Kokršpaněl

Zdravím všechny. Sobota 12.2.2022 byl pro hledače poměrně příznivý den. Bylo sice jen několik stupňů nad nulou, ale obloha byla jasná a svítilo sluníčko.

Po obědě vyrážíme s kolegou na naše aktuální naleziště. Tentokrát zkoušíme projít východní stranu kopce. Už asi po hodině hledání začínám mít pocit, že tu nic nenajdeme. Tady nejsou ani obvyklé vystřelené nábojnice, dokonce ani víčka od piva. A to jsme 100 metrů od míst, kde jsem předtím nacházel 17. století. Kolega má lehký taneční krok a při hledání je vždy minimálně 50 metrů přede mnou. Já se totiž z nějakého nepochopitelného důvodu snažím vždy prohledat každý centimetr půdy co mám před sebou…

„Víš co, já se přesunu támhle na to pole“ zavolám na něho. „Tomuto prostoru přestávám věřit. Nejspíš ho už prošel nějaký hledač před námi, že tu nejsou ani patrony“. „Jo, já taky nic nemám, sejdeme se na poli“. Odpověděl.

Na poli už to bylo jiné. Za chvíli nalézám knoflík, poté další. Pak už první minci, sežraný zinkový Fenik z války. Ale už vím, že tady něco najdu. Jenže čas kvapí a sluníčko v únoru zapadá rychle. Mám na to poslední hodinu, uvědomuji si. Musím si pospíšit.

No a pak to konečně přichází. Pěkný signál a po zemi se za chvilku kutálí zelená mince střední velikosti. Aha, větší měďák. Že by Františkův Krejcar? Napadá mě. Jenže ta mince je na měďák příliš tenká a její okraje jdou do stříbra…Stříbrňák! Bleskne mi hlavou. Tak jsem se dnes konečně dočkal pěkné mince. Mohu to tady s klidným svědomím ukončit.

Ale přece nepůjdu těch 300 metrů k autu naprázdno. Vracím se tedy se zapnutým detektorem. A za chvíli mám zase pěkný signál a po zemi se opět kutálí tenká zelená mince. Že by druhý stříbrňák? Ale ne, tentokrát je to opravdu měďák, půlkrejcar Františka II (I). Ale ten ještě ve sbírce nemám, takže radost také veliká.

Za chvíli už balíme věci s kolegou u auta a prohlížíme si nálezy. Našel také pěkné věci. To pole nás dnes zachránilo, shodujeme se oba dva. Jinak bychom dnes oba jeli domů s prázdnou.

Ať se daří:-)

Údaje o minci

Identifikovaná mince: Karel VI. (1711–1740) – 3 Kreuzer (3 Krejcar) (č. 1311) Karel VI. (1711–1740) 3 Kreuzer (3 Krejcar)

Názory uživatelů

Průměr: 20,0 mm
Váha: 1,10 g
Území ražby:
Panovník: Karel VI. (1711–1740) (1 názor)
Rok ražby: 1719 (1 názor)
Nominál: 3 Kreuzer (3 Krejcar) (1 názor)
Materiál: Billon (Cu+Ag) (1 názor)
Č. mince: Karel VI. (1711–1740) – 3 Kreuzer (3 Krejcar) (č. 1311) (1 názor) Zlatokop777: 1311

Přihlaste se a pomozte určit tuto minci.

Fotografie

Kokršpaněl
Kokršpaněl
Kokršpaněl
Kokršpaněl
Kokršpaněl
Kokršpaněl
Kokršpaněl
Kokršpaněl
Kokršpaněl
Kokršpaněl

Okolnosti nálezu

Stav půdy:Suchá
Hloubka nálezu:10 cm
Použitý detektor:xp orx
14 hlasů
14 hlasů
zobrazeno:
546x,
komentářů:
11,
nálezce:
Zlatokop777 Zlatokop777
vyfotografováno:
24. července 2015,
vloženo:
14. února 2022

Komentáře

Pěkný kousek

Pěkný kudrnáč

Pánové díky. A jak už to tak bývá, vypravili jsme se na to pole i v neděli a víc než pár měďáků FJI jsme tam nenašli. Nojo, každý den není posvícení:-)

Máš pravdu je to pravda. Přesně tak , vždy pokaždé co jdu na znova na to pole kde padl stříbrňák tak nenajdu :-)

Parádní, gratulace! :-)

Paráda 👍

Krásná mince👍

Pánové díky všem :-)

Gratulace veliká a palec nahoru 👍 ať se ti nadále daří brachu ☘️🏅

Pěkně povedená sobota, grt. ;-)

Pánové Hrobar1 a majorzeman: díky :-)

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru