Kámen - nevím k čemu sloužil

Na zahradě se nám vyloupl z hlíny obří kámen - velikost cca 130 - 100 cm, síla min 15 cm. Ve vysekaném reliéfu jsou dva druhy jamek, větší jsou pouze prohlubně, menší jdou zřejmě skrz kámen a bylo v nich zřejmě cosi kovového zalité sírou. Zřejmě to bylo něco do hospodářství, ale netuším, k čemu to sloužilo. Máte někdo nějaký nápad?

Kategorie artefaktu

Identifikovaná kategorie:
Názory uživatelů: Hraniční, smírčí a jiné kameny. (1 názor) susara: Hraniční, smírčí a jiné kameny.

Přihlaste se a pomozte určit tento nález.

Fotografie

Kámen - nevím k čemu sloužil
Kámen - nevím k čemu sloužil

Okolnosti nálezu

Lokalita:Jihočeský kraj
Hloubka nálezu:4 cm
4 hlasy
4 hlasy
zobrazeno:
1794x,
komentářů:
9,
nálezce:
susara susara
vyfotografováno:
17. května 2008,
vloženo:
14. června 2020

Komentáře

Cože jako fakt? Na to zavolej archace :D jako tohle bude podle mě bomba

Betonová kotva něčeho? A něco zalívat křehkou sírou? To určitě ne. Třeba železné nebo litinové kříže jsou zalité v kameni olovem.

Není to beton, ale kámen. Předpokládám zalití sírou, je vidět cosi žlutého tvrdého, ale ne tak tvrdé jako kámen. Při troše snahy se dá kousíček odlomit.

Je to nejspíš základ pod žentour nebo řezačku.

Tak, tak kotva nějakýho stroje ;-)

Díky za tip, asi to byl opravdu základ pod žentour, našla jsem si obrázky a docela to sedí. Tak mi zbývá tipovat, proč byl v mírném svahu a 25m od stodoly v zahradě. A pokud byl hodně starý (neohadnu dobu, do kdy používal), byl by ještě daleko dál od domu, protože dům v 18. stol. vyhořel a byl postaven znovu, ale za spáleništěm. Tak mám o čem hloubat a co hledat :-)

Od žentouru vedla ke stroji hřílel, jejíž délka se dala přidáváním dalších kusů nastavit podle potřeby.

Roztavenou sírou se v kameni upevňovaly různé kovové závěsy nebo úvazy dobytka v chlévech. My měli v kamených sloupech vrat sírou upevněné panty. Jejich vznik se datuje někdy v roce 1880 a panty drží na svém místě dodnes. Vrata už jsou asi třetí v pořadí...

Člověk se furt učí. Tak se ještě dneska do šutru šrouby zalévají sírou. To mi hlava nebere, vždyť ta se dá rozdrtit mezi prsty. Holt to má stejný efekt, jako když se do větší trubky vloží menší trubka a obsype se pískem. Pak už to taky nikdo nevyndá.

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru