Kniha (pudovka)

Zdravím.
Nález to není jak vidíte detektorem, ale půdní.
Zajímalo by mě jestli se zde najde někdo kdo by nám o knize řekl něco více? Je tam i letopočet l.p. 1732. Je možné že je tahle modlitební kniha z toho období?
Předem děkuji za jakoukoliv informaci.

Kategorie artefaktu

Identifikovaná kategorie:
Názory uživatelů: Modlitební knížky (1 názor)
VoVoCz: Modlitební knížky, Hlas admina (?)

Přihlaste se a pomozte určit tento nález.

Fotografie

Kniha (pudovka)
Kniha (pudovka)
Kniha (pudovka)
Kniha (pudovka)
Kniha (pudovka)
17 hlasů
17 hlasů
zobrazeno:
1122x,
komentářů:
17,
nálezce:
VoVoCz VoVoCz
vloženo:
21. března 2021

Komentáře

Tak to čumím :-Oale je to opravdu starý kousek

Krásná ukázka knižního kování 8-)

To bude 1732, jak píšeš. ...

áno, kování učebnicové
- ukázka spony háčkové a kolíkové záchytky v praxi, jako i středového kování s čtvercovou základnou s lehounce vykrajovaným okrajem a kloboukovou puklou, dále pak můžeme tu obdivovati vykrojené nárožní kování s kloboukovou puklou, jakož i krásně a názorně vidno fixaci veškerého jmenovaného kování

;-)slušnej kousek. :-)

Děkuji za informaci ohledně kování. Ale něco blíže ke knize?:) Jestli sloužila jen jako modlitební při bohoslužbách, nebo byla součástí domácnosti, či fary?

Tak ta je nádherná. Možna učebnice náboženství. A bombastická. Závist a palec. ;-) :-D

Myslím , že by jí to více slušelo v rukách odborníků o:-)

Také si myslím, alespoň kvůli nějaké konzervaci.

sandokan007 Ano přesně to jsem myslel... jsem sběratel, ale tohle bych (ač je to parádní) odevzdal ;-)

přátelé, ten jazyk je neskutečnej, to bych četl od rána do večera

:-Dspoustě lidí by dělala kromě švabachu,velkej problém i staročeština. ;-)

áno, tu obdivujeme nejen vazbu knihy, kování a to krásné a zajímavé psaní, kde třebas místo "J" bylo používáno "G", ale za pozornost jistě stojí i ty krásné puntíkaté fusekle

To je úžasný!!!!!
Gratujuju k něčemu tak krásnýmu!

Bude se to jmenovat zřejmě "Modlitebný poklad" etc., vydavatel nejspíš Pavel Jacobaeus (Jacobaei), předmluva je datovaná 1732, ale to bylo první vydání. Později bylo druhé vydání a to je sběratelsky daleko zajímavější. Odlišují se jen značkou vydavatele a počtem stran. Autor psal na Slovensku ( tehdy Horní Uhry). Vydal ještě knihu pohřebních motliteb, která byla v té době daleko oblíbenější, tudíš dneska daleko běžnější.
Evangelický, přesněji řečeno luterský tisk "ze zahraničí", konkrétně ze Saska, pravděpodobně ze Žitavy. Tyhle knihy se k nám pašovaly pro potřeby "blouznivců našich hor" při rekatolizaci. Vazba odpovídá době, kování i spony jsou lidová tvořivost, aby svazek déle vydržel. Kování je druhotně užito, dříve sloužilo na jiném svazku. Typ je to užívaný od pozdní gotiky přes renesanci, tudíž může být i dosti staré. Háčkové spony jsou typově pozdně renesanční, ale tyto (provedení!) barokní.
Rok 1732 na konci předmluvy nemusí znamenat nutně rok vydání (ale klidně by být mohl), každopádně tisk 18. století je to určitě. Heretická modlitební kniha. Vypadá na poměry celkem zachovale. Cenově to žádná bomba ale nebude.
Já bych věděl kokíto, ale kamarád je muzejník v Památníku národního písemnictví se zaměřením na prvotisky a vzácné tisky. Kdybys chtěl, může na to kouknout do Knihopisu a zjistit víc.

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru