Jan II. Kazimír 18 grošů

Jednou jistý moudrý muž pronesl, že na každém poli je stříbrňák. Ten den, kdy se mi tato slova znovu potvrdila, byla poslední říjnová neděle.

Bylo hezky, den úplně stvořený k polnímu pychu. I přesto, že jsem si již dávno vydobyl fotbal a další kratochvíle, požádal jsem o svolení svou drahou polovičku. Beze všeho souhlasila, i když si stejně spíš myslím, že byla ráda, že jsem “vypadl” z baráku. Celý natěšený mířím ke svému vytipovanému poli. Musím říci, že ani nevím proč, ale vždycky mě to tam nějak táhlo. Pole už bylo nějaký čas sklizené a komfort hledání bych označil za 5* z 5. Převedeno do jasné řeči - krásná pozvolna svažující se rovinka, následovaná postupným hledáním za horizontem, hlína krásně kyprá, po JZD mužích na svých strojích ani vidu ani slechu, no zkrátka, co více si přát. Úvodní nadšení však záhy vystřídalo mírné zklamání. Nálezy celkem good, ale nebylo tam nic, co by mě nějak extra nadchlo, celkem dost arsenbronzáků a pár měděných coin. Ale za tu dobu, co hledám, už jsem trochu takové zmlsané howádko a jen tak něco mi už neudělá radost. Z domácí přípravy jsem věděl, že na sousedním poli, kde byla sklizena kukuřice, vedla kdysi cesta. Vzhledem k tomu, že už se začalo stmívat, jsem váhal, zda tam vyrazit teď nebo až příště. Nakonec jsem se rozhodl to tam jít na chvíli zkusit. Pár minut na to jsem se již tetelil blahem :D. Hned na druhý signál bylo pod cívkou to, pro co jsem si tam v onen den přišel – stříbrná mince! "Vysmátej" jak wopice jsem minci opatrně začal čistit. Z mince se vyklubala dvanáctina říšského tolaru Fridricha II. Velikého. Neskutečná radost! Obyčejně bych dané místo začal prohledávat křížem krážem, ale byla už celkem tma a já měl, vzhledem k velkému počtu posedů v okolí, strach, že se k danému místu začnou stahovat místní ostrostřelci.

Nejsem soukromník a proto jsem se svým nálezem pochlubil svému odvěkému kamarádovi Pavlovi. Neopomenul jsem také samozřejmě svého učitele Maa. Oba dva mi nález pochválili a slíbili mi, že se mnou vyrazí na dohledávku. A jak se řeklo, tak se také udělalo. Nebudu se tady rozepisovat do zbytečný detailů. Pointa je taková, že jsme dorazili na dané pole, ovšem byli jsme nemile překvapeni klukama z JZD, kteří tam po poli metali hnůj. Ze začátku jsme se nechtěli nechat odradit, ale nakonec naše důstojnost pro nás byla více, než náš chtíč. Přeci jenom chodit a hrabat se v kravských fekáliích není zrovna labůžo.

Měl jsem však v záloze plán B. Oním plánem B byla zapadlá čerstvě posekaná louka vzdálená 200 metrů vzdušnou čarou od daného hnojeného pole. Rozešli jsem se na všechny strany. Zatímco Pavel a Mao mizeli v dáli, já jsem dal na svůj instinkt a zamířil jsem do pravé části louky. “Motal” jsem se na jednom spotu, kde padaly víceméně zajímavé kousky, mj. 10 krejcoš FJ. Navzdory nevalné kvalitě, mi udělal velikou radost. TO NEJLEPŠÍ VŠAK MĚLO PŘIJÍT. Kousek níže, povzbuzen malým ágéčkem v kapse, mávám a mávám a stále mávám, když se mi na Noxíkovi objeví stabilní číslo 21. Tak nějak jsem se neodvážil ani tipovat, co by to mohlo být. Silver bych v tu chvíli rozhodně netipoval. O to větší bylo moje překvapení, když se na mě vynořil celkem velkej koláček! Wau!!!!!!! V tu chvíli volám na Pavla a na Maa ať odhoděj vercajk a jdou se na něco podívat! Identifikovanou mincí byl Jan II. Kazimír 18 grošů.

Nevím, jestli existuje nějaký patron hledačů, ale beru to jako takovou odměnu za odevzdaný depot cca tisíce pražských grošů, které se mi podařilo kopnout společně s kamarádem Pavlem letos v březnu.

Ať se daří borci a borkyně!

Údaje o minci

Identifikovaná mince: Jan II Kazimír (1648–1668) – 18 Groszy (Ort) (č. 4034) Jan II Kazimír (1648–1668) 18 Groszy (Ort)

Názory uživatelů

Průměr: 30,0 mm
Území ražby: Polsko (1 názor)
Panovník: Jan II Kazimír (1648–1668) (1 názor)
Rok ražby:
Nominál: 18 Groszy (Ort) (1 názor)
Materiál: Stříbro (Ag) (1 názor)
Č. mince: Jan II Kazimír (1648–1668) – 18 Groszy (Ort) (č. 4034) (1 názor) 11117512: 4034

Přihlaste se a pomozte určit tuto minci.

Fotografie

Jan II. Kazimír 18 grošů
Jan II. Kazimír 18 grošů
Jan II. Kazimír 18 grošů
Jan II. Kazimír 18 grošů
Jan II. Kazimír 18 grošů
Jan II. Kazimír 18 grošů

Okolnosti nálezu

Lokalita:Liberecký kraj
Stav půdy:Suchá
Hloubka nálezu:10 cm
Použitý detektor:Nox 800
15 hlasů
15 hlasů
zobrazeno:
1804x,
komentářů:
15,
nálezce:
11117512 11117512
vyfotografováno:
5. listopadu 2023,
vloženo:
5. listopadu 2023

Komentáře

Pěkný koleso! ;-) Grt! A o tom depůtku přístě? 8-) :-D

Pěkný nález 👍 ale prosím příště dej na jiný podklad 👍 takhle mince nevynikne. A přitom je fakt Super ✌️👍☘️ ať se daří bejku Šíkovná ✌️👍☘️

Kuci máj praudu s obrázkama,to je pecka mince 👍👍👍

Paráda, gratulace. :-)

Velmi, velmi pěkná mince. Na tmavém podkladu by byl lepší. Už od hlíny na louce byl pěkný. Nezbývá mi než ti znovu gratulovat. 8-)

Krásný, nepříliš častý nález :-) a pěkně čtivá omáčka k tomu, super ;-)

Díky borci. Polepším se! ;-)

to Michalk: Depůtek bude, ale ještě to chvílí potrvá. Nejdříve proběhne ofiko prezentace v mladoboleslavském muzeu. Kdy to bude, to netuším. Co mám informace, tak se mince zatím čistí. Předochutnávka depotu byla nedávno v rámci dne archeologie viz https://www.muzeummb.cz/mezinarodni-den-archeologie-2/

Pěkný Polák 👍

Pěkný kolčo, pěkná omáčka 👍😊 a na depůtek se moc těšíme 😊

Díky boyz!

Pecka 🙂👍👍. Tak o tomhle mi Márty říkal.

Než ten slepenec co byl na dnu archeologie rozeberou a udělaj katalog, to ještě potrvá. Nicméně gratulace k depotu i k ortu...👍👍👍

Tak nějak si myslím, že kdyby to od března dělal specialista, už to je hotové dávno. o:-)

Klucí těch mých cca 320 stribrňáčků jim trvalo asi dva roky... Tak těch 1000 kousků si netroufám odhadnout dobu kterou to budou dělat...

Díky Janku, díky hary!

to Mao: těžkou soudit :)

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru