KNOFLÍK

docela zajímavej.................................

Kategorie artefaktu

Identifikovaná kategorie:
Názory uživatelů: Erbovní (3 názory) : Erbovní, cobasico: Erbovní, Sygy: Erbovní

Přihlaste se a pomozte určit tento nález.

Fotografie

KNOFLÍK
KNOFLÍK
KNOFLÍK

Okolnosti nálezu

Lokalita:Plzeňský kraj
Stav půdy:Vlhká
Hloubka nálezu:20 cm
Použitý detektor:BH land ranger PRO
4 hlasy
4 hlasy
zobrazeno:
1217x,
komentářů:
5,
nálezce:
Doby Doby
vyfotografováno:
21. dubna 2017,
vloženo:
21. dubna 2017

Komentáře

cabasko je super :-O :-O

blondy1: Myslím, že bych asi nenapsal víc. U takovýchto knoflíků je to vždy velmi problematické. Pokud se jimi nezabývá někdo podrobně (to jsem tu ještě prakticky nezaznamenal!), tak je vlastně téměř asi nemožné říci, jakému konkrétnímu rodu (nebo přímo osobnosti; samozřejmě je tím vždy myšleno služebnictvo) je připisovat. Upřimně řečeno, já se jim i "vyhýbám", protože je daleko snažší dohledat a určit ty - tzv. běžnější a "profláknuté" známé rody (hraběcí a knížecí), které měly v 18. a 19. století majetek v Čechách a na Moravě (jinde - např. Slezsko, Lužice, Dolní a Horní Rakousy).

Nevím, vidím krásný pozlacený knoflík, firma P. Hörl ve Vídni (P. HÖRL IN WIEN), čtyři iniciály JF JR (jesli to nejsou inicály jen dvě - FR) a knížecí korunu. Nechci se tu pouštět do žádných spekulací... Jinak, od toho výrobce už tu pár knoflíků je, ale jsou jiné!

Já jsem vždycky vděčný všem (ten výčet by byl dlouhý a obsáhlý a nerad bych na někoho zapoměl!), kteří se tu zcela vážně zabývají čímkoli a ty "věci"/mince denodenně určují a skutečně se vážně snaží, a to i přes to, že často neví. Nikdo není bez chyby a chybama se člověk nejvíc sám naučí... Jen to občas trochu "bolí" a stojí to nějaký ten "čas". Každý den kdy mám možnost tady na LP být, tak vidím spoustu chytrých a šikovných lidí, který si dokažou v mnoha směrech vzájemně různě pomoci. Někdy je to horší, někdy lepší... Ale je to jinej svět, než tam někde "venku". Zvláštní že...

Dík....... ;-)

přátelé, dohledání erbu, rodu je prakticky nemožné, jde-li o nějakého nešlechtice-měšťana - a že jich bylo požehnaně.....
- literatura v tomto směru pamatuje jen na ty známější, v tehdejších písemnostech vedené šlechtické rody

- Honositi se erbem stalo se touhou přemnohých, stalo se módou, jíž hověl kde kdo onačejší, i když leckdy byl to jen erb cechovní nebo libovolně zvolený. Erby nešlechticů ocitaly se tak na pečetidlech, pečetních prstenech, na různém domácím nářadí, koflících, talířích, na nábytku, kostelních lavicích a jmenovitě též na náhrobcích.

něco o tom -

http://www.ahn-cr.info/ke_stazeni/znameni_a_znaky_neslechticu.pdf

jináč - jak praví kolega - každej den se tu dá něčemu přiučit....dokonce i pravopisu.....


Jste všichni fajn.... ;-) ;-) jestli ho někdo dokáže určit, ať se o to pokusí... já jsem ho dal na LP protože je pěkně zachovalej a celkem zajímavej...... :-) :-) :-) :-)

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru