a byla pěkná kosa, ale mělo by to být nějaký nebezpečnější svinstvo, takže předpokládám, že to odpálili na místě. Přidávám nějaké ilustrační fotky, aby jste věděli, o co jde. Dalo se to odpálit buď z pušky, nebo se odšrouboval ten konec a hodilo se to.

Kategorie artefaktu

Identifikovaná kategorie:
Názory uživatelů: Puškové granáty (1 názor) Matex: Puškové granáty

Přihlaste se a pomozte určit tento nález.

Fotografie

Fuj bum bum💥
Fuj bum bum💥
Fuj bum bum💥
Fuj bum bum💥
Fuj bum bum💥
Fuj bum bum💥
Fuj bum bum💥
Fuj bum bum💥

Okolnosti nálezu

Lokalita:Vysočina
Stav půdy:Mokrá
Hloubka nálezu:30 cm
Použitý detektor:Vanquishek 540
5 hlasů
5 hlasů
zobrazeno:
1370x,
komentářů:
19,
nálezce:
Matex Matex
vyfotografováno:
4. února 2023,
vloženo:
4. února 2023

Komentáře

Tohle neodpaloval na místě,tohle vypadá ještě dobře podle mě to naložil a odvezl někam na trhací jámy.👍 každopádně dobře jsi udělal že jsi zavolal. Máš palec nahoru 👍 ať se ti daří lepší nálezy bejku šikovná 👍☘️✌️

Pěknej ;-) :-D také jsem ho už našel,dokonce dvakrát :,-( :-)

Hezká práce.

Hezká práce.

No nevím.Ale tohle se odpaluje jen z pušky😄😄

a k tomu se fasovala nějaká slepá patrona, která to vymetla?

jj, ale ta tam nebyla

Fuj potvora

marczus + Hrobar2 kecy v kleci
u tohoto puškáče nelze díky předtvarovaným drážkám poznat jestli byl vystřelen a je tak plně odjištěný, nebo je nepoužitý. Tudíž je nebezpečný pro přepravu.

Gewehr Sprenggranate.30 existoval ve čtyřech typech a několika výrobních variantách lišících se materiálem.
První typ měl nárazový zapalovač a autodestrukci (11sek), navíc třecí zapalovač pro házení rukou.
Zjednodušený už pak neměl autodestrukci no a nakonec odstranili i třecí zapalovač a zůstala pouze možnost vystřelení z granátometu. Poslední byl cvičný typ.
Tuto munici je tedy možno využít nejen k vystřelení puškou, ale v případě nouze je možno ji házet jako ruční granát.
Granát sestává z dutiny s pentritovou náložkou, rozbuškou a zápalkou. Vepředu je nárazový zapalovač se zápalkou. Na spodním díle je drážkovaný šroubovací tubus se zpožďovačem autodestrukce (11s) a s odjišt'ovací šňůrou třecího zapalovače. Těleso je z tažené oceli válcovitého tvaru. Pro identifikaci je opatřeno žlutým nátěrem, sloužícím současně jako ochrana proti korozi.
Třecí zapalovač, odjišťovaný jako ruční granát vytržením šňůry, má zpožďovač, zajišťující iniciaci zhruba 4,5 sekundy pro odhození. Je to obdoba systému použitého u vejčitého ručního obranného granátu. K normální iniciaci při vystřelení tříštivého puškového granátu má granát vysoce citlivý nárazový zapalovač, který je ovšem zcela bezpečný při transportu i manipulaci.
Na spodním díle válcového těla granátu je našroubován díl s drážkami, které zapadají do drážek výmetné hlavně. Právě pod tímto dílem se skrývá jednak šňůra pro ruční iniciaci, jednak autodestrukční zapalovač se zpožďovacím zařízením. Ten se zapálí plamenem v okamžiku výstřelu z hlavně a slouží především k tomu, aby byla zaručena exploze i tehdy, pokud by granát nedopadl úderníkem na cíl. V takovém případě dojde k explozi zhruba 11 vteřin od výstřelu.

https://imgway.cz/s/4P6f

Remington díky za info.Ted jsem chytrejší.Ale já netrvdil že je ,nebo není vystrelený.Uz jsem jich našel několik a vím jak je nevyzpytatelnej tenhle granat a v terénu bych na to nespolehal.Takže tvoje poznámka ke mě jsou jen kecy v kleci ;-) :-)

hele, Ty ješku v kleci, mistr Remington reaguje na to, že se to jako odpaluje pouze z pušky

"Tuto munici je tedy možno využít nejen k vystřelení puškou, ale v případě nouze je možno ji házet jako ruční granát."

Remington ty kaňoure. 😉🤣✌️ Můj názor je takový že ho pyrotechnik odvezl. Neřeším jesti ano či ne 👍☘️ a jsem o tom opravdu přesvědčení. Jinak s tebou souhlasím.✌️ A Nezlob nebo ti pošlu čerstvě stočený hradecký rum 😮🤣☘️☝️ ať se ti daří bejku šikovná 👍☘️💣

Hele ty Červenačku přečti si to znovu jak muj první koment tak odpoved od tveho mistra než tu tu budeš zase kvákat :-DJa jsem fakt neřešil jestli byl vystrelenej nebo ne a na ten tvuj dodatek jsme si to vysvetlili.,tak vychladni.. ;-) :-D

kvááámarkuzsi, já kvááá oproti někomu kvááá číst umím, tímto kvááánálezem se dá nejen kvááástřílet, ale dá se s ním i kváááházet :-D :-D
- o kvááávystřelení, nebo nekváááávystřelení tu kváááákáš pouze Ty :-D :-D

blablabla..bla ,bla blablabla... :-D :-D

tak si prečti znova muj nick ty vládce vesmíru.. :-D :-D

No já to chápu tak, že poznámkou o neurčitelnosti vystřelení reagoval Rem. na Hrobaře (odvoz)
a ten dlouhý popis typů je reakce na marčuse (házení rukou)

áno, kolegyně Diblice, přesně tak - nevím, proč si náš Blabla vsugeroval něco jiného

Jejda tolik reakcí pro nic. Omlouvám se že jsem někoho urazil

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru