Grešle

Po pár hodinách mávání jsme se s Mtabasem sešli uprostřed pole na cigárko, zasedli jsme a kecali. Když jsem dokouřil, říkám kolegovi ze srandy: "Tak schválně, na jaký ágéčko jsem si sednul?" O Půl kroku dál id 14. V díře byla ohnutá mince pokrytá měděnkou. Jako tereziánský haléř jsem jí šoupnul k ostatním nálezům a větší pozornosti se jí dostalo až včera večer při očistě. Nevím, jak moc se grešle vyráběli z mědi, ale se stříbrem má společného opravdu málo. Je to k nevíře, ale jedná se za léta hledání o mojí první "stříbrnou" grešli, takže radost udělala. Určení ponechám na místních borcích, děkuji!

Údaje o minci

Identifikovaná mince: Leopold I. (1657–1705) – 1 Grešle (1 Gröschel) (č. 1233) Leopold I. (1657–1705) 1 Grešle (1 Gröschel)

Názory uživatelů

Průměr: 16,0 mm
Území ražby: České území (1 názor)
Panovník: Leopold I. (1657–1705) (3 názory)
Rok ražby:
Nominál: 1 Grešle (1 Gröschel) (3 názory)
Materiál:
Č. mince: Leopold I. (1657–1705) – 1 Grešle (1 Gröschel) (č. 1233) (4 názory) : 1233, vcelka: 1233, Master2: 1233, Prospektor.cz: 1233

Přihlaste se a pomozte určit tuto minci.

Fotografie

Grešle
Grešle
Grešle
Grešle
Grešle

Okolnosti nálezu

Lokalita:Středočeský kraj
Stav půdy:Suchá
Hloubka nálezu:5 cm
6 hlasů
6 hlasů
zobrazeno:
1205x,
komentářů:
11,
nálezce:
Argill Argill
vyfotografováno:
7. srpna 2020,
vloženo:
7. srpna 2020

Komentáře

Vidím že narovnání se povedlo. Fakt to vypadá jak med že? :-D

Měď

Taky måm pár stříbrňåků, kde vystupuje něď na povrch. Je to pravděpodobně půdní reakcí. Tyhle mince , kterē mají målo ag - i surový materiål pro ražbu byl původně do červena a bělil se v roztoku kyseliny vinné před samotnou ražbou.

Tak tahle je šizená docela hodně. :-( Onehdy jsem to studoval v souvislosti s nálezem pěkného 6 krejcaru a mimo jiné jsem se dozvěděl, že tam toho stříbra fakt moc nebylo a právě za vlády Leopolda se ten podíl ještě snižoval a to nějakým výnosem z roku 1693. Grešli tam sice neuvádí, ale u nejbližších mincí to už bylo jen: krejcar 219/1000 a půlkrejcar dokonce už jen 156/1000, takže bohužel fakt slabota. :-(
Kdybys chtěl, napiš mi do zprávy, mám v PDF knížku speciálně o mincích Leopolda. 8-)

Mám podobnou. Myslím si, že by se mohlo jednat o dobový podvrh.

Falzum to asi nebude. Kdo by pro takovej drobák riskoval oprátku? Spíš bylo chvíli po třicetiletý válce a byl nedostatek všeho, stříbro nevyjímaje... o:-)

Není to podvrh....mám asi dvě stejný. To by ty 1/2 krejcary Karla VI z r. 1712 musely být jasná falza. Přitom mají jen 156/1000 stříbra. To je vlastně už měď. :-D

Přesně tak, tohle falsum nebude - dneska by taky nikdo nepadělal dvoukorunu, bo by se to prostě nevyplatilo. Prostě už tam toho stříbra bylo fakt málo a kdoví, jak to v té době v těch mincovnách dávali dohromady. Někdy to ani nebylo pořádně roztavený a v mincích jsou vidět "ostrůvky" mědi. Tady jim to holt asi ujelo hodně .... :-)

všetci čo neveríte na dobové falza ktorých sa vyrazili miliony tu je jedna práca , robili sa z pocínovanej medi..falšoval sa aj parvus dokonca. da sa urobit aj rozbor kovu a ak by tam bolo aj 10 % ag tak by ho zistil

https://www.nbs.sk/_img/Documents/_PUBLIK_NBS_FSR/Biatec/Rok2012/5-2012/06_biatec12-5_sojak.pdf

Díky, Ohreblo za odkaz! Právě, že se falšovaly drobáky, které se lépe ztratily mezi pravými. Měl jsem na toto téma rozhovor s numismatiky, neboť již mám tři taková falza.

...a včechny 3 určitě grešle Leopolda....

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru