Granátový časovač 1914

Na jižním úseku východní fronty, kde proti sobě stály armády Ruska a Rakousko-Uherska, se začaly větší boje odehrávat ve dnech 22. – 25. srpna 1914. Jednotky generála Viktora Dankla se zde srazily s dvěma ruskými sbory. Bitva skončila vítězstvím rakousko-uherských zbraní. V polovině září však podnikly Rusové protiútok na Halič, který se zastavil 50 km východně od Krakova. Následovala série bitev, ale ani jedna strana nedosáhla požadovaných cílů ani velkých územních zisků. Podobný výsledek měly i další boje, které se zde do konce roku 1914 odehrály.

Tyto první bojové operace měly charakter manévrové války, kde dominantní složkou dělostřelectva byla rychlopalná, koňmi tažená polní děla. Ve výzbroji ruského polního dělostřelectva se nacházely mimo jiné i 76 mm polní kanóny vzor 1900 a 1902, které se vyráběly v putilovské zbrojovce Petrohradě. Munici do tohoto kanónu tvořily převážně dva základní typy střel: šrapnelové a tříštivé granáty.

Šrapnely byly plněné kovovými kuličkami s časovanou výbušnou náloží a používaly se proti živé síle. Šrapnel, který vznikl na konci 18. století, byl v průběhu 19. století několikrát zdokonalen a na začátku 1. světové války představoval nejběžnější dělostřeleckou munici. Ve výzbroji armád se udržel od začátku 19. století až do konce první světové války.

Kategorie artefaktu

Identifikovaná kategorie:
Názory uživatelů: Časovač (časový zapalovač) (3 názory) Kex: Časovač (časový zapalovač), : Časovač (časový zapalovač), trident1: Časovač (časový zapalovač)

Přihlaste se a pomozte určit tento nález.

Fotografie

Granátový časovač 1914
Granátový časovač 1914
Granátový časovač 1914
Granátový časovač 1914
Granátový časovač 1914

Okolnosti nálezu

Lokalita:Olomoucký kraj
Stav půdy:Suchá
Hloubka nálezu:20 cm
Použitý detektor:LP Zero 30
4 hlasy
4 hlasy
zobrazeno:
2097x,
komentářů:
2,
nálezce:
Kex Kex
vyfotografováno:
6. května 2014,
vloženo:
11. listopadu 2015

Komentáře

Sakra, tak tomu říkám perfektní prezentace! :-)

parada :-)

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru