Hrot?

Kolega z práce tvrdil, že kdysi od někoho dostal kamenný hrot. Požádal jsem jej, aby ho donesl ukázat, tak tady je. Je to asi pazourek, nese známky opracování, nicméně na hrot mi přijde co do tloušťky nerovnoměrný. Jedna strana je podstatně širší. Že by třeba šlo o nedodělek?
Co myslíte?
Díky za názory.

Kategorie artefaktu

Identifikovaná kategorie:
Názory uživatelů: Štípaná industrie (6 názorů), Eneolit - nástroje (1 názor) IRONMAN: Štípaná industrie, Ladik: Štípaná industrie, Herry: Štípaná industrie, Mac: Štípaná industrie, lesapan10: Štípaná industrie, Halifax-H1: Štípaná industrie, ajkabaris: Eneolit - nástroje

Přihlaste se a pomozte určit tento nález.

Fotografie

Hrot?
Hrot?
Hrot?
Hrot?
Hrot?

Okolnosti nálezu

Lokalita:Jihomoravský kraj
12 hlasů
12 hlasů
zobrazeno:
1709x,
komentářů:
19,
nálezce:
Centurion Centurion
vyfotografováno:
8. prosince 2002,
vloženo:
16. ledna 2017

Komentáře

Moc pěkný kousek! :-O ;-)

jojo , také mě to napadlo ;-)

pěkný kousek! Už se těším až roztají sněhy a půjdu ňufat, snad se okem taky podaří nějaký takový krasavec. ;-)

Takže spíš nožík, ok? Jo, to je pravděpodobnější. Akorát ten "ůň" nezná nálezové okolnosti, tak ho požádám, ať se to pokusí od nálezce zjistit.
A budu ho lámat na výměnu ;-)

Tohle bych viděl na nový výrobek.

Azaz ty nezklameš :-D máš recht je to opracovaný kladívkem z hornbachu :-D

chodic:tak je pár nadšenců co se tomu věnuje.
http://jaknapazourek.cz/uploads/images/Gallery/20130103/m57.jpg

Tak vzhledem k tomu, že to prý bylo vykopáno v lese při nějakých pracech, řekl bych, že nový výrobek asi ne ee :-D

To si klidne mohl nejaky skautik udelat i tet. Ale jestli je to fakt vykopano tak je to super. I kdyz to na to moc nevypada

Tak jsem teď na vážkách. Mohu to vyměnit za nějaký , pro mě bezcenný dreky z 2. sv., ale takhle nevím. Jsou tu protichůdné názory :-/
Mám to vzít? ;-)

Tohle by byl cca střední paleolit, nalézt podobnou věc je zpravidla dost problém jednoduše proto, že ani běžné zemní práce by na to dosáhnout neměly (i když je možné to najít vzácně i na povrchu). Předmět je celý, z fotek bez jakéhokoliv viditelného opotřebení. Pro někoho, kdo se tím byť i krátkou dobu zabývá, není problém podobný hrot vyrobit.

Jj..chápu...možné je vše a asi to nikdo jednoznačně neurčí, i když to mělo být, jak jsem už psal, nalezené při nějakých zemních pracech v lese. Paradoxně, ještě i s SS dýkou. Zkusím zjistit podrobnější okolnosti nálezu jako je hloubka, přesné místo ap. a uvidím.

kdysi od někoho dostal kamenný hrot.....

málo informací , aby jsme tady licitovali ;-) ať tak či tak je to pěkná věcička .

Azaz163 - Pŕíjde mě že že hrot už má vcelku pěknou patinu to u nových výrobků nevidíš. Měl jsem čest takový hrot najít taky.

Foceno mobilem s bleskem , tak to lehce zkresluje. Pokud se mi podaří zjistit více nálezových okolností, dám to sem ještě jednou a vyfotím při denním světle bez blesku :-)
A díky moc za názory.

Icap: Kde to má patinu? Povrch podle mě vypadá velmi čerstvě.

Neberte ně za slovo, ale myslím bohunicien, časově tedy konec středního až začátek mladého paleolitu, tedy dost možná poslední neandrtálci. Ten načervenalý rohovec by k tomu hezky seděl. Lokalita předpokládám Brno a okolí, je to tak?

Hogofogo správně....okolí Brna :-) Informaci o přesnější lokalitě teprve sháním od majitele předmětu. :-) , který není nálezcem.

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru