Gombik RU - zeleznica/uradnik

Zdarec ... vzhladom na neustale handrkovanie, komu aky typ gombika s RU orlom patril (udajne dostojnik) tuto tematiku definitivne ukoncujem tymto prispevkom. Dovolil som si pridat dva obrazky z dobovych katalogov, z ktorych je absolutne jasne, kto ich nosil.

Gombiky s vrubkovanym okrajom - zeleznice RU
Gombiky s hladkym okrajom - uradnici RU

Kategorie artefaktu

Identifikovaná kategorie: neznámá

Přihlaste se a pomozte určit tento nález.

Fotografie

Gombik RU - zeleznica/uradnik
Gombik RU - zeleznica/uradnik
Gombik RU - zeleznica/uradnik
Gombik RU - zeleznica/uradnik
1 hlas
1 hlas
zobrazeno:
507x,
komentářů:
12,
nálezce:
Horasul Horasul
vyfotografováno:
14. května 2023,
vloženo:
14. května 2023

Komentáře

Ahoj, nemas pravdu tenhle je všeobecný, používala ho i RU armada, doporučuji navštívit Vojenské muzeum ve Vidni. Je tam jedna z největších exhibic s RU uniformami, take bych doporučil Myslivecke muzeum v Innsbrucku, uvidis ze se pletes.

Ahoj, nemas pravdu tenhle je všeobecný, používala ho i RU armada, doporučuji navštívit Vojenské muzeum ve Vidni. Je tam jedna z největších exhibic s RU uniformami, take bych doporučil Myslivecke muzeum v Innsbrucku, uvidis ze se pletes.

Jinak je dobre ze badas, taky mi neprijde spravne oznacit ho proste jako vojensky.

@PepeTrump - ja vychadzam akurat z doboveho materialu. Moj prispevok, ktory som nahodil je z dvoch roznych dobovych katalogov. RU zeleznicne gombiky mali specifikum, ze mali vzdy bud vrubkovany, alebo bodkovany okraj (tych roznych zeleznic s vlastnymi gombikami bude urcite cez 100 druhov).
Primarne islo o gombiky s vrubkovanym okrajom.

Tie s hladkym to maju komplikovanejsie .... pretoze ich pouzivali uradnici - statny, banici, rozne komisie v ramci armady. Aby sme pochopili toho uradnika s hladkym okrajom .. mohol to byt uradnik akehokolvek uradu .. ci civilny, alebo vojensky sektor.

Snazil som sa objasnit tie gombiky s vrubkovanym okrajom, patriaci zelezniciam. Tie s hladkym ma nezaujmaju, lebo ich pouzivalo velmi siroke spektrum osob.

Ja osobne nemam dovod neverit dvom roznym dobovym predajcom gombikov. Urcite sli podla nejakych jednotnych pravidiel. To, ze vo vysledku to mohlo dopadnut vselijako nepopieram.
Ja robim len do gombikov :)

RU armáda tyto knoflíky nikdy nepoužívala, Pepe pokud jsi je někde viděl na ru vojenské uniformě, pak se jedná o naprosto individuální záležitost, nebo dodatečnou úpravu. Pepe pokud v tom máš jasno a pokud trváš na tom, že byly v ru armádě běžně užívány, vlož prosím tři odkazy na tři různé vojenské uniformy s těmito knoflíky. Tuhle blbost s těmito knoflíky tady kdysi rozšířil Jezero a řada lidí tomu stále věří :-D

Zrovna horasul je podle mě fundovaná osoba, bez vskutku řádných důkazů bych si nedovolil tvrdit, že o knoflících nemá pravdu. ;-)

Harryll, já nejsem moc zvyklý fotit, ale ve Vídni jsem ho viděl našitý na límci uniformy, snad tu najdem někoho kdo si udělá výlet a rozsekne to :D

Harryll, já nejsem moc zvyklý fotit, ale ve Vídni jsem ho viděl našitý na límci uniformy, snad tu najdem někoho kdo si udělá výlet a rozsekne to :D

@all - pridal som este pre istotu slavnostnu galauniformu uradnika zeleznic RU

Když jsem se o to sám zajímal, prošel jsem na netu snad stovky fotografií ru oficíru a tam kde to rozlišení fotografií umožňovalo jenom hladké knofle, s čísly, dělostřelecké a samozřejmě generálské, nikde žádní orli a zrovna tak desítky a desítky ru oficírských uniforem, co jich člověk na netu najde a rovněž tak téměř nic. Knoflíky s orlem jsem našel z těch stovek a stovek uniforem jenom ve třech případech, na jednom důstojnickém zimním límci zeměbrany, s hladkým okrajem, na jedné poddůstojnické slavnostní bílé uniformě vroubkovaný (viz odkaz na můj knoflík) a na jedné husarské uniformě také vroubkovaný, což je jasná blbost a až následná úprava. Pro tu bílou poddůstojnickou uniformu a ten zeměbranecký límec pak nejspíš platí nějaká individuální, nepředpisová úprava:
www.lovecpokladu.cz/artefakty/nalez/ru-knoflik-s-orlem-dustojnik-200096/
Viděl jsem i výrobní katalog pro vojenské knoflíky z roku 1912 a tam se rovněž žádné knoflíky s orlem nevyskytují.

To ano, ale pořád musíš uchopit fakt že je to RU armáda, ne Wehrmacht. Koukni kolik druhů vojsk tenhle kolos měl a každý měl úplně odlišné standarty, exempli gratia jablíčko Roschen, ber v potaz kolik mělo variací, z kolika materiálu, já viděl i oficiální verzi v plastu. Jestli si viděl sto uniforem tak je to ještě málo. Problematika faleristiky a uniforem RU je tak obsáhlá, že na ní nestačí jeden život. Už jenom rozdělení předlitavské armády Arme, Landwehr, Landsturm a to je jenom obyčejná pěchota.

Ne sto, stovky uniforem jsem viděl, za několik let. Už před lety spousta lidí tady říkala Jezerovi, že je to pí..vina, že žádný důstojnický knoflík s orlem nikdy neexistoval a on si pořád tvrdil svou a nikdy nepředložil žádný důkaz a ten důkaz nikdo nepředložil doteď. A jestli někdo myslí, že RU armáda mohla používat stejný knoflíky jako ajzenboňáci, tak to o ru armádě vůbec nic neví, to by bylo pro ru generalitu, ale i pro císaře, naprosto nepředstavitelné. Říkám, předložte někdo důkaz. Nejlíp samozřejmě v podobě výstrojního předpisu, nebo katalogu nějaké knoflíkářské firmy. Nebo někdo pošlete dotaz Ivo Tomášovi, ten v tom má určitě jasno, mě se ho ale otravovat nechce, protože v tom mám taky jasno :-D
info@uniformní-knofliky.cz

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru