Generalissimus Albrecht z Valdštejna

Tak kam pojedeš dneska hledat? Do lesů nad údolí a soutok těch dvou řek co se tam podle pověsti říká ,,Vlčí chřtán‘‘ a kde se za třicetileté přepadalo o sto šest. Třeba tam najdu malou truhličku.
Po třiceti minutách co jsem zamkl auto a snažil se přes houští v prudkém srázu sestoupit k řece a kdy jsem táhl Žeryka za sebou, se ozval čistý signál. Co to tu je? Z vrstvy hrabanky na mě vykoukne stříbrňák. Nazdar Ferdo, co ty tady děláš? Máš tady bráchu? Zvednu Žeryka a se slovy ,,hledej Žeryčku hledej‘‘ začnu prohledávat okolí. Po deseti minutách jich mám patnáct a Žeryk stále dává najevo přítomnost dalších.

Ahoj všem.
Samozřejmě se jedná o starší nález.
Tak po malém úvodu jak se to vše seběhlo, následovalo doma čištění, které skončilo někdy kolem půlnoci. Nejmladší mince nám prozrazuje, že soubor byl ukryt či ztracen po roce 1641 a celková hodnot mincí nasvědčuje, že se jedná o několika málo denní plat nádeníka.

Razitel jedné mince ze souboru, který obsahoval ražby šesti osobností, je Albrecht Václav Eusebius z Valdštejna, vévoda frýdlantský a meklenburský, kníže zaháňský a velkohlohovský. Asi je jen málo lidí, kteří neznají osud jedné z nejznámějších postav třicetileté války. Pro mě se hned po částečné očistě, kdy jsem zjistil, komu tato ražba náleží, stala tato mince topovým nálezem a srdeční záležitostí. První věcí, která mi proběhla hlavou, byla, že mladý Albrecht se stal ve dvanácti letech sirotkem (máma mu zemřela v roce 1593 a otec 1595) a jeho poručníkem byl Jindřich Slavata z Chlumu a Košumberka. A tak Albrecht bydlí u nás v Luži na hradě Košumberku, kde přímo na něm navštěvuje českobratrskou školu založenou Divišem Slavatou z Chlumu a Košumberka někdy po roce 1540 a opouští ji po Jindřichově smrti v roce 1599.

Po rodinné poradě bylo odsouhlaseno, že následující léto bude ve znamení ,,Po stopách Albrechta z Valdštejna‘‘. Prodloužený víkend v Chebu, Jičíně … toulky po frýdlantském vévodství. Už ani nevím, kde to bylo poprvé, co jsem byl vyzván rodinou, abych si nechal narůst vous jako Albrecht. Ze začátku jsem to odmítl, ale časem jsem o tom začal uvažovat. Rané baroko, lahoda pro oko. Tak já to prubnu. Věnoval jsem mu rok a myslím, že se to povedlo. Déle bych to nenosil, ale jednou na stará kolena se k tomu určitě vrátím.

O Albrechtovi by se dala napsat spousta zajímavých věcí, ale i otázek. Tak třeba rozhodnutí o jeho odstranění, které učinil Ferdinand II., bylo ovlivněno jen tím, že Albrecht koketoval s protivníkem, nebo bylo učiněno i na základě výše dluhu? Ferdinand vůči Albrechtovi měl závazky, které činily tři milióny zlatých. Asi určitě to napomohlo.

V roce 1975 zkoumal Albrechtovy ostatky antropolog doc. MUDr. Emanuel Vlček a prokázal, že za veškerým onemocněním stála příjice – syfilis. Netrpěl ani dnou ani pakostnicí. Jestli se jí nakazil na kavalírské cestě po Evropě, na kterou se vydal v roce 1600, během válečného pobytu v Košicích roku 1605 či později se s určitostí k povaze onoho onemocnění nedozvíme. Každopádně vzhledem k jeho zdravotnímu stavu, v jakém přijel do Chebu před osudným dnem, vše nasvědčovalo tomu, že by jeho život, nebýt onoho aktu, trval ještě nanejvýše několik málo měsíců.

Albrecht z Valdštejna je velmi zajímavá postava našich dějin. Dodnes je středem zájmu historiků i amatérských, spisovatelů, dramatiků, básníků, malířů, filmařů, hudebních skladatelů, životopisců a jiných umělců a to nejen u nás, ale i v zahraničí. První drama o jeho smrti bylo napsáno už v samotném roce 1634. Jediná osobnost, která mu může v tomto konkurovat je podle historiků Napoleon Bonaperte.

Sázka o sobotní oběd.
Jednou vám takhle čekám na teuere polovičku ve Vodičkově ulici mezi Václavským a Karlovým náměstím v Praze, už s vousem v plné kráse a pozoruji Homo mobilus v době betonové. Zároveň však cítím, že i já jsem někým pozorován. Z nedaleké zastávky mě pozoruje starší manželský pár. O něčem se baví a koukají na mě. Zahledím se na ně, pokývnu hlavou na pozdrav a už jdou ke mně. Ježkovy oči. Po pozdravení se mě začali vyptávat, zda jsem nehrál v nějakém historickém filmu, že prý paní někoho připomínám. Hned jsem si vzpomněl na film Bůh s námi. Že bych je trochu potahal za nos? No raději ne. Chvilku si povídáme, pak se rozloučíme a při jejich odchodu zaslechnu. ,,Prohrála jsi, v sobotu vaříš rajskou‘‘ Á pán rád rajskou. Co by asi vařil on, kdybych se rozpovídal?

No a to je asi tak všechno. Všechno ne, je to asi tak jedno promile, ale i tak to stačí.

S pozdravem Martin

Literatura a obrazová příloha:
Luže v dějinách_Díl 1_Emil Voráček a kol.
Bílá místa České historie 1_Jiří Bílek
Albrecht z Valdštejna a Cheb_Jaromír Boháč a kol.
Vzestup a pád ,,Proradné šelmy‘‘_Zbyněk Černý a kol.
Duševní život Rudolfa II. a jiných osobností_Eugen Vencovský
http://www.dobsin.cz/wp-content/uploads/text_k_navrhum_vlajky_a_znaku.pdf

Údaje o minci

Identifikovaná mince: Albrecht z Valdštejna (1623–1634) – 3 Kreuzer (3 Krejcar) (č. 2713) Albrecht z Valdštejna (1623–1634) 3 Kreuzer (3 Krejcar)

Názory uživatelů

Průměr: 20,2 mm
Váha: 1,42 g
Území ražby: Čechy do roku 1637 (1 názor)
Panovník: Albrecht z Valdštejna (1623–1634) (1 názor)
Rok ražby: 1628 (1 názor)
Nominál: 3 Kreuzer (3 Krejcar) (1 názor)
Materiál: Stříbro (Ag) (1 názor)
Č. mince: Albrecht z Valdštejna (1623–1634) – 3 Kreuzer (3 Krejcar) (č. 2713) (1 názor) quo_vadis: 2713

Přihlaste se a pomozte určit tuto minci.

Fotografie

Generalissimus Albrecht z Valdštejna
Generalissimus Albrecht z Valdštejna
Generalissimus Albrecht z Valdštejna
Generalissimus Albrecht z Valdštejna
Generalissimus Albrecht z Valdštejna
Generalissimus Albrecht z Valdštejna
Generalissimus Albrecht z Valdštejna
Generalissimus Albrecht z Valdštejna
Generalissimus Albrecht z Valdštejna
Generalissimus Albrecht z Valdštejna
Generalissimus Albrecht z Valdštejna
Generalissimus Albrecht z Valdštejna
Generalissimus Albrecht z Valdštejna

Okolnosti nálezu

Lokalita:Pardubický kraj
Stav půdy:Suchá
Hloubka nálezu:8 cm
44 hlasů
44 hlasů
zobrazeno:
2325x,
komentářů:
27,
nálezce:
quo_vadis quo_vadis
vyfotografováno:
21. ledna 2022,
vloženo:
29. ledna 2022

Komentáře

Krásná gratuluji 👍

Vložiš je všechny ?

Mazec.gratulace👍

Krása 👍😃 i zpracování 👍😊

Mince pěkná a omáčka se ti taky povedla. :-)

Ty jsi mazák, Martine, perfektní příspěvek od shora dolu. Až dolu! :-D :-D

Velká gratulace! Zrovna ty si fakt zasloužíš je najít. Děkujeme za pěkné fotky. Přeji ti, ať se ti ještě nějaký objeví pod cívkou. :-)

Taky se připojím s gratulací, pěkné vše :-)

🎩dolů,moc pěkný to máš.
Gratulace a👍

Perfektní práce 👍 gratuluji 👍💪 .

moc pěkná mince a čtení také, grt.grt. ;-) ;-)

Veliká paráda Martine :-)

Povedený kousek... a dobrá práce :-)

krásná trefa i počteníčko,je třeba mávnout nad tím správným místem

Zdarec s ranec Martine. Velmi zajímavé povídání, především část dotýkající se hradu a okolí. To podhradí totiž pamatuje jednoho bezvýznamného člověka a jeho první, trošičku rozechvělé krůčky, na tomto krásném světě..
Zdali máme oba na mysli stejné řeky a jejich soutok, tak jsi prostě machr, protože já tam nikdy nic pořádného nenašel, tedy kromě kulí, kterými je celý svah úplně posypaný, jako by tam Slavata měl nějakou střelnici, ne :-D A termín "Vlčí chřtán" jsem neznal. Díky 👍🍀😉

Gratulace mince krásná a čtení také super. :-)

Paráda! Gratulace! Ještě Portose s Aramisem a můžeš jít do světa! ;-)

Hmm to je luxusní gratulace

Super mince, gratuluju👍 :-) ;-)

gratulace

Pěkný i dobrá omáčka 👍😉

Luxusní nalez i prezentace...👍👍👍

Díky za dokonalý příspěvek. ;-)
Pěkný počtení a super fotoprezentace.
V roce 1623 získal Albrecht do držení i naší vísku.
Nález tedy moc povedený.👍😉

Kolegové v práci si z tebe neutahovali?

pro Hehouse: Ne, ba naopak. Hecovali, ať vydržím a dotáhnu to do konce. Asi po šesti měsících přišla krize. Ono to není jenom o tom, že to roste a trochu se to zastřihne. V noci to lechtá, budí, přeleží se, polibek stojí za pendrek, každodenní mytí, třikrát denně voskovat, pak se dostavil i tik, že jsem je každých pět minut stáčel. Jednu chvíli jsem to chtěl přehodit na styl Tycho Brahe. Ale dokonce to oslovilo i dvě dámy. Ono se tomu i nějak odborně říká, když ženy touží po vousatém muži, ale manželka mi nic nedovolila. :-)

:-D :-D
Zase, která ženská může tvrdit, že měla Albrechta Valdštejna v posteli. :-D
Prý jsou fousatí muži atraktivnější, proto mi moje žena říká, že mi to nesluší. ;-)

Nález fakt povedený a rád jsem se zase něco dozvěděl. ;-)

Parádní počin, jako vždy úchvatné. ;-)

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru