Jordan & Timaeus

Reklamní náprstek firmy...
Podnik byl založen roku 1823 Gottfriedem Jordanem (1791-1860) a Augustem Fridrichem Timaeusem (1794 - 1875). Továrna se nacházela mezi dnešními ulicemi Timaeusstraße a Jordanstraße východně od Königsbrücker Straße v drážďanské čtvrti Antonstadt.
Firma vyráběla potraviny jako káva z cikorky, nudle a čokoláda. Továrna, která zpočátku pracovala bez parního stroje, se rok od roku rozšiřovala. Roku 1830 si mohli oba podnikatelé dovolit parní stroj a přešli tak k výrobě čokolády. V tomto odvětví se firma stala světoznámou a v Německu značně napomohla ke zvýšení produkce domácí čokolády, a to na úkor spotřeby čokolády ze zahraničí. Ačkoliv byla výrobna na podzim roku 1845 zničena rozsáhlým požárem, nevznikly podniku žádné dlouhodobé škody. Naopak, výrobna byla ještě rozšířena, přičemž se po jejím opětovném postavení v zimě mezi lety 1845 a 1846 začala firma soustředit vedle výroby hořké čokolády a tabulkové kakaové hmoty i na produkci jemnějších čokolád určených jako dezerty a pamlsky. Tím docílila obrovského úspěchu jak v Německu, tak i v zahraničí. Po smrti zakladatelů se stali majiteli firmy Ernst Jordan a Eduard, Albert a Gerhard Timaeus.
Pobočky pak byly zřízeny v Podmoklech, Vídni, Praze a Budapešti. Majitelé firmy byli jmenováni takzvanými k.u.k. Hochlieferanty (společnost s povolením dodávat na císařský dvůr v Rakousku-Uhersku) a podobnou pozici si vydobili i v Sasku.
Podnik byl zavřen roku 1930, přičemž na tradici výroby čokolády v Děčíně navazuje čokoládovna Jordan. Známou značkou čokoládovny Jordan & Timaeus byla Iordita.

Koncem roku 2011 bylo studií drážďanského vědeckého spolku (Wissenschaftler-Verein WIMAD) a univerzity TU Dresden dokázáno, že první mléčná čokoláda pochází právě z Drážďan. Do té doby byly jako vynálezci mléčné čokolády vnímání Švýcaři (roku 1875), každopádně již 30 let předtím vyráběla drážďanská čokoládovna Jordan & Timaeus z oslího mléka mléčnou čokoládu.

Kategorie artefaktu

Identifikovaná kategorie:
Názory uživatelů: Náprstky (2 názory), Reklamní náprstky (1 názor) karlosak: Náprstky , MODREY: Náprstky , Wladyslav: Reklamní náprstky

Přihlaste se a pomozte určit tento nález.

Fotografie

Jordan & Timaeus
Jordan & Timaeus
Jordan & Timaeus
Jordan & Timaeus
Jordan & Timaeus
Jordan & Timaeus

Okolnosti nálezu

Lokalita:Pardubický kraj
Stav půdy:Suchá
Hloubka nálezu:10 cm
Použitý detektor:garrett 250
10 hlasů
10 hlasů
zobrazeno:
1328x,
komentářů:
1,
nálezce:
karlosak karlosak
vyfotografováno:
28. května 2017,
vloženo:
13. června 2017

Komentáře

Super vyčerpávající exkurze :-D

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru